23.04.2009. / 14:54

Autor: Hrvoje Šimičević

Hodak za bečki News: Ubili su mi kćer da omekšaju moju obranu Zagorca

Zvonimir Hodak dao je opširan intervju austrijskom magazinu u kojem je iznio niz optužbi na račun hrvatskih vlasti u vezi procesa protiv osuđenog Vladimira Zagorca

Zvonimir HodakZvonimir HodakZagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak izjavio je u intervjuu za bečki magazin News kako je Mladen Šlogar vjerojatno ubio njegovu kćer, ali i da su iza te egzekucije sigurno stajali naručitelji, koji imaju veze sa slučajem njegovog klijenta, nedavno osuđenog generala i 'nacionalnog junaka' Vladimira Zagorca.

"Mislim da mi se na taj način htjela poslati poruka da u svojoj obrani Vladimira Zagorca trebam biti fleksibilniji i mekši", kazao je Hodak u intervjuu pod naslovom 'Rat u Hrvatskoj', uvjeren da Žbogar sam po sebi nije imao motiva za takav čin.

"Možda on jest počinio zločin, ali sigurno ne na vlastiti poticaj. Ja sam navodno tom čovjeku učinio nepravdu prije 14 godina, ali je potpuno nelogično da netko čeka toliko vremena da bi ubio moju kćer. To nema nikakve logike. Bez obzira na to, policija je tvrdila da je taj zločin po modusu operandi i po oružju bio čin apsolutnog profesionalca. Samo tri dana nakon uhićenja tog beskućnika, naš novi ministar pravosuđa otišao je u Bruxelles i ustvrdio: Uhitili smo ubojicu Ivane Hodak", kazao je odvjetnik Vladimira Zagorca, koji je u istom intervjuu, naslovljenom 'Rat u Hrvatskoj', kazao da je njegovog klijenta, a 'zapravo nevinu žrtvu', na 7 godina osudio najviši državni vrh predvođen hrvatskom vladom, a ne domaće pravosuđe.

Ne želeći izravno imenovati 'odgovorne' za Zagorčevo utamničenje, jer 'za to nema dokaza, već samo indicije', Hodak je rekao sljedeće: "Hrvatska vlada stoji iza te skandalozne presude. Gospodin predsjednik republike Mesić od početka je vršio pritisak na pravosuđe. To nije tajna. Svakako, gospodin Mesić sam nema moć da iznudi takvu presudu. To može jedino netko tko zaista ima moć u Hrvatskoj", poručio je hrvatski odvjetnik. Na upit da li onda obzirom na političku moć misli na predsjednika vlade, Hodak je kazao da bi to mogla biti istina, ali i da je iza toga mogao stajati ministar pravosuđa.

Prema njegovom mišljenju, 'sudski i medijski progon' Vladimira Zagorca u Hrvatskoj je konsenzualno pokrenut jer Hrvatska po pitanju pravosuđa i korupcije najgore stoji u predpristupnim pregovorima sa EU. "Kako bi se dokazalo da su namjere Hrvatske ozbiljne, žrtvovan je Vladimir Zagorec. Uzet je jedan nacionalni junak kako bi se Europi pokazalo da nitko u Hrvatskoj nije nedodirljiv. Bio je to čisti politički proces, u kojem nije bilo ni jednog jedinog dokaza. U 42. godine svoje karijere doživio sam mnogo političkih procesa, ali čak ni pod komunistima nisam nikad doživio tako strogu presudu koja počiva na ovako slabim indicijama. Princip presumpcije nevinosti bio je jednostavno ignoriran. Uopće nije bio objektivnih dokaza da gospodin Zagorec ima dijamante. Pa pitajte gospođu Elisabeth Rech, bečku odvjetnicu gospodina Zagorca", kazao je Hodak, izražavajući pritom sigurnost da je pravomoćna odluka u Zagorčevu slučaju nemoguća, je 'nijedan sud ne može potvrditi tako skandaloznu presudu'.

"Treba znati da tri ključna svjedoka optužbe; Hrvoje Petrač, koji je optužen za otmicu njegova sina, Zagorčeva tajnica Snježana Šiprak te njegova namještenica koju je osobno otpustio - daju potpuno različite iskaze. Šiprak je već bila svjedokinja u postupku oko otmice Zagorčeva sina. Vrhovni sud u Hrvatskoj u tadašnjem ju je postupku ocijenio kao 'nevjerodostojnu' i to baš u onoj točki gdje se radi o onim dijamantima za čiji se nestanak sada tereti gospodina Zagorca. Ono najbolje: čak je i navodni prenositelj tih dijamanata, jedan Nijemac kao svjedok izjavio da dijamante nikad nije donio Zagorcu", kazao je Hodak, koji je spomenuo i Petračeva privatna pisma Ivi Pukaniću, iz kojih se prema njegovim riječima može vidjeti da je on već za vrijeme otmice Zagorčeva sina sklapao dogovore s uglednim Hrvatima. Predsjednik Mesić je, nadalje tvrdi Hodak, sudjelovao u dogovorima da Petrač bude oslobođen zbog kaznenog djela otmice.

"Postoji vertikala koja vodi od predsjednika Mesića preko ubijenog Pukanića direktno do Petrača. Kad je Grčka odlučila Petrača izručiti Hrvatskoj, u Atenu je došao njegov odvjetnik s glavnim hrvatskim Državnim odvjetnikom. Petraču je bio obećano da će u Hrvatskoj zbog otmice biti oslobođen. To obećanje potom nije održano. Budući da je bio osuđen, Petrač je napisao da je izdan i prodan", kazao je Hodak, dodavši da iz dosta razloga predsjednika Mesića nikada neće dovesti pred sud. "On ima imunitet. Ali iz pisama znamo da je postojao dogovor s predsjednikom države kojeg se jedna strana nije pridržavala.", rekao je Hodak bečkom Newsu.

Vezane vijesti

Petričić kazneno prijavio Mesića zbog lažnog iskaza

Petričić kazneno prijavio Mesića zbog lažnog iskaza

Politolog Darko Petričić podnio je kaznenu prijavu protiv bivšega hrvatskoga predsjednika Stjepana Mesića zbog lažnog iskaza na sudu vezanog uz novac… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika