06.04.2009. / 10:37

Autor: Vanja Vučković

Twintuition: Imaju li blizanci šesto čulo

Nije rijetkost čuti kako se jedan blizanac žali na glavobolju dok drugi pati od napadaja migrene ili da im ''šesto čulo'' govori da je drugi u opasnosti. No jeste li čuli da jedna sestra blizanka ima jutarnje mučnine ne znajući da je druga trudna, da se jedan onesvijesti za vrijeme srčanog udara drugog ili da jedan sanja automobilsku nesreću u kojoj drugi upravo stradava? To se zove povezanost! Je li to uistinu u pitanju telepatija ili puka slučajnost?

Jesu li blizanci zauvijek povezaniJesu li blizanci zauvijek povezaniMišljenja stručnjaka, kao i tvrdnje samih blizanca, podijeljena su. Dok jedni za sve ''krive'' telepatske sposobnosti i tajnu povezanost, postoje i oni koji su uvjereni da povezanosti nema, već sve pripisuju vremenu provedenom zajedno, jednakim socijalnim krugovima i zajedničkom odgoju.

Dr.Lynne Cherkas, sa odsjeka za istraživanje blizanaca na King's Collegeu u Londonu, i sama blizanka, tvrdi da pravila kod povezanosti nema. - Godinama istraživajući ponašanja blizanaca naišla sam na najrazličitije odnose, od onih blizanaca koji su izrazito bliski do onih koji se uopće ne slažu - rekla je - ima čak i onih koji se teško nose s tim. Imaju poteškoća sa izgradnjom svoje individualnosti i ne podnose sličnost sa svojim bratom ili sestrom.

- Istraživanja su nam ipak pokazala da geni imaju određenu ulogu - rekla je Dr. Cherkas - rezultati su pokazali da telepatske sposobnosti posjeduje jedan od petero identičnih, dok je kod dvojajčanih blizanaca rezultat bio jedan od deset.

Polovica anketiranih blizanaca reklo je da nisu doživjeli nikakvu vrstu telepatije, 39 posto misli da im se to dogodilo, dok je 15 posto sigurno da ih vežu telepatske sposobnosti.

Dok mnogi znanstvenici tvrde da je povezanost rezultat zajedničkog odgoja, istraživanja su pokazala da intenzivniju i češću povezanost osjećaju blizanci koji su duže vremena život proveli razdvojeni. Istraživanjem je potvrđeno i da se efekt povezanosti pojačava s godinama.

Postoji povezanost među ljudima na razini koju ne možemo u potpunosti razumjeti - zaključio je psihoterapeut Audrey Sandbank - a kada postoji jača emocionalna povezanost, kao kod blizanaca, mozak u opasnosti odašilje signale drugome da je u opasnosti.

Unatoč istraživanjima neki stručnjaci stoje iza tvrdnje da je sve slučajnost. - Ljudi su uvijek zabrinuti za one koje vole - tvrdi Chris French, vođa psiholoških istraživanju na Londoskom sveučilištu - Normalno je da se dogodi slučajnost da loš predosjećaj ispadne opravdan, a koliko ih je samo neutemeljeno, to nitko ne istražuje.

Vezane vijesti

Ona je najljepša žena na svijetu

Ona je najljepša žena na svijetu

Svestrana latino diva Jennifer Lopez najljepša je žena na svijetu. Američki magazin People stavio ju je na prvo mjesto svoje tradicionalne godišnje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika