18.04.2009. / 12:18

Autor: Aleksandar Stajčić

Ekskluzivno: Hrvatska u recesiji postala raj za strane investitore, najtraženija građevinska zemljišta i nekretnine

Iako je javnost ponajmanje upoznata o tome, potražnja inozemnih investitora za građevinskim zemljištem u Hrvatskoj, a posebno u Zagrebu i okolici u nekoliko zadnjih mjeseci sve je veća

Pad cijena u građevinarskom sektoru brojne strane tvrtke žele iskoristiti jer bi vrijednost sadašnje investicije u Hrvatskoj za nekoliko godina mogla biti višestruko većaPad cijena u građevinarskom sektoru brojne strane tvrtke žele iskoristiti jer bi vrijednost sadašnje investicije u Hrvatskoj za nekoliko godina mogla biti višestruko većaIako se to do sada nije spominjalo u medijima, Hrvatska je odnedavno, u jeku recesije i globalne financijske krize, postala još poželjnija za čitav niz velikih i uglednih europskih i svjetskih tvrtki i koncerna, koje se ponajprije zanimaju za milijunske kupnje građevinskih zemljišta. Radi se o tvrtkama, čiji su nazivi poznati redakciji Nacionala, a koje od kraje prošle godine posredstvom suradnika u Hrvatskoj kupuju velike površine zemljišta te nekretnina na području cijele države, posebno u Zagrebu i okolici.

Kao jedan od najbitnijih razloga sve većem zanimanju stranaca za poslovanje u Hrvatskoj je velika kriza na tržištu nekretnina, koja traje nekoliko posljednjih mjeseci. Zbog loše prodaje i potražnje u tom sektoru cijene građevinskog zemljišta u Hrvatskoj su pale i za više od 50 posto. Tu priliku, stoga, brojne strane tvrtke žele iskoristiti jer bi vrijednost sadašnje investicije u Hrvatskoj za nekoliko godina mogla biti višestruko veća.

Osim toga, kao razlozi koji su zasigurno motivirali velike strane investicijske fondove i tvrke da se ovdje upuste u poslove, jesu euroatlatlentske integracije u kojima se Hrvatska nalazi. Već od početka godine, unatoč bilateralnim problemima sa Slovenijom, bilo je sasvim sigurno kako će Hrvatska pristupiti NATO savezu na travanjskom summitu u Strasbourgu. Ta činjenica, iako možda tek deklarativno, jamči veću sigurnost za strance koji donose svoj kapital u Hrvatsku. Također, pristupni proces za Europsku uniju događa se već duže vrijeme, a prema većini prognoza, ukoliko Hrvatska prione konkretnijem rješavanju reformi javne uprave, pravosuđa i drugih poglavlja, pristupanje europskoj zajednici naroda može se očekivati tijekom sljedećih nekoliko godina. Iako ovaj potonji razlog znači da se tržište sve više prilagođava zakonitostima Europske unije, kao najveća poteškoća koja se u pravilu pojavljuje u poslovima svih inozemnih tvrtki jest poslovična birokratizacija na koju u Hrvatskoj nailaze.

Prema riječima našeg sugovornika iz Hrvatske; koji nas je zamolio da zbog ugovora o diskreciji kojeg kao partneri imaju sa stranim investitorima ne objavljujemo imena tih tvrtki - veliki interes za gradnjom, između ostalih, pokazao je jedan trgovački lanac sa sjedištem u Austriji. Oni su spremni uložiti više od 100 milijuna eura u projekt čijom bi se realizcijom otvorilo i nekoliko stotina radnih mjesta. No, prema riječima našeg sugovornika, posao je malo zapeo: "Stranci su spremni uložiti milijune eura ali im komplicirana i zahtjevna hrvatska birokracija uvelike otežava rad. Uz to, njima je bilo kakvo davanje mita, za 'požurivanje' potpuno neprihvatljiv način rada."

Jedan francuski građevinski koncern, spreman uložiti milijune eura u Hrvatskoj, najveće zanimanje pokazao je za Zagreb, Split i DubrovnikJedan francuski građevinski koncern, spreman uložiti milijune eura u Hrvatskoj, najveće zanimanje pokazao je za Zagreb, Split i DubrovnikInteres za ulaganjem pokazao je i jedan njemački lanac hotela. Uprava tog hotela prije mjesec dana pokazala je interes izgraditi 50 katova visok neboder pokraj jedne velike prometnice u neposrednoj blizini centra Zagreba. Ovi hoteli nalaze se u gotovo svim važnijim glavnim gradovima u svijetu i uvijek se grade samom centru ili u najužim središtima. "Hoteli su koncipirani na način da se na nižim etažama nalaze poslovni i prodajni prostori dok se na najvišim katovima nalaze luksuzne hotelske sobe", rekao je Nacionalov sugovornik.

Iz jednog velikog građevinskog koncerna iz Francuske pokazali su početkom ove godine interes uložiti milijune eura kroz nekoliko investicija u našoj zemlji. Oni potražuju zemljišta u svim većim gradovima u Hrvatskoj, a posebno su im interesantni Zagreb, Split i Dubrovnik. "Radi se o koncernu koji objedinjuje veliki broj djelatnosti jedan je od najvećih u Francuskoj. Obično grade velike poslovno - prodajne centre, a najlakše bi ih bilo prema djelatnosti usporediti s tvrtkom Ingra iz Hrvatske", istakno je sugovornik koji je dobro upoznat sa cijelim poslom.

"Strancima je bilo kakvo davanje mita, za 'požurivanje' potpuno neprihvatljiv način rada", kaže naš sugovornik"Strancima je bilo kakvo davanje mita, za 'požurivanje' potpuno neprihvatljiv način rada", kaže naš sugovornikStrani investitori nemaju namjeru graditi samo poslovne i prodajne centre na što upućuje primjer kako je jedna od vodećih američkih tvrtki u svijetu zabave želi u zadarskoj regiji sagraditi veliki zabavni park. Za kupovinu zemljišta počeli su se zanimati početkom 2009., ali su naletjeli na probleme s birokracijom tako da još uvijek nije poznato gdje i kada bi mogao zaživjeti projekt.

Od nedavno je porastao i interes za kupovinom velikih površina poljoprivrednog zemljišta u Slavoniji. Tu prednjači veliki koncern sa sjedištem u Hamburgu u Njemačkoj koja se bavi proizvodnjom i prodajom hrane. "Zbog velike usitnjenosti zemljišnih posjeda nailaze na brojne probleme", rekao je Nacionalov sugovornik i dodao kako je realizacija svih nabrojanih projekata otežana zbog složene birokracije u našoj zemlji.

"Hrvatska je odnedavno postala interesantnija stranim ulagačima. Veliki broj stranih tvrtki želi u Hrvatskoj osnovati i sjedišta za područje cijele bivše Jugoslavije. Od svega toga cijela Hrvatska bi imala koristi kroz otvaranje novih radnih mjesta i jačanje gospodarstva. Stoga bi bilo dobro kada bi država olakšale birokratske zavrzlame koje strani ulagači moraju proći", zaključio je Nacionalov sugovornik.

Vezane vijesti

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga...

Državno odvjetništvo povuklo tužbu protiv tvrtke iz sastava varaždinskoga Coninga

Varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo povuklo je u ime države tužbe protiv Varteksa i tvrtke Congame, članice Coning grupe, radi utvrđivanja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika