26.08.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

VLADA - SINDIKATI

PROFESORI OD VLADE PONOVNO TRAŽE POVEĆANJE PLAĆA


Hrvatski školski sindikat ‘Preporod’ zahtjeva od Vlade da pri rujanskoj analizi koeficijenata poveća prosječne plaće zaposlenih u osnovnim i srednjim školama na razinu onih u ostalim javnim i državnim službama. U svom priopćenju u ponedjeljak ‘Preporod’ od Vlade traži izjednačavanje prosječne plaće za određenu razinu stručne spreme u svim javnim i državnim službama od zapošljavanja do mirovine.
Prosječna plaća u osnovnim i srednjim školama u svibnju je iznosila samo 3.590 kuna, iako čak 70 % zaposlenih ima višu ili visoku stručnu spremu. U isto vrijeme zaposleni u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti primali su prosječno 4.322 a u javnoj upravi i obrani 4.110 kuna iako imaju niži prosjek stručne spreme.
Osim povećanja plaća, ‘Preporod’ zahtjeva i redovitu isplatu božićnica i regresa kakvu, za razliku od profesora, dobivaju svi ostali zaposleni u državnim službama.
Posljednjih godina postali su uobičajeni zahtjevi školskih sindikata uoči početka školske godine za povećanjem plaća, pa je lako moguće da prosvjetari i ove godine štrajkom razvesele školarce i priušte im dulji odmor.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika