02.05.2009. / 09:00

Autor: Ozren Podnar

Tajna placeba: Pozitivna sugestija doista liječi

Učinak placeba valja koristiti u svakom slučaju, dakle i onda kad se pacijentu pruža prava terapija. Budući da efekt placeba nastaje zbog pozitivne sugestije, moguće ga je pridodati i sredstvima i tretmanima koji imaju učinka i sami po sebi. Takvim pristupom, pacijent bi dobio i dozu istinskog lijeka i psihičku dozu ohrabrenja

Placebo uistinu djeluje, zaključili su znanstveniciPlacebo uistinu djeluje, zaključili su znanstveniciPrijateljica vam se požali da je boli glava, a vi joj u nedostatku analgetika utrpate sredstvo protiv mučnine. I ona, ništa ne sluteći, proguta tabletu i za petnaestak minuta radosno vas obavijesti da joj je glavobolja popustila.

Vaša je prijateljica među 30-40% sretnih stanovnika planeta koji su podložni učinku placeba - poboljšanju zdravstvenog stanja pod utjecajem sugestije.

Pod izrazom placebo obično se podrazumijeva farmakološki neutralna tvar kakva se redovno koristi u kliničkim ispitivanjima djelotvornosti lijekova, ali ima značajnu primjenu i u svakodnevnom životu, pa i izvan bolničkog okruženja.

U opisanom primjeru, jedna je prijateljica drugoj dala sredstvo koje ne djeluje na njenu tegobu, glavobolju. No, budući da je ova povjerovala da se radi o analgetiku, u njenom je organizmu došlo do stvarnih fizioloških promjena, koje su dovele do ublažavanja glavobolje.

Placebo djeluje kod onog dijela ljudi koji su podložni pozitivnoj sugestiji , a takvih je približno jedna trećina. Da bi neka tableta ili čaj ili bilo koji drugi oblik prividne terapije izazvao poboljšanje, nužno je da primatelj vjeruje da se radi o stvarnoj terapiji. Čim bi se javio tračak sumnje, efekt placeba bi bio onemogućen, ili bi ishlapio kao led na peći.

"Kad bi jedna osoba rekla drugoj, 'evo ti tableta, ali ona će djelovati samo ako vjeruješ u njenu djelotvornost', ne bi došlo ni do kakvog učinka, jer pozitivnu sugestiju nije moguće izazvati na silu", napominje nizozemski psihijatar Wilhelm Lambregts iz psihijatrijske klinike u Rotterdamu.

Ugoditi ili škoditi?

Postoji i obrnuti efekt, zvani nocebo. Placebo je latinska riječ koja doslovce znači "ugodit ću", dok nocebo znači "škodit ću". Ako liječnik pacijentu dade pravi lijek, ali usput napomene da je njegova djelotvornost dvojbena, ili je pritom namrgođen i neprijateljski raspoložen, ljekoviti će učinak biti smanjen, čak i ako se radi o inače odličnom lijeku. Kao što placebo povoljno djeluje na osobe koje su prijemčive na pozitivnu sugestiju, tako nocebo škodi onima koji su osjetljivi na negativnu.

Iako je fenomen placeba i noceba odavna poznat, znanstvenici i laici stoljećima razbijaju glavu u nastojanju da objasne njegov mehanizam. Uobičajeno je obrazloženje da placebo djeluje putem stvaranja pozitivnih očekivanja u pacijenta. Ova tvrdnja nije pogrešna, ali postoji jedna još jasnija i jednostavnija: placebo djeluje putem dizanja raspoloženja.

"Kad drugoj osobi dajemo bilo pravi ili lažan lijek i pritom je uvjeravamo da je to nešto ljekovito, priopćujemo joj dobru vijest", nastavlja dr. Lambregts.
"Ta vijest preneseno glasi, 'od ovog će ti biti bolje'. Ukoliko nam druga strana vjeruje, aktivirat će joj se moždani centar za ugodu, koji je fiziološki povezan s centrom za imunitet. Ishod će biti povećano psihofizičko blagostanje, u sklopu čega dolazi i do poboljšanja kliničke slike, odnosno ublažavanja ili nestanka simptoma bolesti."

Kad se nekom daje placebo, učinak ne dolazi od samog (lažnog) lijeka, već od psihološkog podražaja, koji aktivira dio mozga zvan nukleus akumbens.
Međutim, efekt placeba prisutan je i kad se primjenjuje stvarna terapija, kao dodatak farmakološkom učinku.

Pouka koju mnogi liječnici i laici ne uspijevaju izvući iz iskustva s placebom vrlo je jednostavna: učinak placeba valja koristiti u svakom slučaju, dakle i onda kad se pacijentu pruža prava terapija. Budući da efekt placeba nastaje zbog pozitivne sugestije, moguće ga je pridodati i sredstvima i tretmanima koji imaju učinka i sami po sebi. Takvim pristupom, pacijent bi dobio i dozu istinskog lijeka i psihičku dozu ohrabrenja.

S druge strane, potrebno je baš uvijek izbjeći pružanje liječničke pomoći uz mrgođenje, gunđanje, prigovaranje ili omalovažavanje pacijenta, jer time mu se izaziva efekt noceba, koji može umanjiti učinkovitost i stvarnom lijeku. Pozitivan pristup medicinskog osoblja, obitelji, prijatelja ili suradnika najjeftiniji je i najlakši način kojim možemo pomoći oboljelom da se oporavi brže i temeljitije.

Kad se rabi placebo

Placebo se obavezno rabi u ispitivanju djelotvornosti lijekova prije no što bi oni bili odobreni za primjenu na pacijentima. Dijelu ispitanika se daje pravi lijek, a drugom dijelu placebo te se prati razvoj stanja i jednih i drugih. Pritom niti ispitanici niti liječnici ne znaju tko dobiva pravi, a tko fiktivni lijek. Sve to određuje nadzornik, koji nema doticaja s pacijentima.

Poneki puta liječnik daje placebo pacijentu kad je iskoristio sve terapijske mogućnosti. Dakako, ne smije mu reći da se radi o placebu, jer bi tada uprskao stvar.

Učinak placeba redovito traje kraće od učinka pravog lijeka ili terapije pa stoga nije dopušteno ni prihvatljivo tretirati pacijenta samo na taj način. Ali, uvijek je dobrodošlo "dodati" efekt placeba u vidu hrabrenja i buđenja nade, da bi se upotpunio učinak stvarnog tretmana!


Koliki je učinak placeba

Provedena su brojna istraživanja o djelovanju placeba na razne tegobe. Pokazalo se da učinak varira ovisno o dijagnozi. Kod čira na dvanaestercu, na učinak placeba otpada 28%. Kod suzbijanja bola nakon operacije na zubu, fiktivni analgetik djeluje kod 39% pacijenata, a kod površinskih opeklina kože ruku čak 56%.

Placebo je vrlo naglašen kod afektivnih poremećaja, depresije i anksioznosti.
Budući da se radi o poremećajima raspoloženja, logično je da se ono bitno popravlja kod mnogih kojima se daje placebo, jer se on temelji na podizanju raspoloženja. Pravi antidepresivi bolji su od placeba za samo oko 25%, no budući da je nemoguće unaprijed procijeniti kome placebo pomaže, a kome ne, nije moguće temeljiti tretman samo na iluziji.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika