Objavljeno u Nacionalu br. 700, 2009-04-14

Autor: Maroje Mihovilović

STRIP-JUNAK iz Bijele kuće

Obama postao Barack Barbarin

Američki predsjednik Barack Obama u posljednje je vrijeme sve češće inspiracija crtačima stripova i karikaturistima, koji ga, u svjetlu njegove povijesne uloge, u svojim radovima prikazuju sa simpatijama - kao superjunaka koji spašava svijet od sila zla

Obama je u američku masovnu kulturu najprije ušao kroz djela
američkih karikaturista, a potom i kao zvijezda mobilizirajućih plakata podrške njemu i njegovoj
predsjedničkoj kampanjiObama je u američku masovnu kulturu najprije ušao kroz djela američkih karikaturista, a potom i kao zvijezda mobilizirajućih plakata podrške njemu i njegovoj predsjedničkoj kampanjiDevil's Due Publishing iz Chicaga, jedan od deset najjačih izdavača stripova u SAD-u, najavio je na svom web-siteu dva SF stripa za lipanj u kojima će glavni lik biti - američki predsjednik Barack Obama. Prvi se zove "Drafted: One Hundred Days" ("Regrutiran: stotinu dana"). Bit će to knjižica od 48 stranica, koja neće imati nastavak. U opisu sadržaja piše : "To je priča o čovjeku koji je mogao biti predsjednik. Autor Mark Powers nudi pogled na čovjeka čijoj pravoj veličini svijet neće moći svjedočiti zato jer je rasa izvanzemaljaca s druge strane zvijezda zapodjenula intergalaksijski rat. Pogledajte kako se on bori, kao i svaki drugi muškarac, žena ili dijete na Zemlji. Kao što se od Powersa može i očekivati, postoji nešto posebno kod junaka ove priče jer je on zbog ozljede - nijem." Uz tu najavu objavljena je i naslovnica na kojoj je Obama smrknuta, odlučna lica u radnoj uniformi usred ruševina velegrada.


Devil's Due najavljuje i strip-seriju "Barack The Barbarian: Quest For The Treasure Of Stimuli" ("Barack Barbarin: Potraga za blagom Stimulija"). U najavi piše: "Devil's Due i Larry Hama (G.I. Joe, Wolverine) podižu ovdje političku satiru na sasvim novu razinu. Hama, koji će se nekome činiti neobičan izbor za autora, ali ne onima koji stvarno znaju njegove sklonosti, istražit će sadašnje stanje američke politike, te se neće ustručavati ismijavati washingtonske svete krave. U bliskoj budućnosti priča o Baracku Obami potpuno će se izvitoperiti. Prema Maddowianskim kronikama njega će zadesiti sudbina da spašava Veliku Republiku Ameriku i skine s prijestolja preplaćene despote našeg vremena. Pridružite se Baracku, čarobnici Hilariji, njenom polubožanskom prevaratnskom mužu Billu, gospodaru Booshu i Chainkneeju iz Slonovskog kraljevstva. U koga uopće usamljeni Barbarin može imati povjerenja?"

Na naslovnici budućeg stripa nacrtan je Barack Obama kao davni ratnik, odjeven u krznene gaćice, snažnog golog torza, kako zamahujući sjekirom napada plavokosu ratnicu u uskom bikiniju, koja njegov napad pokušava odbiti ogromnim mačem. Na sljedećoj ilustraciji Obama, još raskošnijeg golog torza, drži krvavu dvostranu sjekiru dok mu se neka ljepotica ovija oko noge, a iz pozadine gleda ga smrknuti div u liku bivšeg potpredsjednika Dicka Cheneyja. Ispod nogu puzi mu ogromna zmija. Na trećoj ilustraciji nema Obame, nego je na njoj drugi važan lik strip-serije, lijepa vještica u liku bivše američke republikanske potpredsjedničke kandidatkinje Sarah Palin. Prepoznaje se po frizuri i naočalama, a prikazana je kao seksi ljepotica, koja na sebi, iako je na snijegu, ima samo oskudni bikini, na leđima vučju kožu, a u ruci mali mač.'REGRUTIRAN:
STOTINU DANA'
Na naslovnici stripa Obama
u ratnoj uniformi stoji usred
ruševina velegrada'REGRUTIRAN: STOTINU DANA' Na naslovnici stripa Obama u ratnoj uniformi stoji usred ruševina velegrada

Ova najava stripova o Baracku Obami izazvala je veliku pozornost, iako to nisu prvi stripovi u kojima se pojavljuje lik američkog predsjednika. Šef izdavačke kuće "Devil's Due" Joshua Blaylock, koju je osnovao 1999. i brzo je razvio, ovako je u izjavi za Chicago Tribune objasnio što ga je motiviralo za stripove o Obami: "Ja sam Obamin simpatizer. Obama se kao lik već pojavio u pet-šest stripova, pa i u stripu uz Spider-Mana. No svugdje tek kao sporedni lik, samo u ponekoj sličici, a ja sam sebi rekao, napravit ćemo nešto što će ljude zgranuti. Jedan strip je bio nadahnut i time što sam znao da je Obama dok je bio mali skupljao epizode 'Conana Barbarina'."

Ovo što sada radi Blaylockova izdavačka kuća samo je logičan slijed onoga što se događa u pop kulturi otkako je Obama tako snažno stupio na američku političku scenu, kao iznimna, sasvim neuobičajena ličnost, s očito povijesnom ulogom već i stoga što je prvi crnac u Bijeloj kući. Moglo se i očekivati da će on svojom osebujnom ličnošću, inspirativnim političkim programom, ali i mladošću i vitalnošću nadahnjivati i umjetnike, i to prvenstveno upravo one koji pripadaju pop-kulturi. Doduše, prvo se njegov crtani lik počeo pojavljivati u političkim karikaturama, a američki majstori karikature u početku su dosta lutali prije nego što su uspjeli uhvatiti bit njegova lika. Karakteristično je kako se u početku oko njegova lika dvoumio najveći suvremeni američki politički karikaturist Pat Oliphant. Na kraju je odlučio da ga prikazuje isključivo u liku vrlo mršavog, ali otmjenog i elegantnog čovjeka u besprijekornom crnom odijelu, tako različito od mnogo vulgarnijih likova kakvima prikazuje druge aktere američke političke scene. Većina karikaturista, barem zasad, Obamu crta s mnogo simpatija, tek poneki se malo šale na neke njegove fizičke karakteristike, na primjer, na prevelike uši i razvučen osmijeh.

VJEŠTICA SARAH Bivša republikanska potpredsjednička kandidatkinja Sarah Palin također se pojavljuje u novim stripovima odjevena
samo u oskudni bikini i vučju kožu te s mačem u ruciVJEŠTICA SARAH Bivša republikanska potpredsjednička kandidatkinja Sarah Palin također se pojavljuje u novim stripovima odjevena samo u oskudni bikini i vučju kožu te s mačem u ruciNeki analitičari američke masovne kulture tvrde da te karikature zapravo i nisu karikature, jer se autori još libe oštrije nastupiti prema njemu, dijelom i stoga što smatraju da treba podržati njegove napore u prvih stotinu dana njegova predsjednikovanja na sanaciji američke ekonomije. Stoga su neke karikature čak sličnije mobilizatorskim plakatima nego onom što bi karikatura svojim satiričkim pristupom trebala biti.

Obama je u masovnu likovnu kulturu zapravo i ušao ponajviše kroz mobilizirajuće, inspirativne plakate podrške njemu i njegovoj predsjedničkoj kampanji. Najpoznatiji takav plakat je onaj što ga je napravio 39-godišnji ilustrator, grafički dizajner i ulični umjetnik Shepard Fairey. Agencijsku fotografiju Baracka Obame, snimljenu još 2006., grafički je obradio tako da je njegovo lice dobilo snažne crte, vrlo slične onima kakve kubanski revolucionar Che Guevara ima na svom najpoznatijem plakatu. Uz taj lik Obame tiskao je po samo jednu riječ, "nada", "napredak" ili "promjena", te Obamin logo. Prvo je te plakate tiskao sam i prodavao na ulici, ali su oni postali tako popularni da je počela njihova masovna distribucija, te su tiskani i prodani u stotinama tisuća primjeraka, zbog čega je čak došlo i do problema s autorskim pravom zbog fotografije koja je bila osnova Faireyjeva rad. Taj njegov lik Obame tiskan je i na naljepnicama, majicama i raznim drugim predmetima, te je značajno pomogao Obaminoj predsjedničkoj kampanji, iako Fairey nije imao nikakve službene veze s Obaminom kampanjom niti je Obamin stožer imao išta s tiskanjem plakata.

Bilo i jako mnogo drugih uspješnih likovnih djela s njegovim likom, no mahom u sferi masovne kulture. Sve to treba promatrati i u kontekstu činjenice da je Obama političar koji se oslanjao na mlađe birače, koji je njih nadahnjivao, ali su i oni njega nadahnjivali. Stvorena je sasvim nova politička situacija koja se oslanjala na masovnu kulturu, te njene mehanizme i kad je riječ o porukama, ali i načinu distribucije. Ona je obuhvaćala praktički sve aspekte masovne kulture, od filma, videa, glazbe, internetskih servisa, plakata, karikatura, pa do stripa.

Sve dosad Obama se u stripovima pojavljivao kao sporedni lik, prvi put još u srpnju 2007., mnogo prije nego što je najavio svoju predsjedničku kampanju, dok je još bio samo mladi popularni senator u Illinoisu. Na taj tada slabo prodavan strip netko je podsjetio tek nakon što je on postao predsjednički kandidat. Nakon njegove kandidature prošle godine pojavio se kao lik u desetak raznih stripova različitih kvaliteta i popularnosti. Ujesen 2008. pojavio se prvi put i na naslovnici jednog stripa, bio je "Savage Dragon" Erika Larsena.

Autori stripova počeli su više pozornosti posvećivati Obami tek nakon što je otkriveno da je on u djetinjstvu bio gorljivi čitač stripova, što znači da mu je strip-kultura bliska. To je otkrio jedan Obamin savjetnik novinaru britanskog lista Daily Telegraph ujesen prošle godine, napomenuvši posebno da je Obama svojedobno skupljao stripove s likom Conana Barbarina i Spider-Mana. Na to su reagirali u izdavačkoj kući Marvel, koja izdaje Spider-Mana, pa su uvrstili njegov lik u jednu epizodu. Tako se Obamin lik pojavio i na naslovnici 583. sveska serije "The Amazing Spider-Man" u siječnju 2009. To je izdanje ekspresno rasprodano te se sada preko eBaya prodaje po cijeni od nekoliko stotina dolara. Bilo je u medijima i nekoliko članaka u kojima se analizirala njegova karakterna sličnost s nekim strip junacima, a crtač stripova Alex Ross nacrtao je Obamu kao Supermana koji razdire svoje odijelo pa se ispod njega vidi njegov kostim s velikim slovom "S". Na Rossovoj slici Obama razgrće svoje odijelo, a ispod njega se vidi Supermanov kostim, ali s velikim slovom "O".'POTRAGA ZA BLAGOM
STIMULIJA' Na jednoj od ilustracija, Obama pokazuje svoj raskošni torzo i drži krvavu dvostranu sjekiru u ruci, dok mu se neka
ljepotica ovija oko noge'POTRAGA ZA BLAGOM STIMULIJA' Na jednoj od ilustracija, Obama pokazuje svoj raskošni torzo i drži krvavu dvostranu sjekiru u ruci, dok mu se neka ljepotica ovija oko noge

Sada se na to nadovezao i Joshua Blaylock. S obzirom na golem publicitet što ga je njegova najava dvaju stripova o Obami dobila, nema nikakve sumnje da će oba stripa biti veliki bestseleri. Moglo bi se čak dogoditi da tako Obama i na dulje vrijeme postane i popularni strip-junak, što bi bio prvi slučaj u povijesti s jednim američkim predsjednikom. On sigurno na to neće imati nikakve primjedbe, ne samo stoga što je u djetinjstvu bio gorljivi čitatelj stripova, nego i stoga što i sada iskazuje poštovanje prema toj pop-umjetnosti i njenim likovima. Tijekom predizborne kampanje, na primjer, fotografirao se upravo pozirajući kao Superman ispred spomenika Supermanu u gradiću Metropolisu u Illinoisu.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika