04.05.2009. / 12:37

Autor: Eduard Šoštarić

Avioindustrija na koljenima: očekuju se gubici od 4,7 milijardi dolara

U ožujku je putnički promet pao za 11,1 posto, a prijevoz robe manji je za 21,4 posto. Ako cijena nafte ostane 50 dolara po barelu, industrija će na gorivu uštedjeti 52 milijarde dolara, ali čak ni to neće biti dovoljno da se poboljša sadašnja teška situacija

Giovanni Bisignani, glavni direktor i CEO IATA-e, svjetske udruge civilnih avioprijevoznika sa sjedištem u Ženevi 
Giovanni Bisignani, glavni direktor i CEO IATA-e, svjetske udruge civilnih avioprijevoznika sa sjedištem u Ženevi Stanje u globalnoj avioindustriji vrlo je teško – priopćio je Giovanni Bisignani, glavni direktor i CEO IATA-e, svjetske udruge civilnih avioprijevoznika sa sjedištem u Ženevi, u svojemu redovitom kvartalnom obraćanju glavnim direktorima zrakoplovnih tvrtki.

U ožujku je putnički promet pao za 11,1 posto, a prijevoz robe manji je za 21,4 posto. Ako cijena nafte ostane 50 dolara po barelu, industrija će na gorivu uštedjeti 52 milijarde dolara, ali čak ni to neće biti dovoljno da se poboljša sadašnja teška situacija. Predviđa se da će gubici u zrakoplovnoj industriji ove godine doseći 4,7 milijardi dolara, a tome će zacijelo pridonijeti i značajan negativni utjecaj pandemije svinjske gripe na zračni promet. Dobra je vijest da će emisija štetnih plinova ove godine pasti na 7,8 posto. Ali, pritom je loša vijest da je pad od 6 posto uvjetovan manjim brojem letova, a samo 1,8 posto posljedica je strategije upravljanja klimatskim promjenama, uporabe suvremene tehnologije i infrastrukture.

Zabrinjavajuće je i stanje BDP-a u Europi. Ekonomski uvjeti drastično su se pogoršali. Prijeti pad BDP-a od 1,9 posto, što je znak najveće recesije od 1930. godine. Tijekom ove godine u Europi se očekuje pad putničkog prometa od 5,7 posto, pad prometa robe od 13 posto te pad prihoda od 12 posto (što bi iznosilo oko 62 milijarde dolara).

Unatoč tome, valja naglasiti da je sigurnost u zračnom prometu i dalje na visokoj razini. Sve članice IATA-e, njih 224, uspješno su prošle sigurnosne IOSA provjere, a taj je proces uspješno okončan 1. travnja ove godine.

Vezane vijesti

IATA: Nastavljen oporavak zrakoplovne industrije u lipnju

IATA: Nastavljen oporavak zrakoplovne industrije u lipnju

Svjetska potražnja za uslugama zračnog prijevoza putnika skočila je u lipnju za 11,9 posto dok je zračni prijevoz tereta poskočio za 26,5 posto,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika