24.04.2009. / 11:07

Autor: Hrvoje Šimičević

HDZ-ov cirkus: Na osam svečanih otvaranja HAC troši 6,5 milijuna kuna

Riječ je o manifestaciji, gdje osim viđenijih hadezeovaca iz cijele države dolaze prominentni članovi i simpatizeri ove partije pa onda oni zajedno jedu hranu i piju piće koje financijski nadilaze cifru od nekoliko stotina tisuća kuna

Premijer Ivo Sanader voli otvaranja dionica autocestaPremijer Ivo Sanader voli otvaranja dionica autocestaDok Hrvatske autoceste poručuju svojim izvođačima radova da malo smire svoje strojeve jer im ovi nemaju odakle platiti milijunska dugovanja, vreli asfalt novoizgrađenih dionica po cijeloj Hrvatskoj, vladajuća će partija prigodno iskoristiti za predizborno šepurenje i pritom na svoj putujući cirkus potrošiti - 6,5 milijuna kuna.

Naime, prema pisanju poslovnog dnevnika Business.hr, od ponedjeljka će započeti predizborna sezona otvaranja komada cesta, kako to već obično biva, jer se sve tempira pred lokalne izbore. Riječ je o manifestaciji, gdje osim viđenijih hadezeovaca iz cijele države dolaze prominentni članovi i simpatizeri ove partije pa onda oni zajedno jedu hranu i piju piće koje financijski nadilaze cifru od nekoliko stotina tisuća kuna. Izbori se bliže, a isti dnevnik piše kako će tijekom ovog i sljedećeg mjeseca takvih 'otvaranja' biti ukupno osam, od kojih će, ukoliko se u obzir uzmu izračuni iz prošlih piknika, svaki koštati oko 750 tisuća kuna.

Naravno, svugdje će se izdavati i posebne brošure koje prosječno koštaju oko 50 tisuća kuna. Sve će dakle započeti u ponedjeljak, ovaj put sa obilježavanjem početka radova na Podravskom ipsilonu prema Koprivnici i Bjelovaru, koji je za potrebe izbora, iz brze ceste, onako megalomanski, pretvorena u autocestu. Prije toga, prigodna svečanost već je održana na dionici Osijek - Đakovo. No treba napomenuti kako se za potrebu radova na Podravskom ipsilonu političari iz vladajuće partije utrkuju s vremenom, da bi se ceremonijal otvaranja ipak dogodio sa pripadajućom lokacijskom dozvolom, koju, naime, za gradnju te trase još nisu 'nabavili'. Ipak, procedura je nešto ubrzanija pošto su koalicijski partneri Đurđa Adlešić i Josip Friščić iz gradova gdje autocesta treba ići. Prema pisanju Business.hr-a, HAC je do sada dobio samo lokacijsku dozvolu za neke objekte na ovoj dionici, dok još nije počelo ni izvlaštenje zemljišta za tu trasu.

Nakon što se sve dozvole srede do striktno ucrtanog roka, naime, datuma predviđenog za predizborno otvaranje, ista će bratija ići na otvaranje poddionice autoceste Zagreb-Sisak, te Velika Gorica - Buševac. Ova potonja dionica je posebno zanimljiva, a možda ilustrativno najsnažnije pokazuje smjer politike onih koji će je otvarati. Ta dionica ne vodi nikamo, je ni s jedne ni s druge strane još nije izgrađena autocesta. Nadalje, u planu je otvaranje zadnjeg kilometra autoceste Zagreb-Macelj, a početak radova za autocestu od Ploča do Dubrovnika, također bi se trebao održati, uz malu opservaciju kako za ovaj posao tek treba odabrati izvođača radova.

Naravno, sve uz lijepe cifrice spomenute na početku teksta. Iako su se svojski trudili da otvore nove cijevi tunela Sveti Rok i Mala Kapela, iz HAC-a, odnosno HDZ-a, nisu uspjeli da do toga dođe uoči izbora. Biti će zanimljivo vidjeti hoće li Sanader građane koji dođu na otvaranje ipak zakinuti usluga cateringa, kao što je to učinio za nedavnog otvaranja dionice autoceste na koridoru Vc Osijek - Đakovo. HAC je naime morao otkazati catering, kojeg su već naručili, nakon što je intervenirao premijer Sanader, senzibiliziran zbog recesije. No hrana je već bila pripremljena pa će HAC Hotelu Osijek na kraju morati platiti oko 150 tisuća kuna protuvrijednosti hrane, koliko je prvotno bilo namijenjeno za 500-tinjak osoba.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika