27.08.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

GOSPIĆKA SKUPINA

TUĐMAN ZATAŠKAVAO ZLOČINE U GOSPIĆU

TUĐMAN ZATAŠKAVAO ZLOČINE U GOSPIĆU

Na suđenju gospićkoj skupini u Rijeci, svjedok Josip Perković, koji je devedesetih godina bio najvažniji a svakako i najiskusniji hrvatski obavještajac, izravno je optužio bivšeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana za zataškavanje zločina počinjenih nad srpskim civilima u Gospiću.
Dosad su se, doduše, pred sudom već pojavljivali neki svjedoci koji su ukazivali na to da su zločini 1991. godine zataškavani, ali su uglavnom pretpostavljali da je iza toga stajao tadašnji ministar obrane Gojko Šušak. Perković, međutim, tvrdi da je zataškavanje događaja u Gospiću naredio sam predsjednik Tuđman na jednom sastanku u prosincu 1991. godine, na kojem je bilo više osoba. Tuđman je svoju odluku da se slučaj zataška obrazložio tvrdnjom kako «ne treba ići dalje u istragu jer će se stvoriti problemi u zemlji i izvan nje».
Ovo je prvi put u dosadašnjoj hrvatskoj sudskoj praksi procesuiranja ratnih zločina da se ovako izravno optužuje Franjo Tuđman.

Vezane vijesti

Petar Jeleč: Dvadeset prešućivanih godina

Petar Jeleč: Dvadeset prešućivanih godina

Ovih dana televizija tzv. Republike Srpske svakodnevno emitira dokumentarce i emisije u kojima se slave „velike pobjede“ srpske vojske u Bosanskoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika