03.05.2009. / 14:04

Autor: Martina Čizmić

Hrvatska ostaje bez glumaca, redatelja, dramaturga, montažera, snimatelja, producenata...

U radu tribine je, kao i prethodnih dana, aktivno sudjelovao dekan Enes Midžić, otvarajući dugoočekivano mjesto dijaloga studenata s upravom ADU

Dekan ADU Enes MidžićDekan ADU Enes MidžićPaolo Magelli i Sanja Iveković, samo su neki od umjetnika koji će danas držati alternativnu nastavu u sklopu blokade na ADU. Ukoliko pak hitno ne dođe do restrukturiranja modela financiranja i funkcioniranja Akademije dramske umjetnosti, ista iduće godine neće moći upisati novu generaciju studenata niti na jedan odsjek. Ti su poražavajući podaci, među inima objavljeni na plenumu ADU, koji je odlučio blokadu nastaviti i 3. svibnja.

Na sinoćnjem plenumu Akademije dramske umjetnosti izglasan je nastavak blokade, a realizaciji alternativnog nastavnog programa priključili su se i brojni etablirani domaći umjetnici: Sanja Iveković, Rajko Grlić, Goran Sergej Pristaš, Paolo Magelli, Marina Petković Liker, Anica Tomić, Sonja Pregrad, Jelena Kovačić, Mark Boldin, Vilim Matula, Boris Bakal, Mario Kovač…

Dekan, Enes Midžić, koji od početka blokade gotovo cjelodnevno boravi na ADU, za ponedjeljak je sazvao i sjednicu Akademskog vijeća, na kojoj će se razmatrati zahtjev Nezavisne studentske inicijative studenata ADU o besplatnom obrazovanju i modelu restrukturiranja sustava financiranja Visokog obrazovanja (s posebnim osvrtom na rad ADU), te donošenju odluke o ukidanju plaćanja školarine uvedene 2002. godine a koju sada plaća šestero studenata.

Na sad već redovitoj tribini koja se na ADU odvija od 14 do 16h raspravljalo se kako o temeljnim zahtjevima Nezavisne inicijative za besplatno obrazovanje, tako i o specifičnim potrebama same ADU, modalitetima financiranja iste, te visokog školstva u Hrvatskoj - općenito.

Zaključeno je kako osim neprihvatljivog modela školarina, u Hrvatskoj trenutno postoji i posve neprikladan model vrednovanja specifičnih potreba pojedinih studija, što rezultira posebno teškom situacijom za studente (ali i osoblje) fakulteta u čijim je programima ključna praktična nastava.

U radu tribine je, kao i prethodnih dana, aktivno sudjelovao dekan Enes Midžić, otvarajući dugoočekivano mjesto dijaloga studenata s upravom ADU.

Uz interne organizacijske probleme, raspravljalo se i o modalitetu financiranja i funkcioniranja Akademije, a raspravu je na plenumu zaključio sam dekan, objavljujući informaciju kako ADU zbog nedostatka prostornih, kadrovskih i financijskih resursa, iduće godine neće biti u stanju upisati novu generaciju studenata niti na jednom odsjeku, ukoliko hitno ne dođe do restrukturiranja modela financiranja i funkcioniranja Akademije.

Vezane vijesti

U Montrealu uhićeno 400 studenata

U Montrealu uhićeno 400 studenata

U Montrealu je privedeno oko 400 sudionika studentskog prosvjeda za kojeg vlasti tvrde kako nije službeno prijavljen. Iako za demonstracije nisu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika