23.04.2009. / 08:07

Autor: Katarina Zorić

Konačni prijedlog: Rehn prihvatio Zagrebova stajališta, Hrvatskoj pomogla Francuska

Prijedlog predviđa da se hrvatski pristupni pregovori odblokiraju čim parlamenti dviju država u svojim parlamentima ratificiraju dogovor o prepuštanju graničnog spora arbitražnom sudu. Već pri potpisivanju dogovora obvezale bi se na njegovo vrlo brzo ratificiranje u parlamentima

Rehnov prijedlog predviđa da se hrvatski pregovori odblokiraju čim parlamenti ratificiraju dogovor Rehnov prijedlog predviđa da se hrvatski pregovori odblokiraju čim parlamenti ratificiraju dogovor Nakon što je u svoj prvi prijedlog ugradio dio sugestija i Hrvatske i Slovenije, povjerenik Europske komisije Olli Rehn dvjema je zemljama predočio novi prijedlog za rješenje graničnog spora. Prema neslužbenim informacijama, prijedlog donosi rješenje prema kojemu bi graničnu crtu na kopnu i moru između Hrvatske i Slovenije određivao peteročlani arbitražni sud u skladu s međunarodnim pravom. Po jednog člana odredila bi Hrvatska i Slovenija, a preostala tri člana dvije bi zemlje odredile zajednički. Ako se ne budu mogle dogovoriti, preostala tri člana imenovao bi predsjednik Međunarodnog suda pravde.

Prijedlog sadržava i elemente konstruktivne dvosmislenosti. Tako se predviđa da bi se režim korištenja pomorskih područja i kontakta Slovenije s otvorenim morem rješavao po međunarodnom pravu, načelu pravičnosti i u duhu dobrosusjedskih odnosa. Dvije bi se strane trebale dogovoriti o tome što znači režim korištenja pomorskih područja i kontakt Slovenije s otvorenim morem, a ako to ne uspiju, onda bi to učinio arbitražni sud.

Također, prijedlog predviđa da se hrvatski pristupni pregovori odblokiraju čim parlamenti dviju država u svojim parlamentima ratificiraju dogovor o prepuštanju graničnog spora arbitražnom sudu. Već pri potpisivanju dogovora obvezale bi se na njegovo vrlo brzo ratificiranje u parlamentima. U oblikovanju takva Rehnova prijedloga, koji je vrlo blizu hrvatskim stajalištima, neslužbeno se doznaje, najviše je pridonijela Francuska, javlja HRT.

"Prijedlog Ollija Rehna, koji ima potporu predsjedničke trojke, dobra je osnova za pronalaženje prihvatljiva rješenja i taj je prijedlog u velikoj mjeri prihvatio dobro poznata hrvatska stajališta, dakle razdvajanje hrvatskog pregovaračkog procesa od bilateralnih pitanja, deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora i rješavanje graničnog pitanja u skladu s međunarodnim pravom, pred međunarodnim pravosudnim tijelom. Postoje još neki elementi o kojima moramo obaviti političke konzultacije u Hrvatskoj i vjerujem da će Hrvatska vrlo brzo izići sa svojim konačnim stajalištem", izjavio je Jandroković nakon niza sastanaka održanih u Bruxellesu.

Jandroković se prvo sastao s Rehnom, koji se također zasebno sastao sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom. Nakon toga održan je zajednički sastanak Rehn-Žbogar-Jandroković, a popodne su im se pridružili predstavnici predsjedničke trojke EU-a, koju tvore Francuska, Češka i Švedska.

Izvor iz češkog predsjedništva izjavio je kako u potpunosti podupiru najnoviji prijedlog povjerenika Rehna te da obiju strana traže što konstruktivniji pristup kako bi se što prije postigao dogovor,
Također, izvor smatra da su dvije strane vrlo blizu dogovora te je najavio da će se razgovori o Rehnovu prijedlogu nastaviti i da će se uskoro održati novi sastanak.

Očekuje se da bi dvije strane trebale dati konačni odgovor na Rehnov prijedlog početkom svibnja. Iz toga slijedi da se međuvladina konferencija o pristupanju Hrvatske, predviđena za petak, najvjerojatnije neće održati. Sutra se sastaje Odbor stalnih predstavnika EU-a (COREPER), a nakon toga sastanka bit će odlučeno hoće li međuvladina konferencija o pristupanju biti održana.

Iz izvora češkog predsjedništva doznaje se da će hrvatsko-slovenski spor biti na dnevnom redu redovitog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak u Luxembourgu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika