Objavljeno u Nacionalu br. 700, 2009-04-14

Autor: Marko Biočina

Četiri nova hita iz radionica hrvatskih majstora male brodogradnje

HARI TABAK, direktor brodogradilišta Monachus koje proteklih godina ostvaruje odlične prodajne rezultateHARI TABAK, direktor brodogradilišta Monachus koje proteklih godina ostvaruje odlične prodajne rezultateU Splitu će se od 16.-19. travnja 2009. godine u hotelu „Le Meridien Lav“ po prvi puta okupiti zajedno 24 hrvatska mala brodogradilišta i proizvođača plovila, pretežito motornih jahti i jedrilica, među kojima su i „AD Boats“, „Prinz Adiatic“, „Monachus“, „Terra Nauta“, „Marco Polo“ i „Grašo“. Organizatori Dana hrvatske male brodogradnje (DHMB), tvrtka „LIBOR“ i hotel „Le Meridien Lav“, sa marinom Lav, odlučili su pomoći promociji hrvatskih brodograditelja i malih brodogradilišta, te proizvođača brodske opreme, upravo u vremenima krize, kada je podrška maloj brodogradnji i najpotrebnija. Potporu DHMB pružili su predsjednik Mesić, HGK i Splitsko-dalmatinska županija. Brodogradilište „Monachus“, vlasnika Harija Tabaka, nazvano po imenu sredozemne medvjedice, nalazi se u industrijskoj zoni Prisika, u Muću pokraj Splita i proizvodi vlastite motorne jahte retro dizajna, po uzoru na brodove koji su se nekada koristili za lov na jastoge i ribu. Model „Pharos 45“ dugačak je 13,85 metara, dvije ili tri kabine, dva kupatila i registriran je za prijevoz 10 osoba. „Terra Nauta“, brodogradilište iz Zagreba, vlasnika Darka Valentića, nosi stari naziv za Dalmaciju „Zemlja pomoraca“. Brod „Terra Nauta 40“ su se po ideji direktora brodogradilišta Petra Rogošića počeli proizvoditi u Muću, odakle su pogoni preseljeni u Zagreb.

„Terra nauta“ je duga 12 metara, ima tri kabine i može udobno smjestiti 12 putnika. Motorna jahta „Prinz 54 Coupe“ je proizvod belgijsko-hrvatskog brodogradilišta „Prinz Adriatic“, koje se nalazi u Oroslavlju, u Hrvatskom zagorju, u čijim pogodnima radi 120 zaposlenih, u investiciji koja je teška 10 milijuna eura. „Prinz Adriatic“ će sa svojim „Prinzom 54 Coupe“ na velike svjetske sajmove u Genovi, Dusseldorfu, Tallinu, duljina mu je 16,97 metara, ima tri kabine i mogućnost smještaja 14 putnika. „AD Boats“ predstavlja svoj najnoviji proizvod jedrilicu „Salona 34“. „AD Brodovi“ bili su samostalna jedinica unutar „AD Plastik“, poznatog proizvođača auto dijelova. Od kraja 2007. godine „AD Boats“ su u vlasništvu multinacionalne kompanije „Prevent Grupe“, te je svoju proizvodnju započetu sa modelom „Salona 45“, nastavila sa „Salonama“ 40, 37 i 42, da bi nedavno izbavila na tržište najnoviju 10-metarsku „Salonu 34“, koja je u Sloveniji proglašena brodom godine, te je nominirana za prestižnu nagradu „Europski brod 2009“ na ovogodišnjem sajmu u Dusseldorfu.

Vezane vijesti

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Vlada: Uljanik kupuje brodogradilište 3. maj

Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika