06.04.2009. / 16:11

Autor: Katarina Zorić

Doris Pack: Beograd treba ohrabriti kosovske Srbe da prihvate decentralizaciju

Po ocjeni čelnice parlamentarnog izaslanstva za jugoistočnu Europu, na Kosovu je postignut velik napredak, ali još puno toga treba obaviti. Poručila je kosovskim dužnosnicima da još predanije provode plan Marttija Ahtisaarija, posebno u području decentralizacije

Doris Pack upozoriila je da je važno uspostaviti europsku misiju za vladavinu zakona Doris Pack upozoriila je da je važno uspostaviti europsku misiju za vladavinu zakona Zastupnica Europskog parlamenta i čelnica parlamentarnog izaslanstva za jugoistočnu Europu Doris Pack izjavila je u ponedjeljak u Prištini kako bi, osim djelovanja kosovske vlade, i službeni Beograd trebao ohrabriti kosovske Srbe da prihvate centralizaciju na Kosovu.

Decentralizacija, predviđena planom Marttija Ahtisaarija, koji Srbi i Beograd odbijaju, trebala bi se nastaviti, a za to je potrebna i volja Beograda da dopusti kosovskim Srbima da se uključe u taj proces, izjavila Pack nakon razgovora s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom i premijerom Hashimom Thacijem.

Upozoriila je da je važno uspostaviti europsku misiju za vladavinu zakona EULEX na cijelom Kosovu, uključivo i njegov sjeverni dio.

Po ocjeni čelnice parlamentarnog izaslanstva za jugoistočnu Europu, na Kosovu je postignut velik napredak, ali još puno toga treba obaviti. Poručila je kosovskim dužnosnicima da još predanije provode plan Marttija Ahtisaarija, posebno u području decentralizacije.

Kosovski premijer Hashim Thaci istaknuo je da je kosovska vlada spremna ispuniti obveze što proizilaze iz izvješća Europske komisije o napretku, uključivo i proces decentralizacije.

Tijekom razgovora s predsjednikom Sejdiuom izaslanstvo Europskog parlamenta upozorilo je i da treba odlučnije suzbijati korupciju i organizirani kriminal te poštovati manjinska prava.

Izaslanstvo je od kosovskih čelnika zatražilo da što prije izaberu ombudsmana na Kosovu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika