Objavljeno u Nacionalu br. 702, 2009-04-28

Autor: Orhidea Gaura

AFERA PRIZNAVANJA OČINSTVA

Bivšeg biskupa progone tri žene

FERNANDO LUGO, popularni predsjednik Paragvaja, ima troje djece s tri žene

LUGO je bio katolički biskup lijeve političke orijentacije koji je napustio Crkvu kad je
prošle godine izabran za predsjednikaLUGO je bio katolički biskup lijeve političke orijentacije koji je napustio Crkvu kad je prošle godine izabran za predsjednikaFernando Lugo, 57-godišnji predsjednik Paragvaja, bio je donedavno vrlo popularan, u prvom redu jer je taj bivši katolički biskup lijeve orijentacije, koji je napustio Crkvu kad je prošle godine izabran za predsjednika, obećavao velike političke promjene u toj latinskoameričkoj državi poznatoj po dosadašnjoj dominaciji desne oligarhije. Iskazao se kao borac za prava siromašnih, posebno za prava Indijanaca, pa je na podršci širokih slojeva stekao popularnost. No u dva tjedna njegova je popularnost pala za više od 20 posto jer mu mnogi ljudi više ne vjeruju. Razlog nije politički, nego sasvim privatne prirode.


Prije petnaestak dana, naime, javnost je doznala da je jedna mlada žena u gradu na jugu Paragvaja podnijela sudu tužbu protiv Luga tražeći da prizna očinstvo njezina dvogodišnjeg sina. Viviana Carrillo tvrdi da je bila u višegodišnjoj vezi s Lugom, još dok je bio biskup, te da se iz te veze rodio dječak, za kojeg ona traži da ga Lugo prizna te se počne brinuti za njega kao otac. Taj je sudski zahtjev za njega bio dvostruko neugodan. Kao prvo, kad se dječak rodio, Lugo je još bio katolički biskup, što znači da je prekršio celibat i tako pokazao nepoštovanje prema vjeri. No sad je pokazao i nepoštovanje prema javnosti, jer je to tajio, a upravo je on svoju političku karijeru pokrenuo na jamstvu da će se ponašati potpuno transparentno i iskreno. Obećao je da ništa važno javnosti neće tajiti, za razliku od političara koji su dotad vladali Paragvajem. Čim je Viviana Carrillo pokrenula ovu akciju, Lugo je shvatio opasnost i postupio smjelo, nadajući se da će mu iskrenost koristiti.

Odmah je sve priznao: “Istina je da sam bio u vezi s Vivianom Carrillo. Preuzimam sve odgovornosti koje proizlaze iz tog čina i priznajem da sam otac tog djeteta. Ovo objavljujem u želji da budem apsolutno pošten, transparentan i odgovoran.” Njegovi pristaše odmah su počeli slaviti taj njegov čin, tvrdeći da je to dokaz njegova poštenja,što je odmah otvoreno priznao i vezu s tom mladom ženom i očinstvo. Objavljeno je da će pravnu proceduru potvrde očinstva preuzeti lokalna sutkinja, koja je pak izjavila da je to “samo jedan od uobičajenih slučajeva utvrđivanja očinstva, jedino što je ovdje riječ o predsjedniku države”. Njegovi protivnici iz desničarske stranke Colorado tvrde, međutim, da je to dokaz da predsjednik nije baš poštenjačina kakvom se prikazuje, a desno orijentirana štampa iznosi razne neugodne pojedinosti o toj vezi.

Tako je utvrđeno da je danas 26-godišnja Viviana Carrillo upoznala Luga kad je imala samo 14, a on 45 godina. Lugo tvrdi da je on s njom u spolne odnose stupio tek kad je postala punoljetnom, dok ona to poriče, te je objavila dokument u kojem otkriva da ju je on zaveo neposredno nakon što su se upoznali tijekom priprema za sakrament. Da građani Paragvaja cijelu tu priču nisu dobro primili, pokazuju i ispitivanja javnog mnijenja. Prije nego što je afera izbila, Lugo je uživao popularnost od 65 posto, a nakon što je ta afera dospjela u javnost pala je ispod 45 posto, s daljnjom tendencijom pada. Njegova popularnost će sigurno i dalje padati ako se pokaže da je točno što tvrde još dvije druge mlade žene. Javila se još jedna mlada žena koja također tvrdi da je Lugo otac njezina djeteta, 27-godišnja Benigna Leguizamón, koja tvrdi da je Lugo otac njenog šestogodišnjeg sina. Njen sin se rodio 2002. u San Pedru, gdje je Lugo dugo bio biskup. Lugo je navodno privatno prihvatio da je riječ o njegovu sinu, te je prve dvije godine nakon njegova rođenja majci davao novac za njegovo uzdržavanje. No poslije je to prestao činiti. Ona je rekla da je u spolne odnose s tadašnjim biskupom Lugom stupila nakon što ga je 2001. zamolila da joj pomogne u traženju oca prvog izvanbračnog sina. Novine tvrde da je riječ o mladoj ženi vrlo siromašnog porijekla, neukoj, koja se odlučila da traži da Lugo prizna očinstvo njenog sina tek kada je vidjela kako je on spremno priznao sina Viviane Carrillo. Objasnila je da njen sin sada kreće u školu, što košta, a novine tvrde da će ona tražiti da se očinstvo utvrdi DNK analizom ako ga Lugo ne bude priznao. Ona tvrdi da ju je on lani tijekom predizborne kampanje zamolio da o tome šuti, a ona se tako i ponijela, ne želeći omesti njegove izglede da postane predsjednikom Paragvaja.

U ovom drugom slučaju Lugo nije bio tako izravan i jasan kao u prvom. Preko svog ureda priopćio je da je “spreman djelovati unutar okvira istine”, te da je “formirao pravni tim koji će se baviti pravnim pitanjima proizišlim iz te stvari”. Drugim riječima, nije spreman smjesta priznati i drugo očinstvo, iako ga nije ni osporio. Benigna Leguizamón dala mu je 24 sata da se o očinstvu očituje, u protivnom ona pokreće pravnu akciju. Nije trebalo dugo dok se nije javila i treća žena, Hortensia Morán, 37-godišnja učiteljica, koja tvrdi da je Lugo otac njenog 16-mjesečnog sina. Izjavila je da je dijete začeto dok je ona radila u Lugovu predizbornom stožeru te da je uvjerena da će predsjednik “preuzeti odgovornosti koje proizlaze iz prava djeteta”. Ona o Lugu priča sve najbolje tvrdi da je on odličan čovjek te mu nikako ne želi nauditi. Izjavila je da je to iznijela u javnost upravo zato da ne dođe do zloupotrebe u medijima. Ona smatra da su mediji zloupotrijebili prethodna dva slučaja, a ona ne želi da se to dogodi i s njom, i to ne samo zbog Luga, nego i zbog nje same, jer je ona i sama ušla u politiku, pa bi medijska manipulacija mogla naškoditi njenom odnosu s biračima i zajednicom koju predstavlja. Sada je pitanje očinstva navodne Lugove djece postalo prvorazrednom paragvajskom političkom temom. Neki tvrde da se sve to odviše napuhava, da to u Paragvaju i ne bi trebala biti tema jer su razni prethodni paragvajski predsjednici imali i brojne ljubavnice, i brojnu izvanbračnu djecu, pa se čak tvrdi da je jedan predsjednik imao više desetaka izvanbračne djece. No drugi tvrde da se Lugo ne može uspoređivati sa svojim prethodnicima.

Za njegove se prethodnika, sve redom paragvajske oligarhe, znalo da su pokvarenjaci, koji su se bogatili na patnjama siromaha, koji su u zemlji skrivali nacističke zločince i međunarodne krijumčare droge, pa se od njih nije ništa ni očekivalo u privatnom životu. Lugov slučaj je sasvim drukčiji, jer se od njega očekivao, budući da se legitimirao kao gorljivi borac za prava siromaha, da bude sasvim različit od svojih prethodnika, pošten i transparentan, a on to barem u ovom osobnom pitanju nije. Lugo je 24. travnja na tiskovnoj konferenciji rekao da zbog te afere neće podnijeti ostavku, nego će “odraditi svoj mandat do 2013. neovisno o glasinama i zavjerama”. Zatražio je oprost od svih koji su pogođeni tim glasinama i rekao: “Nije moja namjera bila ikoga povrijediti. Ne sramim se zatražiti oprost i priznati da sam sagriješio i kad je riječ o Crkvi, i o zemlji, i o građanima koji su mi dali povjerenje. No ostavku neću dati.”

Treća žena začela u izbornom stožeru

Treća žena koja se javila je Hortenesia Moran, 37-godišnja učiteljica , koja tvrdi da je predsjednik Lugo otac njenog 16-mjesečnog sina. Izjavila je da je dijete začeto dok je ona radila u Lugovom predizbornom stožeru te da je uvjerena da će predsjednik "preuzeti odgovornost koje proizlazi iz prava djeteta". Ona o Lugu priča sve najbolje i tvrdi da je on odličan čovjek te mu nikako ne želi nauditi. Izjavila je da je to iznijela u javnost upravo zato da ne dođe do zloupotrebe u medijima. Ona smatra da su mediji zloupotrijebili prethodna dva slučaja, a ne želi da se to dogodi i s njom, i to ne samo zbog Luga, nego i zbog nje same jer je ušla u politiku.

Vezane vijesti

U SAD-u je bucmasto dijete još uvijek ideal

U SAD-u je bucmasto dijete još uvijek ideal

Majke bucmaste djece često pogrešno misle da njihova djeca imaju normalnu tjelesnu težinu, a majke male djece normalne tjelesne težine misle da bi se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika