Objavljeno u Nacionalu br. 700, 2009-04-14

Autor: Nacionalova redakcija

KOALICIJSKA SURADNJA

HDZ prihvatio HSLS-ove antirecesijske mjere

Zasad nije prošao prijedlog da lokalna vlast odlučuje o radu nedjeljom

ĐURĐA ADLEŠIČ, šefica HSLS-a i potpredsjednica Vlade, pobrinula se da prođu prijedlozi njezine strankeĐURĐA ADLEŠIČ, šefica HSLS-a i potpredsjednica Vlade, pobrinula se da prođu prijedlozi njezine strankeNacional je dobio na uvid novi paket antirecesijskih mjera koje će hrvatska vlada razmatrati prije početka turističke sezone. Najvećim dijelom paket novih antirecesijskih mjera izradio je HDZ-ov koalicijski partner HSLS i njegovi ekonomski stručnjaci Davor Štern i Josip Budimir, a kako smo doznali, HDZ-ova većina je spremna prihvatiti predložene mjere. Unatoč nedavnom protivljenju dijela HDZ-a predvođenog potpredsjednicom Jadrankom Kosor prijedlogu antirecesijskih mjera HSLS-a, HDZ je već prihvatio dvije mjere iz HSLS-ova programa - smanjenje naknade članovima nadzornih odbora javnih poduzeća i ukidanje viza turistima iz Rusije i Ukrajine.

HDZ se složio i s tim da se povećaju porezi na kuće i stanove izvan mjesta prebivanja čija je vrijednost veća od 350 tisuća kuna. Potom, poduzeća bi se trebala osloboditi obveze plaćanja poreza na dobit za iznos reinvestirane dobiti. Doznaje se kako će se reducirati broj i visina neporeznih davanja na državnoj razini za 50 posto. Privremeno će se ukinuti vodni doprinos i zakonski ograničiti visina komunalnih doprinosa na 50 posto od visine postojećih komunalnih doprinosa.

Bit će potrebno razmotriti program aktiviranja što većeg dijela imobilizirane državne imovine kroz iznajmljivanje, zakup, prodaju, te privatizirati manjinske udjele države u trgovačkim društvima. Zbog narušene likvidnosti velike tvrtke ne plaćaju redovito svojim podizvođačima, što velik broj manjih i srednjih tvrtki dovodi u nelikvidnost, te se izlažu riziku stečaja premda su solventne. Stoga se razmatra provedba multilateralne kompenzacije u kojoj bi trebala obvezno sudjelovati država i tvrtke u vlasništvu države. Jedna od mjera bit će da se za poduzeća u državnom ili većinski državnom vlasništvu koja primaju bilo koji oblik subvencija iz državnog proračuna moraju spustiti plaće na razinu prosjeka plaća u Hrvatskoj.

U prijedlogu antirecesijskih mjera pokušala se uvesti i odredba da se jedinicima lokalne samouprave prepusti da reguliraju rad nedjeljom i ostala ograničenja radnog vremena uz istovremeno osiguranje dosljedne i učinkovite kontrole ispunjavanja zakonskih obveza poslodavaca u pogledu zaštite prava radnika. Međutim, Nacionalovi sugovornici su nam rekli kako ova mjera ipak neće biti prihvaćena. (E. Š.)

Vezane vijesti

'Ništa se nije promijenilo'

'Ništa se nije promijenilo'

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor ocijenio je danas kako je aktualna vlada nastavlja tamo gdje je stala loša prethodna vlada te kako se tijekom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika