18.04.2009. / 11:40

Autor: Katarina Zorić

Uzdrmana politička scena u Sofiji: Joca Amsterdam tvrdi da ga je štitila bugarska policija

U vrijeme dok je Jocić boravio u Bugarskoj, krajem prošlog i početkom ovog desetljeća, njegovo ime povezivalo se s najvećim isporukama droge i pojedinim likvidacijama u podzemlju Sofije

Jocu Amsterdama (lijevo) bugarski mediji nazivaju balkanskim kraljem kokainaJocu Amsterdama (lijevo) bugarski mediji nazivaju balkanskim kraljem kokainaProšloga tjedna na suđenju za poticanje na ubojstvo, izjava Joce Amsterdama da ga je 90-ih godina za vrijeme boravka u Bugarskoj štitio njihov obavještajni sektor - Bojko Borisov, koji je kasnije postao gradonačelnik Sofije i Nikolaj Gigov, vlasnik FK Lokomotiva, uzdrmala je bugarsku skupštinu koja je prije dva dana formirala komisiju koja treba ispitati je li Jocina tvrdnja istinita, piše srbijanski Blic.

Najintrigantniji posao komisije je utvrđivanje u kakvim su odnosima bili „balkanski kralj kokaina”, kako mediji u Bugarskoj zovu Jocića i Borisov, najozbiljniji kandidat za premijera nove bugarske Vlade. Postavlja se pitanje jesu li točne tvrdnje Sretena Jocića koji kaže da ga je štitio Borisov ili je to osveta čovjeku koji je u vrijeme njegova uhićenja bio policijski general u MUP-u i koji je nakon toga tvrdio da mu Joca prijeti te da se brine za svoju sigurnost.

U vrijeme dok je Jocić boravio u Bugarskoj, krajem prošlog i početkom ovog desetljeća, njegovo ime povezivalo se s najvećim isporukama droge i pojedinim likvidacijama u podzemlju Sofije. Borisov koji je do 90. godine radio u MUP-u, tada je bio vlasnik privatne zaštitarske tvrtke koja je čuvala i bivšeg predsednika Todora Živkova i prijestolonasljednika Simeona II, ali i pojedine ljude iz podzemlja. Iako se imena njih dvojice nisu službeno povezivala, kretali su se u istom miljeu, tajne službe i podzemlje, i vjeruje se da su se tada i upoznali. Jesu li i surađivali, javnosti je za sada nepoznato.

I dok je Jocić nastavio s poslovima s „one strane zakona”, Borisov s mjesta šefa osiguranja prijestolonasljednika Simeona II, 2001. godine postaje general MUP-a Bugarske. Nekoliko mjeseci nakon što je Borisov postavljen na to mjesto, u jednoj sofijskog govornici policija je uhitila Jocića i ubrzo ga, na osnovu međunarodne tjeralice raspisane zbog ubojstva, izručuje Nizozemskoj.

U vrijeme uhićenja, prema pisanju bugarskih medija, Jocić je nadzirao pošiljku od dvije tone kokaina koja je iz Kolumbije putovala prema zapadnoj Europi. Ubrzo nakon izručenja, bugarski mediji objavili su da je Jocić iz zatvora Fuht u Nizozemskoj uputio smrtnu presudu nizozemskom tužitelju Ploju i Borisovu koji je tada izjavio da brine za svoju sigurnost.

Bojko Borisov najozbiljniji je kandidat za sljedećeg premijera

Bojko Borisov najozbiljniji je kandidat za sljedećeg premijera U svibnju 2005. godine, Borisov napušta MUP i okreće se političkoj karijeri. Prema pisanju bugarskih medija, ubrzo nakon napuštanja MUP-a, policiju su kolege iz Srbije obavjestile da se na Borisova, koji je tada bio kandidat za zastupnika vladajućeg Nacionalnog pokreta „Simeon Drugi”, sprema atentat. Iako je Jocić još bio u zatvoru Fuht, bugarski mediji su planirani napad povezivali s njegovim imenom, pozivajući se na to što je, navodno, on nakon izručenja prijetio Bojkovu ubojstvom.

Mediji su tada pisali da Bojkov uživa najviši rejting u Bugarskoj zbog svog čvrstog stava u borbi protiv kriminala i, kao razlog za eventualni napad na njega, navodili su uspješne akcije bugarskog MUP-a, koje su znatno pogodile interese organiziranog kriminala na području bivše Jugoslavije.

Unatoč tomu što je na njega planiran napad, Bojkov nastavlja političku karijeru i u studenom te godine postaje gradonačelnik Sofije. Nekoliko meseci nakon toga, Nizozemska je Jocića izručila Srbiji. U Beogradu je platio jamčevinu od 300.000 eura, čime mu je, iako je optužen za poticanje na ubojstvo Gorana Marjanovića Goksija i njegove djevojke Jelene Đorđević 1995. godine, omogućeno da se brani sa slobode. U protekle tri i pol godine imena njih dvojice nisu se dovodila u vezu. Jocić je razradio poslove u Srbiji, a Borisova partija GEBR stjecala je sve više pristalica u Bugarskoj i sada se spominje kao najozbiljniji kandidat za sljedećeg premijera.

Vezane vijesti

Srpska mafija prijetila Karamarku

Srpska mafija prijetila Karamarku

Ministar Ostojić potvrdio je da zna za informaciju da je njegov prethodnik na ministarskom položaju Tomislav Karamarko primio prijetnje od srbijanske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika