20.04.2009. / 16:23

Autor: Hrvoje Šimičević

Vjeroučitelj spašava posao: 'Moj biskup Srakić na nužniku je već godinu dana'

A na koji je način odlučio prikazati same glavešine? Biskup Juraj Jezerinac na karikaturi je Mars, bog rata, dok je čelnik Hrvatske biskupske konferencije, biskup Marin Srakić, 'uhvaćen' kako na wc školjci - obavlja nuždu

Čelnik Hrvatske biskupske konferencije, biskup Marin Srakić; autor karikature: Tihomir LovrićČelnik Hrvatske biskupske konferencije, biskup Marin Srakić; autor karikature: Tihomir LovrićTeško je kazati koliko će trebati vremena klerikalnim glavešinama da sa sa njima svojstvenim metodama 'kažnjavajna' obruše na mladog Tihomira Lovrića, vjeroučitelja koji je istaknutije čelnike katoličke crkve u Hrvata prikazao u zanimljivim karikaturama. Naime, vjeroučitelj koji trenutačno vjeronauk predaje u zagorskom mjestu Sv. Ivan Začretje, odlučio je posredstvom karikatura iskazati što misli o načinu na koji se vjerska politika provodi u Hrvatskoj. Tako je pop-svećeniku u usponu Zlatku Sucu, umjesto stigmi, na čelo priljepio nacističku svastiku.

Uz to, Lovrić je svećeniku za kojeg opskurne tiskovine vele da može lebdjeti, u ruku stavio i goruću gay zastavu. Drugi svećenik, don Anđelko Kaćunko, koji je volio biti viđen sa paletom zanimljivih estradnih persona sve dok ga zbog te činjenice nisu preselili u Liku, nacrtan je u trenutku dok potpaljuje raketu na kojoj piše 'Sveti rat'. A na koji je način odlučio prikazati same glavešine? Biskup Juraj Jezerinac na karikaturi je Mars, bog rata, dok je čelnik Hrvatske biskupske konferencije, biskup Marin Srakić, 'uhvaćen' kako na wc školjci - obavlja nuždu.

Poruka za svakog rečenog protagonista katoličke zajednice prilično je znakovita, posebice ono što je Lovrić mislio reći za ovog potonjeg, predvodnika HBK-a. Karikaturalnih prikaza nisu ostali pošteđeni ni prvoborci medijske crkvene indoktrinacije u Hrvata. Tako je prvo pero Glasa Koncila, Ivan Miklenić, kao i u slučaju Srakića, nacrtan na WC školjci, ali umjesto toaletnog papira, za tu namjenu koristi stranice toga katoličkog glasila, valjda listove svojih 'ubojitih' uvodnika. Glasnogovornica Kaptola Matilda Kolić-Stanić ovjekovječena je oskudno odjevena sa naglašenim 'fizičkim atributima', a na hlačicama joj piše "otvorit ću Kaptol javnosti".

Inače, članak sa Lovrićevim karikaturama koji će sigurno uzburkati Kaptol, objavljen je u današnjem broju Slobodne Dalmacije. Ne želeći ulaziti u detalje, Tihomir Lovrić kratko je za nacional.hr prokomentirao kako njegove karikature u medijima nisu trebale biti objavljene u tom svijetlu, već da se bio dogovorio kako će crteži viđenijih pripadnika klera biti ubačeni u temu o hrvatskim karikaturistima. Dodao je također kako sada pokušava popraviti što se popraviti može, ali i da ove karikature nisu ništa novo, jer su na internetskoj stranici Hrvatskog društva karikaturista postavljene prije više od godinu dana. Evo što je Lovrić kazao u tekstu Slobodne Dalmacije:

"Hijerarhijska Crkva u Hrvatskoj, kao uostalom gotovo svuda u Europi, jedna je diktatorska struktura. To se najviše odražava u njezinoj povezanosti s vlašću i silom. Crkva u hrvatskom modernom društvu želi voditi glavnu riječ, što joj polazi, uz manje ili više uspjeha, za rukom. Želim kritizirati Crkvu jer vjerujem da je moguća jedna drugačija i puno humanija Crkva. Treba praviti razliku između hijerarhijske Crkve i naroda koji je također Crkva", objasnio je Slobodnoj Dalmaciji razloge koji su ga motivirali da se umjetnički izrazi.

Pod Facebook grupom, koja se zove karikarure by Tihomir Lovrić, izloženi su i njegovi drugi radovi. Tamo se osim karikatura pripadnika klera, pa tako i pape Ratzingera, mogu vidjeti i slikoviti prikazi hrvatskih političara, kao što su premijer Ivo Sanader, ministar Dragan Primorac, itd.

Iako svi imaju prvo na javne kritike, pa makar one bile karikature od autora koji kao vjeroučitelj pripada crkvenoj zajednici, u ovom se slučaju radi o instituciji koja nije previše vična prihvaćati drugačija mišljenja na njihovo djelovanje. Ukoliko crkvenjaci ostanu konzistentni sa dosadašnjim reakcijama na slične 'provokacije', njegovo daljnje profesionalno djelovanje je zasigurno upitno.

Vezane vijesti

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Inzko: Gradnja pravoslavne crkve u Potočarima je provokacija

Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko usprotivio se u ponedjeljak planiranom nastavku gradnje pravoslavne… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika