Objavljeno u Nacionalu br. 702, 2009-04-28

Autor: Zrinka Pavlić

Big sister

Nečastivi na filozofskom fakultetu

U emisiji 'Otvoreno' državni tajnik u ministarstvu znanosti podsmjehom i arogancijom odavao je da je duboko uvjeren kako studenti postoje zbog njega, a ne obrnuto, a gotovo svi su se u studiju ponašali kao da su studenti nerazumna, razmažena i na predobre uvjete navikla razularena rulja koja nema razumijevanja za to kako je NJIMA teško


Zrinka PavlićZrinka Pavlić

MOTORI, SEDATIVI, HOTELIJERI I ZAMP

Otvoreno, HTV1, srijeda, 22.15

Prošlog je tjedna Hus Hasanefendić svim novinama koje su ga htjele slušati plakao zato što mu Dijana Čuljak nije dopustila nastup u "Otvorenom" u kojem se govorilo o smanjivanju ugostiteljskih naknada ZAMP-u i onda sav jadan pao u pakao apaurina. Možda se zbog sve te drame neki gledatelj i lupio po čelu, žaleći što je propustio tako važnu i zanimljivu emisiju, ali ne ubrajam se u tu skupinu. Ubrajam se u onu koja je imala manje sreće - među gledatelje koji su otrpjeli tih Husu prevažnih sat vremena kvazidebate. S jedne su strane laprdali hotelijeri i birtaši, koji bi, samo da mogu, gostima naplaćivali svaki prolazak kroz ulazna vrata, ali bi da ih se oslobodi svih plaćanja (po mogućnosti i onih koja duguju dobavljačima), a s druge predstavnici glazbeničkih autorskih udruga, poznatih po tržišnoj politici "hoćemo harač na svaki prazan CD". Dijana Čuljak nad raspravom je, pak, gubila kontrolu u kožnoj jakni ala Dr. House, zbog koje čitavo vrijeme nije bilo jasno jel upravo sjahala s motora ili su dečki u studiju pretjerali s klimom. To je ujedno bila i jedina zanimljiva dilema u emisiji. Ostatak smo vremena iz usta glazbenika odslušali nekoliko verzija refrena: "To je kao da imate kuću pa vam država zbog recesije uzme pola" (vlasnici nekretnina čija vrijednost u recesiji pada vjerojatno su se oduševili analogijom), a potom su se još i međusobno poklali oko love koju Alka Vujica dobiva za "Hajde da ludujemo" i sličnih bratskih podjela pinke. Ugostiteljsko-turistički lobby za to se vrijeme samozadovoljno smješkao, vjerojatno potiho računajući koliko će para uštedjeti ako uspiju na istu foru posvađati elektru i vodovod, a Dijana Čuljak niti je iz cijele blesavoće izvukla bilo kakav zaključak niti skinula "stoji mi ko piletu sise" jaknu. Hus bi joj trebao biti zahvalan što ga je poslala doma. S apaurinima mu je garant bilo zabavnije.

Ocjena: bez veze (0)

STUDENTSKA BLOKADA FAKULTETA

Otvoreno, HTV1, utorak, 22.05

Još jedan pokušaj poniranja u goruću temu, onu o aktualnoj studentskoj blokadi Filozofskog fakulteta, dogodio se u utorak i bio je nešto bolji od ugostiteljsko-glazbene noćne more, ali uglavnom samo zato što nije bilo motorističke jakne pa se čovjek mogao skoncentrirati na temu. Barem u onim trenucima kada se sudionici nisu svojski trudili da je zamagle demagoškim brbljarijama. Lamentiralo se o tome je li to što studenti prakticiraju demokratska metoda, a ako jest, je li to neposredna ili prosvjedna demokracija, razglabalo što bi zapravo TREBALI tražiti i KAKO bi trebali prosvjedovati (trebali bi tražiti sve, i to odmah, a prosvjedovati bi trebali sa žonglerima i akrobatima) te o svakojakim drugim svemirskim temama koje s konkretnom temom imaju veze koliko i "Labuđe jezero". Razina diskusije održavala se međusobnim upadanjem u riječ i zahtijevanjem da sugovornik svaku tvrdnju potkrijepi statističkim podacima i istraživanjima čak i kada bi izrekao nešto poput: "Zovem se Mate", a poseban obol kulturnom dijalogu i međusobnom uvažavanju dao je državni tajnik u ministarstvu znanosti konstantnim podsmjehom i arogancijom te općenitim držanjem koje je odavalo da je duboko uvjeren kako studenti postoje zbog njega, a ne obrnuto. Ukratko, osim jednog predavača s odsjeka za lingvistiku, žene koja je napravila istraživanje o socijalnim dimenzijama obrazovanja i na trenutke Žarka Puhovskog, gotovo svi su se ponašali kao da su studenti nerazumna, razmažena i na predobre uvjete navikla razularena rulja koja nema razumijevanja za to kako je NJIMA teško. I da bi im trebali dati vremena da organiziraju sve druge segmente i ostvare sve druge uvjete potrebne da bi obrazovanje postalo besplatno. Pa neka si ONDA studiraju. To što će do tada već patiti od staračke demencije više ne spada u njihovu ingerenciju. Nek se jave Milinoviću. Ili Dijani Čuljak. Koja će biti još starija i dementnija od njih, ali će bez ikakve sumnje emisije voditi s jednakom kompetencijom kao i danas.

Ocjena: užas (1)

U POČETKU BIJAŠE RIJEČ

Posebni dodaci, HTV2, petak, 18.35

Najbolja među HTV-ovim emisijama iz rubrike "ono nešto kulturno što nitko ne gleda jer je na Prvom sapunjara" ovaj se tjedan pozabavila zgodnom temom - ekranizacijama. Prilog o najuspješnijim stranim filmskim adaptacijama koji mi se posebno dopao započeo je kombinacijom prizora Charltona Hestona kako prima deset zapovijedi u istoimenom filmu s riječima: "U početku bijaše riječ...". Na taj način ilustriravši i ono što se događa na ekranu, ali i temu o kojoj govore dali su odličan primjer nekim drugim HTV-ovim kulturnim emisijama, u kojima prilozi izgledaju kao da su montirani za radio ili za reviju televizijskih amatera s posebnim potrebama. Jedina primjedba, kao i zadnji put kada sam spomenula "Posebne dodatke", ide voditelju emisije, koji s brojnim zamuckivanjima, "um"-kanjima i dekoncentriranim stankama i dalje zvuči kao da bi mu dobro došla pomoć službe za jezik i govor. Ili onih Husovih apaurina. Navodno otklanjaju tremu.

Ocjena: jako dobro (4)

PREKID PROGRAMA

Iza ekrana, HTV1, petak, 18.05

Osim što i dalje jedinu spomena vrijednu komunikaciju s gledateljima ostvaruje putem poziva na raznorazna telefonska glasanja, emisija "Iza ekrana" ovog je tjedna pokazala i što misli o njihovoj inteligenciji. U najavi za inače solidan prilog o poslu televizijskog snimatelja, naime, priopćili su nam da bez snimatelja ne bismo ništa mogli gledati na malom ekranu i potom na par sekundi u eter pustili šum i snijeg. Još uvijek se pitam misle li da su svi koji ih gledaju totalni debili ili su se pobojali da bez te demonstracije gledatelji ne bi prepoznali razliku između snimateljskog štrajka i njihove emisije.

Ocjena: ajme majko (1)

ČUČI I ROKO IDU DALJE

Zvijezde pjevaju, HTV1, subota, 20.15

Haleluja! Konačno jedno finale bez uglazbljene verzije "Vijesti" i "Hrvatske uživo"! Jest da smo se u sklopu pokore za tako divan ishod morali podsjetiti na pjevačko umijeće Roberta Zubera, ali nema veze.

Ocjena: triput hura!

Vezane vijesti

Ni Oskara ni prosvjeda

Ni Oskara ni prosvjeda

BREJKING NOUZ Dnevnik, HTV1, subota, 19.30 Blago nama što imamo televizije s nacionalnim koncesijama i informativnim programima pa sve doznajemo U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika