21.04.2009. / 18:36

Autor: Hrvoje Šimičević

'Ne vraćamo istom mjerom, naše upozorenje o teroristima u Velikoj Britaniji je ublaženo'

Iako bi se moglo zaključiti da je ministarstvo vanjskih poslova na ovo oglašavanje bilo motivirano nedavnim opservacijama britanskih kolega o Hrvatskoj kao zemlji organiziranog kriminala, to se ipak nije pokazalo kao pravi razlog, kažu nam u ministarstvu

Britanski ministars Gordon Brown i hrvatski kolega Ivo SanaderBritanski ministars Gordon Brown i hrvatski kolega Ivo Sanader"Prijašnja preporuka za putovanje u Veliku Britaniju isticala je kako je britanska Vlada podigla stupanj pripravnosti na kritičnu razinu zbog terorističkih napada 2007. godine. U novoj preporuci ublažena je razina rizika i istaknuto kako nema saznanja koja bi ukazivala na potrebu odgode putovanja u Veliku Britaniju", kazao je za nacional.hr glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun, upitan da komentira jučerašnju objavu na službenim stranicama resornog ministarstva, koja sažeto glasi: 'Ako već putujete u Veliku Britaniju, onda se pazite terorista.'

"Savjetujemo oprez zbog činjenice da je Velika Britanija bila izložena terorističkom napadu u Londonu u srpnju 2007. godine. Tijekom proteklih godina bilo je i nekoliko pokušaja organiziranja novih terorističkih napada globalne terorističke mreže Al-Kaide. Ponovno su aktivne disidentske skupine IRA-e u Sjevernoj Irskoj, koje su u prošlosti napadale različite ciljeve i na području Velike Britanije", dio je to preporuke, koja će, kako je naglašeno, na stranici ministarstva vanjskih poslova stajati do daljnjeg.

Iako bi se moglo zaključiti da je ministarstvo vanjskih poslova na ovo oglašavanje bilo motivirano nedavnim opservacijama britanskih kolega o Hrvatskoj kao zemlji organiziranog kriminala, to se ipak nije pokazalo kao pravi razlog, kažu nam u ministarstvu. Čak štoviše, prema riječima glasnogovornika MVPEI-a, to nema nikakve veze sa službenim Londonom, odakle je tamošnjem stanovništvu odaslana poruka, koja bi se na ovaj način mogla sažeti:

'Ako već putujete u Hrvatsku, pazite se, jer se radi o opasnoj zemlji u kojoj je prisutan organizirani kriminal'. Umjesto objašnjenja o priručnom 'diplomatskom' uzvraćanju istom mjerom, na naše smo dakle upite dobili znantno prozaičniji odgovor.

Kako su nam kazali iz ministarstva, ovdje se radi o prilično ublaženijoj preporuci za Veliku Britaniju, jer je od srpnja 2007. godine pa sve do jučer, na njihovim službenim stranicama bilo postavljeno znatno oštrije upozorenje, a temeljeno na činjenici da je nakon napada britanska Vlada podigla stupanj pripravnosti na kritičnu razinu. Na pitanje kojim se to mjerilima Hrvatska vodi kada određuje da li je neka država više ili manje rizična, te zašto je baš ovih dana došlo do takve promjene, Dragun je istaknuo sljedeće:

"Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, u okviru rada nadležnih uprava, te hrvatskih veleposlanstava i konzulata prati stanje u državama svijeta, te sukladno izmjenama sigurnosnog stanja o tome informira hrvatske državljane. U tom smislu izdavanje nove preporuke ni na koji način nije vezano uz nedavne savjete britanske Vlade za putovanje u Hrvatsku, nego je riječ o procjeni aktualne sigurnosne situacije u Velikoj Britaniji".

Drugim riječima, u ovom se slučaju prema logici ministarstva može zaključiti kako je Hrvatska strana, temeljem praćenja stanja u drugim državama, a unatoč tamošnjem prikazu Hrvatske kao rasadnika kriminala, pokazala značajnu diplomatsku zrelost, jer je jučer sa Velike Britanije skinula stigmu visokorizične države. No, i dalje ostaje nejasno zašto je onda u ovom najnovijem priopćenju stanje u Velikoj Britaniji prikazano ne toliko 'ublaženo', jer se ističe da je proteklih godina bilo zabilježeno nekoliko pokušaja novih napada Al-Kaide, te se još tomu dodaje da su ponovno aktivne 'disidentske skupine IRA-e u Sjevernoj Irskoj, koje su u prošlosti napadale različite ciljeve i na području Velike Britanije'.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika