23.04.2009. / 07:53

Autor: Katarina Zorić

Nova odredba: Za seks s mlađima od 16 godina kazna će biti zatvor

Sva kaznena zakonodavstva u svijetu poznaju određivanje granice do koje dijete, prema mišljenju psihologa, socijalnih radnika, odvjetnika i drugih stručnjaka, nije sposobno ni dovoljno zrelo procijeniti rizike i posljedice ulaska u spolni odnos, pa se sankcioniraju punoljetne osobe koje ulaze u takve odnose iako su oni sporazumni i bez prisile

Propisana kazna za spolni odnos s djetetom je od jedne do osam godina zatvoraPropisana kazna za spolni odnos s djetetom je od jedne do osam godina zatvoraSeksualni odnos osobe starije od 21 godine s 15-godišnjakinjom, iako je ona pristala na njega ili ga inicirala, bit će i u Hrvatskoj kazneno djelo. To je, naime, prijedlog pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić koji će najvjerojatnije biti prihvaćen. Radnoj skupini za izradu novog Kaznenog zakona i Saboru pravobraniteljica je predložila da se dobna granica za mogućnost davanja pristanka za spolni odnos sa sadašnjih 14 poveća na 16 godina, piše Jutarnji list.

Sva kaznena zakonodavstva u svijetu poznaju određivanje granice do koje dijete, prema mišljenju psihologa, socijalnih radnika, odvjetnika i drugih stručnjaka, nije sposobno ni dovoljno zrelo procijeniti rizike i posljedice ulaska u spolni odnos, pa se sankcioniraju punoljetne osobe koje ulaze u takve odnose iako su oni sporazumni i bez prisile.

Hrvatski kazneni zakon određuje da je ta granica 14 godina, što je među nižim dobnim granicama u svijetu, a propisana kazna za spolni odnos s djetetom je od jedne do osam godina zatvora. Na prijedlog za povišenje dobne granice pravobraniteljicu su potaknuli brojni pozivi roditelja maloljetne djece koji traže savjet kako 'zaštititi dijete od seksualnog iskorištavanja', odnosno veze s puno starijim partnerima, za koje vjeruju da ugrožavaju njihovu djecu.

Kako piše Jutarnji, pravobraniteljici se obratila majka 15-godišnje djevojčice koja je u vezi s muškarcem starim 31 godinu, zatim otac 16-godišnje djevojke koja je bila u vezi s 30-godišnjakom, koji po prestanku veze prijeti cijeloj obitelji kako bi djevojku prisilio na ponovnu vezu te roditelji 16-godišnjeg mladića koji je u vezi s 36-godišnjom trenericom svojeg košarkaškog kluba. Tim roditeljima nisu mogli pomoći, jer ne postoje mehanizmi kojima bi sustav sankcionirao takvo ponašanje odrasle osobe u odnosu na maloljetnike.

"Naš je cilj zaštita djece od manipulacije i iskorištavanja jer smatramo da se spolni odnos 15-godišnjakinje s 45-godišnjim muškarcem ne može nazvati vezom niti se tu može raditi o obostranoj ljubavi. Radi se o osobama u srednjim godinama koji iskorištavaju tu djecu, koja pak najčešće to ne mogu vidjeti ni razumjeti već su iskreno zaljubljeni i stoga spremni na sve", objasnila je Mila Jelavić.

Kaže da naš zakon propisuje kako osoba može stupiti u brak najranije sa 16 godina, pa bi se i najnižu dobnu granicu za pristanak na spolni odnos moglo vezati za taj propis, kao što to čine neka europska zakonodavstva.

U Europi najveći broj zemalja propisuje upravo 16 godina kao dobnu granicu za mogućnost svojevoljnog promišljenog ulaska u spolni odnos. Iznimka je Španjolska, u kojoj je ta granica 13 godina, a zanimljivo je da najnižu dobnu granicu na svijetu od 12 godina ima Vatikan. Međutim, to objašnjavaju činjenicom da je postojeći zakon vrlo star te da Vatikan uopće ne dozvoljava seksualne odnose izvan braka, već se ta granica odnosi na mogućnost ulaska u brak.

Vezane vijesti

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Šeks: Slavonija mi nije okrenula leđa

Vladimir Šeks rekao je danas da se kandidirao za potpredsjednika stranke te je negirao da mu je Slavonija "okrenula leđa". "Nije meni Slavonija… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika