03.04.2009. / 16:09

Autor: Ante Mihić

Frajer za volanom: Lancia Delta je auto blistave budućnosti

Naš kolumnist Ante Mihić oduševio se novom Lanciom, Delta zadržava oblik Lanciinih modela posljednjih godina, a istovremeno daje ono najbolje za svoje putnike. U kabini ste u ugodnoj atmosferi s posebnom sofisticiranošću i udobnošću, ugodnim bojama i vrhunskim, probranim materijalima

Talijanski klasik za osobe za stilomTalijanski klasik za osobe za stilomZnam da me dugo nije bilo i nadam se da ću ubuduće svaki tjedan predstaviti neki novi automobil, ali loše vremenske prilike jednostavno mi nisu dopustile da zajedno sa svojim fotografima napravim dobre slike testnih vozila. Verujem da je kišno razdoblje iza nas i da će lijepši dani pružiti puno više mogućnosti za fotografiranje, ali da budem iskren i kvalitetnije testiranje automobila.

Jer kiša, loši vrmenski uvjeti često su me omeli da se uvjerim u sve prednosti i nedostatke pojedinog automobila, a nužnost sporije i pažljivije vožnje ograničavale su me u nekim idejama i željama. Ali, da se vratim na ono bitno, a to su automobili. Iako sam u posljednje vrijeme imao nekoliko luksuznih i brzih automobila na testu, odlučio sam se ovaj tjedan predstaviti jednu talijanski ikonu, Lanciu Deltu, vozilo zanimljive prošlosti i vjerujem blistave budućnosti.

Kada sam prvi put vidio ovo vozilo na sajmu automobila u Ženevi, nisam imao jasnu sliku što očekivati, ali sam dizajn nagovijestio je da će Delta osvojiti veliki broj poklonika lijepih i neobičnih automobila. Jer naviknut na već pomalo predvidljive forme pojedinih automobila, Lancia Delta je pravo osvježenje na hrvatskom, ali i europskom tržištu. Novu Deltu dizajnirao je Lanciin Style Centar, a karakterizira je impozantna maska s logom marke.

Prednji dio djeluje dinamičnije zbog velikih, nisko smještenih usisa za zrak koji govore o temperamentu Lanciinih motora. Inovativna prednja svjetla izabrana su da pojačaju sportsku i high-tech pojavu koja je dodatno naglašena redom ledica na donjem dijelu.

Ista dinamičnost vidljiva je i sa strane, gdje su glavni motivi visoki profil vrata i trapezoidni oblik stražnjeg stupa. Na kraju, vrhunska tehnologija vidi se i straga,gdje visoka LED stražnja svjetla naglašavaju eleganciju Lancie Delte. Njene linije izražene su kromiranim lukovima koji idealno uokviruju staklene površine. Dvobojna karoserija, tako tipična za velike Lanciine modele iz prošlosti, sada se vraća s aktualnim modelima lakiranima posebnim procesom.

Delta zadržava oblik Lanciinih modela posljednjih godina, a istovremeno daje ono najbolje za svoje putnike. U kabini ste u ugodnoj atmosferi s posebnom sofisticiranošću i udobnošću, ugodnim bojama i vrhunskim, probranim materijalima. Posebnosti uključuju krov načinjen od posebnog materijala koji upija zvuk i jamči vrlo nisku razinu buke, dok su svjetlina i prozračnost zajamćeni velikim staklenim površinama sa strane, a opcionalno i staklenim krovom koji pokriva 80 posto cijelokupne površine.

Na testu sam imao model koji je pokretao 1.9 MJT dizelski agregat sa 188 KS, što je dovoljno snage da bez imalo problema u ovom automobilu prevezete pet odraslih osoba, a opet postižete maksimalnu brzinu od 222 km/h. Čak me je iznenadila i potrošnja koja je u prosjeku iznosila 6,9 litre na 100 km/h što nije previše za automobil težak 1505 kg, koji pokreće snažni dizelski agregat. Osim vanjskih kvaliteta i u svojoj unutrašnjosti Delta ima sve ono što jedan automobil čini ozbiljnim i konkurentim.

Lijepo uređen središnji kokpit, sa jasno i praktično raspoređenim prekidačima i velika prostranost, te udobnost prednjih sjedala, ali i stražnje klupe. Naravno većini će ipak biti najzanimljivija cijena, koja za testni model iznosi 223 480 kuna što je prilično visoka cijena za jedan obiteljski automobil. Opet, siguran sam da će svi koji se odluče za Deltu uživati u ovom vozilu kao što sam i ja uživao te da će sa svakim novim kilometrom rasti njihovo zadovoljstvo zbog kupnje jednog kvalitetnog i lijepog automobila. ( Fotografije: Mateja Vrčković)

Vezane vijesti

Jovanović: Nitko od učenika neće biti oštećen

Jovanović: Nitko od učenika neće biti oštećen

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović poručio je danas da ni jedan učenik koji je izišao na državnu maturu neće biti oštećen te da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika