Objavljeno u Nacionalu br. 702, 2009-04-28

Autor: Plamenko Cvitić

POTEZ OČAJNIKA

Dva brata uboga: Banac i Čičak ostali bez novca pa ucjenjivali Degerta

IVAN ZVONIMIR
ČIČAK I IVO BANAC
svojim su neradom
i bahatošću uspjeli
rastjerati sve donatoreIVAN ZVONIMIR ČIČAK I IVO BANAC svojim su neradom i bahatošću uspjeli rastjerati sve donatoreHrvatski helsinški odbor, nekoć ugledna udruga za zaštitu ljudskih prava, u proteklih godinu dana doživljava potpuni krah: otkad je na čelo došao Ivo Banac, od dvadesetak zaposlenih u udruzi je ostalo samo dva zaposlenika, novca nema čak ni za njihove plaće, a predsjednik Banac i njegov zamjenik Ivan Zvonimir Čičak već dugo nisu javnosti predstavili nikakav smisleni projekt. Najnoviji ispad dvojice neuspješnih boraca za zaštitu ljudskih prava događao se protekla dva mjeseca daleko od pažnje javnosti: Banac i Čičak su isprva zatražili financijska sredstva od Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, a kad njihovoj želji nije udovoljeno, šefu Delegacije Vincentu Degertu zaprijetili su javnim prozivanjem i kritikama, te ga tužakali njegovim pretpostavljenima u Bruxellesu ali i svim stranim veleposlanicima u Zagrebu.

Cijela priča vezana je uz projekt tzv. monitoringa suđenja za ljudska prava, koji već godinama provode udruge Documenta i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, a Hrvatski helsinški odbor bio je suradnik na projektu. Kad je prošle godine Ivo Banac postao predsjednik HHO-a, odlučio je istisnuti ostale sudionike projekta i svoju udrugu samostalno kandidirati za izdašnu pomoć Europske komisije, iako je znao da će taj novac tražiti i oni koji već godinama provode taj projekt.

Ipak, kako ističu Nacionalovi izvori, to je Bancu i Čičku bila posljednja slamka spasa jer su u samo pola godine presušili svi njihovi izvori financiranja: naime, mnogi strani i domaći donatori u proteklom su periodu mogli vidjeti da se Ivo Banac posljednjih godinu dana bavio samo slučajem Mirjane Pukanić, pa su zaključili da se HHO više uopće ne bavi zaštitom ljudskih prava nego isključivo promocijom taštine dvojice čelnih ljudi - Ive Banca i Ivana Zvonimira Čička.

Kad su početkom ožujka od Delegacije Europske komisije dobili negativan odgovor, Banac i Čičak burno su reagirali: Vincentu Degertu poslali su ljutito pismo u kojem protestiraju što nisu dobili novac, optužili ga za tobožnji sukob interesa, nestručnost i slično, a potom mu zaprijetili da će, ako on ne promijeni odluku, svoje optužbe na njegov račun poslati hrvatskim medijima, svim veleposlanicima u Zagrebu i - Degertovim nadređenima u Bruxellesu.

Šef Delegacije Vincent Degert na to je pismo reagirao ljubaznim odgovorom u kojem im je ukazao da je drugi projekt jednostavno bio bolji, ali to nije zadovoljilo Banca i Čička. Tako su mu ubrzo odaslali još bezobraznije pismo u kojem ga ponovno napadaju i vrijeđaju te navode da 'HHO od ovog trenutka prekida svaki odnos s Delegacijom EK u Zagrebu'. Dakako, kopiju tog pisma, u kojem sami sebe prozivaju hrvatskom elitom, bahati dvojac odaslao je i na adrese svih stranih veleposlanika u Zagrebu, koji već tjednima potiho komentiraju neviđenu bahatost, nepristojnost i grabež za novcem dvojice tobožnjih elitnih intelektualaca. (P.C.)

Vezane vijesti

'Split je popustio netolerantnim grupicama i pojedincima'

'Split je popustio netolerantnim grupicama i pojedincima'

Hrvatski helsinški odbor (HHO) osudio je danas odluku splitske gradske uprave da izmjeni već izdanu suglasnost privremenog korištenja javne gradske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika