06.04.2009. / 12:30

Autor: Maroje Mihovilović

U pozadini atentata: Kako je proruski čečenski vožd pobio sve svoje oponenete

Policija u Dubaiju razotkrila je pozadinu atentata na bišeg vojnog čečenskog zapovjednika Sulima Jamadajeva: prema priznanjima uhićenih atentatora ubojstvo je organizairao Čečen Adam Delimkanov, član ruskog parlamenta, te bliski suradnik čečenskog 32-godišnjeg proruskog predsjednika Ramzana Kadirova

Ramzan Kadirov i ruski premijer Vladimir Putin u KremljuRamzan Kadirov i ruski premijer Vladimir Putin u KremljuPolicija u Dubaiju razotkrila je pozadinu atentata na jednog istaknutog čečenskog izbjeglicu koji je 28. ožujka ubijen u tom gradu na obali Perzijskog zaljeva. Tamo se sklonio sa suprugom i šestoro djece nakon pet preživjelih atentata i ubojstva njegovog brata u Moskvi prošlog rujna. Sulim Jamadajev ubijen je u podzemnoj garaži otmjenog stambenog bloka u kojem je stanovao na obali mora u Dubaiju. Taj snažan 35-godišnjak trebao je ići liječniku, te se približavao svojem automobilu u pratnji dvojice tjelohranitelja kada su nepoznati napadači na njega počeli pucati. Ispalili su više metaka, a tri su ga pogodila u prsa i trbuh. Hitno je prebačen u bolnicu, ali je od ozljeda umro.

Policija je efikasno intervenirala, te ubrzo uhitila dvojicu muškaraca koji su u atentatu sudjelovali, plaćenog ubojicu tadžikistanske nacionalnosti i jednog Iranca. Oni su tijekom ispitivanja otkrili da su bili članovi grupe od 12 osoba koja je organizirala atentat. U grupi ubojica bila su šestorica, ali su četvorica uspjeli nakon atentata napustiti Dubai i prebaciti se u Rusiju. Po njihovim tvrdnjama glavni organizator atentata bio je Čečen Adam Delimkanov, član ruskog parlamenta, te bliski suradnik sadašnjeg čečenskog 32-godišnjeg proruskog predsjednika Ramzana Kadirova. On je navodno došao u Dubai da bi nadgledao izvršenje atentata, a - prema tvrdnjama jednog od uhićenih - pištolj kojim je ubojstvo izvršeno atentatoru je dao jedan od Delimkanovljevih tjelohranitelja.

Tako se potvrđuju teze, koje su se čule odmah nakon ovog atentata, da iza njega mora stajati ili sam čečenski predsjednik Kadirov ili netko od njegovih ljudi. Sulim Jamadajev bio je politički protivnik predsjednika Kadirova, a snašla ga je sudbina nekolicine drugih Kadirovljevih protivnika i oponenata, koji su također ubijeni u posljednje vrijeme.

Sulim Jamadajev, ubijeni čečenski disidentSulim Jamadajev, ubijeni čečenski disidentSadašnji čečenski predsjednik Ramzan Kadirov je bivši čečenski pobunjenik, koji je zajedno s ocem, istaknutim čečenskim imamom prešao početkom Drugog čečenskog rata 1999. godine na stranu Rusije. Njegov otac Ahmed Kadirov postao je tada glavni čečenski saveznik Rusije, te pomagao ruskoj vojsci da svlada islamske pobunjenike u južnom planinskom dijelu Čečenije. Zbog toga je Rusija starijem Kadirovu dala da formalno upravlja zemljom s pozicije predsjednika Čečenije. No, Ahmed Kadirov ubijen je u atentatu 2004. godine, pa je vodstvo klana Kadirov preuzeo njegov sin Ramzan, koji je - kada je navršio 30 godina, što je tamo ustavni minimum - preuzeo 2007. godine položaj predsjednika Čečenije.

Sulim Jamadajev imao je sličan vojno-politički put. I on pripada jednom moćnom čečenskom obiteljskom klanu, i on je u početku tijekom Prvog čečenskog rata sredinom devedesetih bio u redovima pobunjenika, koji su se borili protiv ruske vlasti u Čečeniji, ali je početkom Drugog čečenskog rata prešao na stranu Rusa, te također po završetku rata uz podršku Rusa imao značajnu ulogu u proruskoj čečenskoj vlasti.

No, Kadirov je želio preuzeti sve poluge vlasti u Čečeniji, te mu je Jamadajev sa svojim klanom smetao. Stoga je došlo do sukoba u kojem je Kadirov pobijedio, te je Jamadajeva istisnuo sa svih položaja. Kako je tvrdio Jamadajev, to Kadirovu nije bilo dosta, nego je odlučio i fizički likvidirati Jamadajeva, ali i njegovog brata Ruslana.

Brat je prvi pao kao žrtva atentata, a nakon njegove smrti, u strahu za vlastiti život, Jamadajev se prebacio u Dubai. No, Kadirov je vrlo brzo saznao gdje se krije njegov bivši suparnik, pa je Jamadajev - barem je on tako tvrdio u posljednjem intervjuu što ga je dao u studenom - počeo dobivati signale da se priprema njegovo ubojstvo.

Doduše, prijatelji su mu govorili da je Kadirov poslao jednu grupu ljudi samo da ga uhite, i to po naređenju ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali je stvarno naređenje bilo da ga ubiju, a da ubojstvo prikažu kao nesretan slučaj zato što se Jamadajev opirao uhićenju. Jamadajev je nakon tih signala dobro znao da mu je život ugrožen, a to su mu nagovještavali i neki drugi događaji.

U posljednjih šest mjeseci ubijeno je šest čečenskih ličnosti, koji su oponirali Kadirovu. Prvi je bio njegov brat Ruslan Jamadajev, koji je ubijen u rujnu u Moskvi, nedaleko britanske ambasade, kad je na raskršću zastao sa svojim "Mercedesom" zbog crvenog svjetla na semaforu. Dramatičan trenutak ubojstva, kada se ubojica nakon što je ispalio rafal došetao do njegovog automobila i ispalio još nekoliko hitaca u žrtvu, snimila je sigurnosna kamera, ali počinitelj nikada nije uhvaćen.

Nakon toga dva istaknuta čečenska opozicionara ubijena su u Istanbulu. Potom je u Beču ubijen Umar Israilov, bivši pobunjenik koji je neko vrijeme bio prisiljen da radi kao Kadirovljev tjelohranitelj. Israilov je svojedobno optužio Kadirova da ga je osobno mučio, te tvrdio da je kao Kadirovljev tjelohranitelj prisustvovao raznim brutalnim događajima, pa i ubojstvima. Nekoliko tjedana prije ubojstva, znajući da je za Kadirova postao nezgodan svjedok, od austrijskih je vlasti tražio zaštitu, ali je nije dobio. Sljedeći koji je ubijen bio je Gilani Shapijev, bivši zamjenik gradonačelnika čečenskog glavnog grada Groznog, kojeg je Kadirov smijenio.

Iz svega ovoga vidljivo je da je vrlo opasno biti protivnik čečenskog predsjednika. On sam energično niječe bilo kakvu vezu s tim ubojstvima, ali mnogi dokazi i indicije pokazuju da su ta ubojstva naručena ili od njega osobno ili od nekih njemu vrlo bliskih ljudi.

Unatoč tim optužbama njegova je pozicija u Čečeniji - barem za sada - vrlo čvrsta. Ruska je vojska uz pomoć čečenskih saveznika uspjela slomiti pobunu, te razbiti najveći broj pobunjeničkih grupa, pa se Čečenija sada uvelike smatra pacificiranom, iako sporadičnog nasilja, atentata i oružanih napada još ponegdje ima. Vlada u Moskvi s tim je jako zadovoljna, te Kadirova smatra jamstvom sadašnje stabilnosti u Čečeniji, te mu zato oprašta i stvari koje radi iza kulisa.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika