26.08.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

WASHINGTON

BUSH ĆE ZATRAŽITI DOPUŠTENJE KONGRESA ZA NAPAD NA IRAK IAKO MU NIJE POTREBNO

BUSH ĆE ZATRAŽITI DOPUŠTENJE KONGRESA ZA NAPAD NA IRAK IAKO MU NIJE POTREBNO

Pravni savjetnik u Bijeloj kući Al Gonzales izvjestio je američkog predsjednika Georgea W. Busha da mu američki Ustav daje pravo napada na Irak i bez formalne suglasnosti Kongresa. Kao dodatne razloge zbog kojih Bush ne treba suglasnost Kongresa, Gonzales navodi činjenicu da je Amerika i sada službeno u ratu sa Irakom, budući Bagdad nije prihvatio sve uvjete mira 1991. godine, kao i činjenicu da je Kongres predsjedniku ranije ove godine dao ovlasti za vojne akcije protiv terorizma. Unatoč tome, Bush mlađi će vjerojatno ipak zatražiti odobrenje zakonodavca kao što je to uradio i njegov otac Geroge Bush stariji kada je 1991. godine napao Irak. Odobravanjem vojne akcije od strane Kongresa Bush će dobiti veću podršku nacije, ali postoji i praktičniji razlog; Kongres ima budžetska prava i ne mora odobriti proračunska sredstva za vojnu kampanju.
Amerikanci žele ponovno napasti Irak unatoč protivljenju većine evropskih saveznika jer vjeruju da Bagdadski režim razvija oružja za masovno uništenje i pruža utočište al-Qaedinim teroristima.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika