08.04.2009. / 09:19

Autor: Hrvoje Šimičević

Kod Tuđmanove ministrice: Bozanić pozvao mlade da se protiv ateističkih poruka bore i na ulici ako treba

Slaže se kako Sudac, koji, informacije radi, ubrzo na tržište izbacuje prvi nosač zvuka s kapacitetom i potencijalom da količinski prijeđe preko publicističkog bestselera Nives Celzijus - posjeduje određene darove i sposobnosti. Pače, naravne ili nadnaravne naravi, veli crkveni velikodostojnik

Kardinal Josip Bozanić (crvena halja u sredini)Kardinal Josip Bozanić (crvena halja u sredini)Nekadašnja ministrica školstva a sada ravnateljica VII. gimnazije pozvala je po treći puta Josipa Bozanića, kardinala Katoličke crkve u Hrvata, da ovaj malo kaže riječ dvije učenicima o raznim temama, pa tako i i najeksponiranijem članu svoje klerikalne bratije, Zlatku Sucu. Zatim, malo o medijima, pa i razgovor recentnim 'gušenjima' pokušaja šačice ateista da stave naljepnice po zagrebačkim autobusima na kojima je oko pola sata ipak pisalo "Bez Boga, bez gospodara". O svemu tome, Bozanić je pred mladićima i djevojkama podijelio svoje stavove, odnosno one Katoličke crkve, i to sve na oduševljenje rečene ravnateljice, koja gaji neskrivene simpatije prema Bozaniću, odnosno instituciji koju predstavlja.

Ona, naime, ima 'tremu' kad god ugleda Bozanića, koji je prema njezinom mišljenju, 'najvažnija osoba u Hrvatskoj'. Bozanić se odmah odvažio odgovoriti na pitanje jedne maturantice, koja ga je, naime, priupitala o njegovom viđenju lika, kulta i djela 'sina razmetnoga' koji posjeduje povremene levitacijske sposobnosti - Zlatka Sudca. Bozanić je na to kazao kako Sudca poznaje od kad je još počinjao sa svojom svijetlom svećeničkom karijerom. U posljednje vrijeme, otkad je postao estradna zvijezda, te mu je napudrano lice i 'stigma' posred čela sa Arenine naslovnice prešla i u medijski mainstream, Bozanić ga, kaže, nije susretao. No, Bozanić je po tko zna koji puta suptilno poručio prividno građanima, a zapravo samom Sudcu, da nije dobro promicati bilo kakav kult. Posebice kult sebe.

Nije mnogo trebalo da Bozanić i gimnazijalac koji ga je pitao o kužnoj medijskoj sceni u Hrvata uspostave konsenzus. Konkretno, 'zašto se crkvu napada u medijima'? bilo je pitanje znatiželjnog mladića. Poslovično i velikodostojno, Bozanić je replicirao: 'Onaj o kome se ne govori, nije važan'. Crkvu se, naravno, sustavnim ofenzivama medijskih komandosa nastoji zanavijeke ušutkati, priča Bozanić, da se u javnosti slučajno ne bi čule riječi velike istine, valjda one iste koju crkva po svojoj institucionalnoj prirodi baštini. To je dakle razlog zašto se prema Bozanićevim riječima kritizira crkva. U medijima. U tu kategoriju naravno spadaju nedavni 'napadi'. Tijekom recentnih dana, da se podsjetimo, crkva je u tim istim, omraženim medijima, u priličnom fokusu.

Zlatko Sudac, buduća glazbena zvijezdaZlatko Sudac, buduća glazbena zvijezda

Ne zbog priprema uoči uskršnjih blagdana ili pak njihove vještine farbanja uskršnjih jaja po prikladnim radionicama za farbanje, već zbog činjenice da su na površinu isplivali misteriozni podaci o svjetovno-nebeskom paktu između Svete stolice i Republike Hrvatske. Iako ne proklamiran, ali onda barem povijesno intoniran kao posljednji monumentalni Tuđmanov testament, taj je ugovor (odnosno nekoliko njih) u posljednjih deset godina primorao državne strukture, nekad kod klera poznate kao 'strukture grijeha', da iskeširaju dobrih pet milijardica kuna od poreznih obveznika. Ali, bez poreza, hvala lijepa. Kada je došlo do nedavne odluke da bi se godišnja bilanca od 300 i nešto milijuna kuna trebala malo potkresati zbog sveopće krizne situacije, diplomati sa Kaptola pohodili su premijera Ivu Sanadera, koji im nakon toga nije uzeo ni lipe. Nešto slično uz temu medija koji imaju tendenciju da kritiziraju dogmatski raspoložene pripadnike katoličke klerikalne zajednice, Bozanić je odgovorio i na pitanje o autobusima i naljepnicama s 'ateističkim' porukama, koji su zabranjeni jer vrijeđaju vjerske osjećaje.

U ovom slučaju, protiv toga se, kazao je, treba zdušno boriti, a naročito da u prvim redovima te iste pobune protiv takvih i sličnih ideja budu mladi - pa čak i da 'izađu na ulice', piše Jutarnji list . Drugim riječima, ukoliko ne prođu pritisci najmoćnije organizacije u Hrvatskoj prema onima koji donose zakonske odluke, ili Bandić zaboravi da je obećao da će heretičke rečenice vlastoručno skinuti sa stražnjice od autobusa, Bozanić je poručio da se takve stvari onda mogu riješti i na manje suptilniji način. Naime, 'uličnim metodama'. Na kraju poučnog predavanja, jedna od zločestih novinarki usudila se priupitati Bozanića kad će on malo navratiti do spomen područja Jasenovac, gdje su mu prije nekoliko dana stazicu utabanali četvorica biskupa. Prepuna ljubavi i obazrivosti prema kardinalu, između medijske djelatnice i potencijalnog odgovora prepriječila se ravnateljica s početka priče, inače bivša omiljena Tuđmanova ministrica. Ljilja Vokić je brzopotezno na ovo pitanje replicirala novinarki protupitanjem, izjednačivši potom funkciju jedne novinarke s funkcijom čelnika crkve koja i dalje rezolutno svake godine odlazi u Bleiburg, a za Jasenovac licemjerno (sve do prošlog tjedna) ne želi ni čuti. "Da li si ti bila u Jasenovcu", pitala je, naime, ona. 'Sve u svoje vrijeme', poručio je pomirljivi Bozanić.

Vezane vijesti

'Nezaposlenost i senzacionalizam vode u duhovnu smrt'

'Nezaposlenost i senzacionalizam vode u duhovnu smrt'

Svečano uskrsno misno slavlje u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji je u uskrsnoj propovijedi osudio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika