05.04.2009. / 10:28

Autor: Mateja Šarlija

Muškarci odlučuju: najveće šanse za brak imaju pametne, zgodne i ambiciozne žene

Inteligenciju su 2008. muškarci svrstali na četvrto mjesto, odmah nakon već navedene uzajamne privrženosti i ljubavi, emocionalne zrelosti i pouzdanosti u partnera. To je doista velik skok na ljestvici prioriteta u usporedbi s, primjerice, tek jedanaestim mjestom u 1939., kada je prvo mjesto zauzimala nevinost

Ambiciozne žele poželjnije su od dobrih kuharicaAmbiciozne žele poželjnije su od dobrih kuharicaEmancipacija žena posljednjih desetljeća znatno je izmjenila društvo- njegove navike, sustave vrijednosti, a naročito muško-ženske odnose. Suvremena žena je obrazovana, ambiciozna, neovisna, i nipošto joj više nije cilj udati se do dvadesetipete te do kraja života brinuti isključivo o obiteljskim i kućanskim obavezama. Mnogi smatraju da se muškarci nisu u stanju tako lako nositi s tim promjenama i suočiti s gubitkom dijela donedavno isključivo njihovog teritorija.

Najviše tu trpi njihova prirođena potreba za dominacijom, a neobično osjetljiv muški ego više nego ikad izložen je neprestanim preispitivanjima. Tako da moderni muškarci, koliko god poštovali samostalne, uspješne i inteligentne žene, ipak od njih zaziru iz straha da će ugroziti tu dominaciju.

Takvim pretpostavkama u prilog idu i nedavno provedena istraživanja koja pokazuju da muškarci, primjerice, humor koji se smatra jednim vidom inteligencije uopće ne tretiraju kao privlačnu osobinu. I psiholozi su skloni takvim interpretacijama, te tvrde da je potreba muškaraca za dominacijom evolucijski ukorijenjena već tisućljećima i da se ne može tako lako ukloniti.

Sve to dovelo je do stvaranja slike o modernom muškarcu kao o slabiću koji je spreman na sve samo da očuva svoj krhki ego, te će stoga uglavnom odabirati sebi 'inferiornije' žene, koje ne moraju biti pretjerano inteligentne i samostalne, a s kojima će njihov urođeni zaštitnički poriv moći potpuno doći do izražaja.

Na cijeni su žene koje znaju zaraditi novacNa cijeni su žene koje znaju zaraditi novacNo, je li to uistinu tako? Razultati najnovijih istraživanja koje je provelo sveučilište u Iowi, u Sjedinjenim Državama, opovrgavaju takve teze. Prema tim rezultatima, suvremenim je muškarcima sve važnija inteligencija, financijska stabilnost i ambicija kod žena. Istraživanje je provedeno među studentima nekoliko sveučilišta, a inače se provodi svakih desetak godina još od 1939. te se prate i uspoređuju rezultati. Od ispitanika se tražilo da po važnosti poredaju osamnaest potencijalno poželjnih karakteristika.

Među ponuđenima, između ostalog bile su i društevnost, umjeće dobrog kuhanja i održavananja doma, kao i uzajamna privrženost i ljubav- koju su u zadnjem istraživanju 2008. i muškarci i žene svrstali na prvo mjesto. Usporedbe radi, 1939. ta karakteristika nije bila niti u prva tri mjesta za oba spola. Ono što je, međutim, naročito zanimljivo u uporedbi rezultata kroz godine jest mijenjanje očekivanja muškaraca prema ženama, ali i obrnuto.

Inteligenciju su 2008. muškarci svrstali na četvrto mjesto, odmah nakon već navedene uzajamne privrženosti i ljubavi, emocionalne zrelosti i pouzdanosti u partnera. To je doista velik skok na ljestvici prioriteta u usporedbi s, primjerice, tek jedanaestim mjestom u 1939. Također je i financijska stabilnost postala mnogo važnijom u zadnje vrijeme, pa je sada na dvanaestom mjestu, a 1939. bila je na predzadnjem i 1967. čak na zadnjem mjestu.

Christine Whelan, voditeljica istraživanja i autorica priručnika „Marry Smart: The intelligent woman's guide to true love" odnosno "Udajte se pametno- vodič inteligentnih žena do prave ljubavi", ovako objašnjava rezultate: „Ovo je generacija muškaraca koje su odgajale obrazovane žene- majke, učiteljice itd. Stoga je razumljivo da najmanje iste te karakteristike očekuju i od današnjih žena.

A u teškim ekonomskim vremenima, olakšavajuća im je i pomisao da žena također doprinosi kućnom budžetu, te da teret egzistencije ne moraju nositi sami." No, Whelan je također naglasila da treba uzeti u obzir da su ispitanici bili mahom studenti. „Dugoročno gledano, sličnosti se privlače pa je i logično da će ljudima na fakultetu obrazovanje i inteligencija biti među važnijim čimbenicima.", istaknula je.

Zanima vas što je na zadnjem mjestu danas? Koja je najmanje važna, ili već potpuno nevažna karakteristika koju muškarci priželjkuju kod žena? Vjerovali ili ne- nevinost. Istraživanja su pokazala da za taj aspekt doista više ne mare ni muškarci niti žene. A za one koje ovaj podatak nije baš nimalo iznenadio, samo napominjemo da je 1939. nevinost kod oba spola bila poželjnija od inteligencije!

Što muškarci žele

Najvažnije:

Uzajamna privrženost i ljubav
Emocionalna stabilnost i zrelost
Pouzdan karakter


Prilično važno:

Obrazovanje i inteligencija
Dobar izgled
Ambicija


Poželjno:

Financijska stabilnost
Spretnost u kuhanju i održavanju doma


Potpuno nevažno:

Slična politička uvjerenja
Nevinost

Što žene žele:

Najvažnije:

Uzajamna privrženost i ljubav
Emocionalna stabilnost i zrelost

Pouzdan karakter

Prilično važno:

Obrazovanje i inteligencija
Želja za osnivanjem obitelji
Ambicija

Poželjno:

Dobar izgled
Uglađenost


Potpuno nevažno:

Slična politička uvjerenja
Nevinost

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika