14.04.2009. / 12:10

Autor: Anamarija Kronast

Dobre vijesti za sportaše: Kofein oporavlja mišiće

Znanstvenici su zaključili da se nastajanje glikogena u mišićima uz istovremeno pojačano djelovanje kofeina ubrza za gotovo nevjerojatnih 66%, a pet do šest šalica kave omogućava brži oporavak nakon treninga

Pet šalica kave idealan je oporavak nakon treningaPet šalica kave idealan je oporavak nakon treningaNedavno su austrijski znanstvenici uspjeli dokazati da sportašima pet do šest šalica kave nakon treninga omogućava brži oporavak mišića. Ispitivali su utjecaj kofeina na glikogen koji tijelo samo proizvodi i koji predstavlja izvor energije za mišiće. Znanstvenici su zaključili da se nastajanje glikogena u mišićima uz istovremeno pojačano djelovanje kofeina ubrza za gotovo nevjerojatnih 66%.

Za pokus su znanstvenici izabrali sedam dobro istreniranih biciklista i zahtijevali su od njih da voze bicikl do iznemoglosti nakon čega su im servirali obrok sa malo ugljikohidrata. Budući da tijelo za proizvodnju glikogena treba ugljikohidrate, sportaši nisu značajno povećali razinu energije u tijelu. Sljedeći dan su ponovno trenirali do iznemoglosti nakon čega su dobili napitak sa ugljikohidratima.

Kod pojedinih sportaša je pored ugljikohidrata u napitku bila i količina kofeina koja odgovara pet do šest šalica kave. Sat vremena nakon treninga su znanstvenici zaključili da po pitanju količine glikogena u krvi, ne postoje velike razlike kod testiranih biciklista. No, četiri sata nakon treninga su već postojale značajne razlike u razini glikogena u krvi.

Naime, sportaši koji su pili napitak u kojem je bio i kofein, imali su veću razinu glikogena u krvi, ali su im veći bili i razina šećera i razina inzulina . Budući da su se neki od njih još tijekom pokusa žalili na nesanicu, znanstvenici će u novim pokusima pokušati otkriti je li kofein već u malim dozama štetan za san.

Vezane vijesti

Što jesti kako biste postigli što bolje rezultate vježbanjem?

Što jesti kako biste postigli što bolje rezultate vježbanjem?

Ako želite da rezultati vježbanja budu što bolji, pozornost treba obratiti i na prehranu, jer prehrana u velikoj mjeri utječe na rezultate fizičke… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika