29.04.2009. / 17:16

Autor: Hina

Blokada fakulteta: Bez obzira na prijetnje, studenti ne odustaju od svojih zahtjeva

Oni su na današnjoj konferenciji za novinare osudili izjavu rektora zagrebačkoga Sveučilišta, koji predlaže mjere prema studentima ako se blokade nastave

Studenti ne odustaju od blokade fakultetaStudenti ne odustaju od blokade fakultetaNezavisna studentska inicijativa osječkoga Filozofskog fakulteta priopćila je danas na internetu da studenti ne odustaju od blokade koja na tom fakultetu traje osmi dan.

U priopćenju se tvrdi kako Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Rektorski zbor obmanjuju javnost tako što ono što je već omogućeno predstavljaju kao novo, milostivo rješenje studentskih problema. Nezavisna studentska inicijativa ističe da će blokada trajati "dok Vlada ne predloži i Sabor ne izglasuje izmjene Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju u onom dijelu u kojem se omogućava financiranje visokih učilišta 'mužnjom studenata' kroz naplatu školarine".

Umjesto "plasiranja neistina i dezinformacija, predlažemo uvaženoj gospodi da se počnu baviti pripremanjem modela financiranja visokog obrazovanja", stoji u priopćenju. Nezavisna studentska inicijativa iz Osijeka također svaki dan obavještava studente o rasporedu edukativnih radionica i studentskih predavanja na kojima tijekom cijelog dana sudjeluje po stotinjak studenata. Po riječima članice inicijative Božane Gužvić, "studenti imaju usmenu potporu većine profesora na Fakultetu, od kojih neki sudjeluju na radionicama" . Studenti osječkoga Filozofskog fakulteta, kako je dodala, u stalnom su kontaktu s kolegama sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, a prije dva dana posjetili su studente zadarskoga Filozofskog fakulteta.

Studenti pulskoga Sveučilišta Jurja Dobrile, unatoč jučerašnjoj odluci Rektorskog zbora da se deblokiraju zgrade fakulteta te da se nastavi redovita nastava, ni treći dan ne odustaju od blokade, te su, naprotiv, poručili "kako politika straha kod njih ne djeluje te će se za svoje ciljeve boriti do kraja, koliko god to trajalo".

Oni su na današnjoj konferenciji za novinare osudili izjavu rektora zagrebačkoga Sveučilišta, koji predlaže mjere prema studentima ako se blokade nastave. Izrazili su nadu da se obnašatelj dužnosti rektora Sveučilišta u Puli Robert Matijašić neće koristiti takvim metodama jer će u protivnom, kako su izjavili, "naići na otpor".

"Naravno, ne onaj fizički jer nasilje nije naša metoda, ali zgrade Sveučilišta napuštamo samo ako nas iznesu", poručili su predstavnici pulskih studenata. Oni su danas ministru Primorcu poslali službeno pismo sa zahtjevom da se očituje o izgradnji studentskog kampusa u Puli.

Studenti Sveučilišta u Zadru i danas su nastavili prosvjed. Na sinoćnjem plenumu izglasovali su nastavak prosvjeda unatoč pozivu Senata da ga prekinu kako bi se nastavila predavanja.

Studenti su danas oko podneva izveli "performans" na Narodnome trgu u Zadru, gdje su pet minuta stajali šuteći. Bila je to akcija "Pet minuta do dvanaest", a istodobno je su građani mogli potpisati peticiju potpore studentima u njihovu prosvjedu.

Za danas u 18 sati rektor Sveučilišta u Zadru dr. Ante Uglešić sazvao je sjednicu Senata na kojoj će biti riječi o trenutačnom stanju. Zadarski studenti ističu da ne prihvaćaju izjave ministra znanosti Dragana Primorca o tome da izvrsnost bude kriterij plaćanja ili neplaćanja studija.

U blokadi je od danas i splitska Umjetnička akademija, peti fakutet splitskog Sveučilišta. Osamdesetak studenata zauzelo je predavaonice, no, kako je doznaje, i na tom se fakultetu dio studenata protivi današnjoj blokadi.

Prosvjednoj blokadi fakulteta riječkoga Sveučilišta pridružio se i Ekonomski fakultet. Studenti tog fakulteta odlučili su o blokadi nakon dvaju plenuma, a njihovu je akciju prihvatio i dekan Vinko Kandžija. Ekonomski fakultet treća je visokoškolska ustanova u Rijeci koja blokira nastavu u sklopu Nezavisne inicijative za besplatno školstvo, uz Filozofski fakultet i Akademiju primijenjenih umjetnosti.

Vezane vijesti

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

'Mora se stati na kraj korupciji u visokom obrazovanju'

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nedopustivim je ocijenio da profesori pojedinih fakulteta pristup ispitu uvjetuju kupnjom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika