09.04.2009. / 17:20

Autor: Hina

Slučaj ubojstva Josipa Reihl Kira ponovno na Vrhovnom sudu

Na trosatnoj sjednici sudac izvjestitelj upoznao je sudsko vijeće Vrhovnog suda o cijelom slučaju i žalbi Gudeljevog branitelj Domagoj Rešetar koji traži ukidanje presude osječkog Županijskog suda, vraćanje predmeta na ponovno suđenje i puštanje Gudelja iz pritvor

Foto: ilustracijaFoto: ilustracijaSlučaj Antuna Gudelja, nepravomoćno osuđenog na 20 godina zatvora zbog ubojstva načelnika osječke policije Josipa Reihl Kira, Gorana Zobundžije, Milana Kneževića i teškog ranjavanja Mirka Tubića u srpnju 1991., ponovno se danas, po četvrti put u posljednjih 15 godina, našao pred sucima Vrhovnog suda koji moraju odlučiti o žalbi obrane na presudu iz srpnja prošle godine.

Na trosatnoj sjednici sudac izvjestitelj upoznao je sudsko vijeće Vrhovnog suda o cijelom slučaju i žalbi Gudeljevog branitelj Domagoj Rešetar koji traži ukidanje presude osječkog Županijskog suda, vraćanje predmeta na ponovno suđenje i puštanje Gudelja iz pritvora.

Obrana, naime, tvrdi da je prekršeno načelo specijaliteta, odnosno međunarodna konvencija o izručenju osoba.

Naime, Gudelja su australske vlasti u srpnju 2007. izručile temeljem optužnice koja ga je teretila za ubojstvo službene osobe na podmukao način, no tužiteljstvo je na suđenju to izmijenilo na način da ga je optužilo za bezobzirno ubojstvo. Rešetar stoga smatra da je njegov branjenik izručen zbog nečega zašto mu se nije ni sudilo te da su time prekršeni međunarodni akti koje je Hrvatska ratificirala i koji su iznad domaćeg zakonodavstva.

Rešetar očekuje da će Vrhovni sud pravomoćnu presudu donijeti vrlo brzo.

Gudelj je zbog trostrukog ubojstva i pokušaja ubojstva prvi put osuđen na 20-godišnju zatvorsku kaznu 1994., a presuda mu je izrečena u odsutnosti jer je nedugo nakon masakra pobjegao iz Hrvatske.

Njemačka policija ga hvata i izručuje 1996., a Vrhovni sud ukida prvostupanjsku presudu i predmet vraća osječkom sudu. No, u svibnju 1997. Vrhovni sud obustavlja kazneni postupak i na Gudelja primjenjuje Zakon o općem oprostu, uz obrazloženje da su ubojstva bila izravno povezana s ratnom situacijom, odnosno da ih je Gudelj počinio kao pripadnik pričuvnog sastava policije, osiguravajući policijski punkt prema Tenji.

Vrhovni sud je 2000. utvrdio da nije bilo zakonskih uvjeta za pomilovanje i da se ubojstva ne mogu povezati s agresijom, oružanom pobunom ili sukobom. No, to je samo deklarativno utvrđeno jer Sud nije mogao utjecati na svoje ranije pravomoćno rješenje.

Ustavni sud u ožujku 2001. usvaja tužbu Jadranke Reihl-Kir i ukida odluku o pomilovanju, a slučaj vraća u Osijek na ponovno suđenje.

Gudelj je u rujnu 2006. uhićen u Australiji koja ga je u srpnju 2007. izručila.

Osječki sud ga je ponovno osudio lani u srpnju, uz obrazloženje da je znao da načelnik policije Reihl Kir, potpredsjednik Izvršnog vijeća Skupštine općine Osijek Zobundžija, skupštinski odbornik Knežević i predsjednik MZ-a Tenje Tubić idu na pregovore u Tenju, gdje su pobunjeni Srbi stavili barikade na putu prema Osijeku. Za svu trojicu ubijenih Gudelj je dobio po 20, a za pokušaj ubojstva 10 godina zatvora, pa mu je izrečena jedinstvena kaznu od 20 godina, odnosno najveća moguća po zakonu koji je u vrijeme zločina bio na snazi.

Vezane vijesti

Nevladine organizacije: Presuda Antunu Gudelju tek je prvi korak

Nekoliko nevladinih organizacija koje su pratile suđenje Antuna Gudelja su priopćile da je presuda koju je donio Županijski sud u Osijeku samo prvi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika