09.04.2009. / 11:00

Autor: Hrvoje Šimičević

Todorić 'izumio' vlastitu valutu: Dobavljačima dugove plaća bonovima Konzuma

Iako se radi o nadasve zanimljivoj metodi koja na više načina pozitivno utječe na poslovanje Konzuma, tu se sada postavlja pitanje same zakonitosti da, dakle, umjesto novcem jedna velika privatna tvrtka svoja dugovanja podmiruje preko bonova

Ivica TodorićIvica TodorićIvica Todorić, vlasnik Koncerna Agrokor odlučio je pored činjenice da prema brojnim pokazateljima u poslovanju Konzuma maksimalno odgađa plaćanje obaveza koji pokreću ovaj privatni mastodon - izumiti novi način plaćanja svojih dugova tako da to umjesto novcem dugovanja plaća s 'bonovima'. Radi se o nadasve dvojbenom potezu, jer prema pisanju dnevnika Business.hr, poslovni pogon koji stoji iza najvećeg hrvatskog maloprodajnog lanca Konzum, posljednjih mjeseci u zamjenu za robu svojim dobavljačima uredno daje bonove, koje su nazvali 'potvrda o pristupu dugu' i time još preko tvrtki s kojima posluju dodatno zarađuju. Primjerice, Konzum tiska rečeni jednokratni bon od 50 kuna, kojeg, podsjetimo zove 'potvrda o pristupu dugu'. Tvrtka kojoj su dugovanja podmirena na takav način, a postoje indicije da je u posljednje vrijeme ovo konzistentan način Konzumovog poslovanja kojim je podmireno barem nekoliko desetaka milijuna kuna - kupuje proizvode koji se nalaze u Todorićevim maloprodajnim trgovinama te time dodatno plaćaju i maržu koja iznosi oko 20 do 30 posto.

Na takav je način Konzum, koji je usljed recesije dodatno pritisnut enormnim dugovima i pred ozbiljnim iskušenjima - svojim najnovijim izumom priskrbio više od jednog poslovnog uspjeha: činjenicom da je na ovakav način odlučio podmirivati dugovanja prema svojim dobavljačima koji nemaju puno prostora za manevar, Konzum je osigurao da barem još neko vrijeme uredno plaća 12 tisuća radnika s novcima, a ne bonovima, što je navodno bila jedna od sljedećih nepopularnih mjera o kojoj su ozbiljno razmišljali. Osiguran je dakle mir u kući te rizik lošeg publiciteta. Nadalje, ovi su bonovi omogućili da se dodatno zarađuje preko spomenutih marži, što će značiti da se u cjelokupnoj priči ove poslovne politike sve svaljuje na pleća dobavljača. Također, u posljednjem kvartalu prošle godine, prema objavljenim podacima, obaveze Konzuma prema dobavljačima nisu se povećavale, pa je jedan od logičnih zaključaka da bi ovi bonovi mogli biti jedan od glavnih razloga tomu.

Iako se radi o nadasve zanimljivoj metodi koja na više načina pozitivno utječe na poslovanje Konzuma, tu se sada postavlja pitanje same zakonitosti da, dakle, umjesto novcem jedna velika privatna tvrtka svoja dugovanja podmiruje preko 'bonova'. Prema tvrdnjama Hrvatske gospodarske komore, u Hrvatskoj je zabranjena uporaba 'bonova' kao sredstava plaćanja. Kazna za takav prekršaj je od 20 do 200 tisuća kuna. Kako Business.hr nadalje prenosi tvrdnje HGK, u ovom slučaju se PDV plaća na osnovicu koju čini naknada za isporuku dobara, što će značiti da isporučitelj robe plaća porez na robu koja se plati u bonovima. Prema mišljenju Petra Lovrića, predsjednika Udruge malih i srednjih poduzetnika, ukoliko je istina priča o plaćanju s bonovima, radi se o 'katastrofi i pucanju platnog sustava države'. Dodao je da bi se o ovom pitanju trebao očitovati i guverner Rohatinski, jer se tu zapravo radi o 'ilegalnom tiskanju novca'.

Do trenutka dok Konzum nije uveo 'potvrdu o pristupu dugu', dobavljači su svoj dug koji im Konzum nije platio mogli kompenzirati preko veleprodaje Velpro. No sada je nešto drugačija situacija, te sve treba gledati u svijetlu prošlogodišnjih godišnjih podataka za Konzum. Prema njima su ostvareni prihodi od 12,7 milijardi kuna, ali su i obveze prema dobavljačima bile 2 milijarde kuna. To će značiti da je Todoriću Konzum zapravo najveći 'proizvođač' dugova, jer su prema podacima za cijeli koncern Agrokora iz 2007. godine, uz dobit od 20 milijardi, dugovanja dobavljačima je iznosila 5,5 milijardi kuna. Podmirenje tih dugovanja se vremenski maksimalno razvlače u slučaju Konzuma, pa je primjerice jednoj tvrtki iz zagrebačkog područja, tijekom prošle godine novac uplaćen nakon četiri mjeseca. Trenutačno je za istu tvrtku nešto drugačija situacija: sada kompenzaciju za isporučenu robu dobivaju nakon šest mjeseci. Time je za njih posebno loša situacija, jer obaveze prema državi, kao što je plaćanje poreza na dobit, zapravo moraju tražiti negdje drugdje, piše Business.hr, ističući kako se po ovom pitanju još nisu nisu očitovali iz Konzuma.

Vezane vijesti

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Todorić sprema novu ponudu za Mercator

Koncern Agrokor počinje pripremati uvjetnu javnu ponudu dioničarima za kupnju slovenskog trgovačkog lanca Mercator, piše Poslovni dnevnik. Ovo je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika