21.04.2009. / 15:57

Autor: Nacionalova redakcija

Osnivačima Pirate Baya zatvorska kazna

neki analitičari kažu da se radi o pirovoj pravosudnoj pobjedi, jer dok su osnivači Pirate Baya osuđeni, Pirate Bay kao stranica i dalje funkcionira, a svakim danom se na mreži pojavljuje desetine novih servisa koje se baziraju na izmjeni podataka među korisnicima

Frederik Neij, jedan od osuđenih osnivača The Pirate BayaFrederik Neij, jedan od osuđenih osnivača The Pirate BayaČetiri okrivljenika u sudskom predmetu The Pirate Bay osuđena su na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana nakon što je utvrđeno da su krivi za kršenje švedskih zakona o autorskome pravu.

Trojica osnivača mrežnoga mjesta za razmjenu datoteka Frederik Neij, Gottfrid Svartholm Warg i Peter Sunde Kolmsioppi te Carl Lundstrom koji im je dao financijska sredstva, moraju platiti i novčane kazne u iznosu od 3,6 milijuna dolara nizu poduzeća u zabavnoj industriji, među kojima su i najveće diskografske kuće.

Cijela glazbena industrija pozdravlja ovu odluku. Predsjednik uprave IFPI-a John Kennedy kaže: "Svrha suđenja ljudima koji su vodili The Pirate Bay bila je da se obrane prava autora, da se potvrdi da je ta usluga nezakonita te da se stvori pravičnije okruženje u kojem će moći djelovati zakonite usluge pružanja glazbe koje poštuju prava stvaralačke zajednice."

Slika ove presude na koju će se osuđeno dakako žaliti ima i svoje naličje. Naime, nakon što je bar na neko vrijeme odbačen još stroži zakon o internetskom piratstvu u francuskom paralamentu, agencije su javljale kako od uvođenja antipiratskog zakona promet na internetu u Švedskoj pao za 40 posto, što ne može biti dobra vijest za rastuću internetu industriju i popratne marketinške efekte.

Nadalje, neki analitičari kažu da se radi o pirovoj pravosudnoj pobjedi, jer dok su osnivači Pirate Baya osuđeni, Pirate Bay kao stranica i dalje funkcionira, a svakim danom se na mreži pojavljuje desetine novih servisa koje se baziraju na izmjeni podataka među korisnicima. Slično kao i s Napsterom koji je prvo uspješno tužen i blokiran, da bi se u međuvremenu narojilo more servisa koji omogućavaju peer-to-peer razmjenu glazbenih datoteka. Čini se da je pred nacionalnim pravosuđima Sizifov posao. (hifimedia.hr)

Vezane vijesti

Evolucija i (kontra)revolucija

Evolucija i (kontra)revolucija

Početkom veljače švedski Vrhovni sud odbio je žalbu trojice osnivača Pirate Baya te su osuđeni na zatvorske kazne od četiri mjeseca do godine dana.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika