20.04.2009. / 10:49

Autor: Katarina Zorić

Uskok mijenja taktiku: Protiv Rončevića dopunska policijska istraga

Uskok želi dokazati da je prilikom sporne nabave vojnih kamiona tadašnji ministar obrane Berislav Rončević počinio kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora: policiji je naložena dopunska kriminalistička obrada, a ako bude osuđen Rončeviću prijeti od 3 mjeseca do pet godina zatvora

Berislav RončevićBerislav RončevićUSKOK je prošlog tjedna zatražio od MUP-a nastavak kriminalističke obrade u slučaju nabave vojnih kamiona, ali ovoga puta za kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora što je puno lakše dokazati, doznaje nacional.hr. Naime, u USKOK-u su svjesni da se ne mogu dokazati elementi kaznenog djela zlouporabe službenog položaja jer je proteklo pet godina od sporne nabave kamiona i nemoguće je dokazati međusobnu komunikaciju aktera slučaja. Kod štetnih ugovora bitno je samo dokazati da je nastupila štetna posljedica za proračun što je u ovom slučaju nedvojbeno jer je proračun oštećen za 5,5 milijuna kuna. Prema svemu sudeći, nakon dopunske policijske istrage protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića bit će pokrenut kazneni postupak zbog počinjenja kaznenog djela sklapanja štetnog ugovora. Ako bude osuđen, Rončevića čeka kazna od 3 mjeseca do 5 godina zatvora.

Kako kaže naš sugovornik, očito je da je Državno odvjetništvo RH svjesno da bi inzistiranje na zlouporabi službenog položaja značilo izgubiti postupak koji je već u fazi istrage bio osuđen na propast, a da je došlo do suđenja Rončević bi bio oslobođen. Činjenica da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić prebacuje lopticu iz nadležnosti USKOK-a u nadležnost Općinskog državnog odvjetništva pokazuje kako je svjestan da je bolje imati vrapca u ruci nego goluba na grani. Osim toga, Bajić si nikako ne može dozvoliti da mu propadne još jedan slučaj nakon fijaska Malog maestra.

Zbog osjetljivosti predmeta, ali i zbog činjenice da je Rončević bio ministar, policijsku istragu provodile su dvije službenice koje su najkompetentinije za gospodarski kriminal, a pod vodstvom Neve Budimir, inače vrlo cijenjene u stručnim krugovima. Provođenje kriminalističke obrade od policije prvi puta je zatraženo 7. prosinca 2008., nakon što je pribavljena i proučena sva dokumentacija. Policija je odvjetništvu dostavila prvo posebno izvješće 18. ožujka 2009. i posljednje od 3. travnja 2009. , kao i opsežnu dokumentaciju.

Podsjetimo, u posljednjem izvješću Državne revizije o nabavi kamiona za Ministarstvo obrane navodi se da je u izravnoj pogodbi s tvrtkom Eurokamioni, MORH za pet i pol milijuna kuna preplatio vozila. Kupljeno je pet kamiona manje nego što je bilo određeno u ranijem i jeftinijem, ali poništenom natječaju. Prema informacijama iz toga dokumenta, upravo je tadašnji HDZ-ov ministar obrane Berislav Rončević odlučio da se putem izravne pogodbe pregovara s tvrtkom Eurokamioni d.o.o. Zagreb koja je ponudila najbolje uvjete nabave. Rončević nije obrazložio zašto je ponuda Eurokamiona bila najprihvatljivija za MORH.

Vezane vijesti

Ne mogu goniti kriminalce

Ne mogu goniti kriminalce

Rad glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i svih zaposlenih ovog će tjedna opet biti pod povećalom Sabora, koji jednom godišnje analizira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika