26.08.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

TERORIZAM

SAUDIJSKA ARABIJA OPOVRGAVA IZVJEŠĆE DA JE FINANCIRALA AL QUAEDU

SAUDIJSKA ARABIJA OPOVRGAVA IZVJEŠĆE DA JE FINANCIRALA AL QUAEDU

Saudijski službeni izvor u Riyadhu opovrgnuo je u nedjelju da je Saudijska Arabija financijski podupirala al Quaedu, mrežu Osame bin Ladena, ili bilo kakve druge aktivnosti povezane s terorizmom. Bio je to odgovor na izvješće londonskog Sunday Timesa u kojem se donose dokumenti američkog suda koji daju naznake da su članovi saudijske kraljevske obitelji platili najmanje 300 milijuna dolara al Quaedi u zamjenu za sporazum da Ladenove snage neće napadati kraljevinu.
Ovakve sumnje navele su bogate Saudijce na povlačenje desetaka milijardi dolara iz Amerike, uloženih u lokalnu ekonomiju, te su time pridonijeli padu dolara u odnosu na euro. Naime, još od prošlogodišnjeg rujanskog terorističkog napada na SAD, Saudijska Arabija stječe sve lošiju reputaciju kao zemlja koja financira terorizam a takvom statusu uvelike pridonose i američki mediji. Međutim, ono što Saudijce brine više od reputacije je novi američki zakon, nazvan Patriotski Zakon, koji vladi daje široke ovlasti da istražuje te plijeni novac s bankovnih računa stranaca za koje se sumnja da financiraju terorizam preko raznih islamskih dobrotvornih organizacija.

Vezane vijesti

Saudijke žele voziti

Saudijke žele voziti

Saudijke su u srijedu, na godišnjicu početka kampanje, stavile na internet peticiju namijenjenu kralju Abdalahu kojom traže da se ženama dopusti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika