02.05.2009. / 09:52

Autor: Hina

Video: 14. godišnjica raketiranja Zagreba

Bila je to osveta pobunjenih Srba za vojni poraz u akciji "Bljesak", što je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao tadašnji vođa pobunjenih Srba Milan Martić

Raketiranje je bila srpska odmazda za BljesakRaketiranje je bila srpska odmazda za BljesakNa današnji dan prije 14 godina, 2. svibnja 1995. godine, pobunjeni Srbi napali su Zagreb raketnim sustavom "Orkan" s kasetnim punjenjem kako bi se osvetili za vojni poraz dan prije u operaciji "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji, pri čemu je u samome gradskom središtu poginulo šestero ljudi.

Bila je to osveta pobunjenih Srba za vojni poraz u akciji "Bljesak", što je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao tadašnji vođa pobunjenih Srba Milan Martić.

U napadu koji je ponovljen i sutradan, 3. svibnja 1995., poginulo je šestero ljudi, 39 je teško, a 136 lakše ranjeno.

Prve eksplozije čule su se 2. svibnja u 10 sati i 23 minute, kada je nekoliko projektila s kasetnim streljivom, tzv. zvončićima ispaljeno iz raketnog sustava "Orkan" na zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.

Zbog zapovijedi da se napadne Zagreb, Međunarodni sud u Haagu pravomoćno je zbog ratnog zločina osudio Milana Martića na 35 godina zatvora.

Projektili su 3. svibnja pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika "Centar" te na dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta u kojoj su vježbali baletani, među kojima je bilo i nekoliko stranaca.

Osobito su opasni poslije bili mnogobrojni neeksplodirani "zvončići", njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo.

U spomen na taj dan, glavni grad od 2007. godine ima Trg svibanjskih žrtava 1995.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika