03.04.2009. / 12:47

Autor: Katarina Zorić

Rasprodaja u Croatia Airlinesu: Mišetić prodao avion da bi smanjio gubitke

U prihode kompanije prošle godine ušli su i milijuni od prodaje zrakoplova airbus koji je onda CA odmah unajmila. CA zrakoplov je prodala za 13 milijuna dolara te je s tim novcima popravila lošu bilancu. Osim toga, CA od države je dobila i oko 100 milijuna kuna subvencija što je Mišetić u prezentaciji poslovnih rezultata prešutio

Mišetić se već godinama opravdava preskupim gorivomMišetić se već godinama opravdava preskupim gorivomKao i proteklih godina, glavni direktor Croatia Airlinesa Ivan Mišetić za loše poslovanje kompanije u prošloj godini okrivio je previsoke cijene goriva. Iako su cijene nafte u protekloj godini uistinu divljale, činjenica je da nisu krive za loš poslovni rezultat nacionalne aviokompanije. Naime, CA je najveće gubitke ostvarila u zadnjem tromjesječju prošle godine kada je cijena nafte znatno pala pa je vidljivo da Mišetićeva opravdanja ne drže vodu.

Čak i da cijene goriva nisu bile tako visoke, kompanija Croatia Airlines poslovala bi s gubitkom, doznaje Business.hr od dobro upućenih u poslovanje CA. U prihode kompanije prošle godine ušli su i milijuni od prodaje zrakoplova airbus koji je onda CA odmah unajmila. CA zrakoplov je prodala za 13 milijuna dolara te je s tim novcima popravila lošu bilancu. Osim toga, CA od države je dobila i oko 100 milijuna kuna subvencija što je Mišetić u prezentaciji poslovnih rezultata prešutio.

Kad se oduzmu prihodi od prodaje airbusa (oko 80 milijuna kuna) i državne subvencije te priznati gubitak od 89 milijuna, dobije se rezultat da je CA prošle godine poslovala s gubitkom od najmanje 270 milijuna kuna. Prema Mišetićevim riječima, kompanija je za gorivo lane potrošila 110,6 milijuna kuna više nego prethodne godine. Kako piše Business.hr, osim airbusa, CA je prodala i poslovni prostor u Splitu, a do sada su neuspješni u prodaji svoga udjela udjel u Pleso prijevozu i terminala na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu.

U financijskom izvješću navodi se da je kompanija imala čak 252 milijuna kuna primitaka od prodaje materijalne i nematerijalne imovine, dok je godinu dana ranije ta stavka iznosila samo 1,9 milijuna kuna.

Vezane vijesti

Udružuju se Croatia Airlines i Adria Airways?

Udružuju se Croatia Airlines i Adria Airways?

Hrvatski nacionalni prijevoznik Croatia Airlines i slovenski nacionalni prijevoznik Adria Airways mogli bi uskoro početi razgovore o udruživanju,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika