04.05.2009. / 20:30

Autor: Hrvoje Šimičević

Razdor među profesorima: Zbog odluke o prekidu blokade, pročelnici pet odsjeka podnijeli ostavke

Ističući kako se radi o licemjernom potezu i amoralnoj odluci da se mijenjaju dosadašnji stavovi podrške u profesorskim krugovima, petero dosadašnjih pročelnika različitih fakultetskih odsjeka dalo je ostavke na te pozicije

Treći dan blokade nastave na Filozofskom fakultetu, Vijeće filozofskog fakulteta donijelo je odluku kako i dalje podržavaju prosvjed studenata, ali da se sada protive blokadi nastave, čime su pozvali studente da odustanu od daljnjeg ometanja nastavnih aktivnosti. Studenti s druge strane poručuju kako nema šanse da deblokiraju nastavu.

Kako nacional.hr doznaje, odluka koja je donesena na zasjedanju Fakultetskog vijeća uzrokovala je razdor i podjelu između profesora koji su se zalagali za te zaključke i onih koji su inzistirali na daljnjoj podršci studentima. Ističući kako se radi o licemjernom potezu i amoralnoj odluci da se mijenjaju dosadašnji stavovi podrške u profesorskim krugovima, petero dosadašnjih pročelnika različitih fakultetskih odsjeka dalo je ostavke na te pozicije.

Kako su nam kazali pojedini profesori koji i dalje podržavaju studentsku inicijativu, dekan Miljenko Jurković je odigrao jednu od ključnih uloga o ovom zaokretu, u trenutku kada je pozvao na ukidanje blokade. Naime, pritisnut odlukama Senata, čije se odredbe moraju potvrditi i na Fakultetskom vijeću, Jurković se našao u nezavidnoj poziciji gdje mu je posao dekana ozbijno visio na koncu. On se danas oglasio po pitanju odluka Vijeća, ističući da su blokade fakulteta bile najučinkovitije metode u prosvjedu, ali da se sada radi o kontraproduktivnim mjerama. Naime, ukoliko se nastavi s blokadama tijekom tekućeg tjedna, to će značiti da se akademska godina neće moći okončati u predviđenim rokovima.

Podsjetimo, Jurković je tijekom prvog tjedna studentske blokade bio izvan Hrvatske, te je od svog prvog izjašnjavanja u javnosti isticao kako podržava studentske zahtjeve za besplatnim školovanjem, te da će, ukoliko policija pokuša ući u zgradu fakulteta, to učiniti 'samo preko njega mrtvog'. No, nakon što je Vijeće podržalo odluke Senata, dekan je istaknuo da bi bio spreman dati ostavku da je izglasana suprotna odluka.

Sama odluka Senata koja se protivila studentskom nastavku ometanja nastave, te je kao takva obvezujuća za nastavnike, dekana te studente, također je donijeta u iznimno podijeljenim okolnostima. Naime, nacional.hr je doznao da je na tom zasjedanju bilo samo 38 predstavnika fakultetskog Senata, od 70 članova, koliko ih ovo tijelo zapravo ima. Na kraju je 30 članova glasovalo za rečenu odluku, koju je sada potvrdilo Vijeće, dok je njih 8 bilo protiv. Iako nam nisu potvrđeni razlozi zbog kojih ostalih 32 članova nisu nazočili glasanju ove iznimno važne odluke, njihov izostanak je iznimno znakovit, a u krugovima upoznatim sa situacijom na Filozofskom fakultetu kažu nam da se radi o protivljenju dobrog dijela članova Senata ovoj odluci.

Ministarstvo obrazovanja danas je svim sveučilištima uputilo otvoreno pismo u kojem su izrazili spremnost u pokretanju dopune i izmjene zakona kojima će se utvrditi redovitost u studiranju kako bi se omogućio besplatan studij onim studentima koji redovito ispunjavaju svoje obveze. Vijeće Filozofskog fakulteta podržalo je ovu inicijativu, ali su poručili resornom ministarstvu da svoje prijedloga obrazlože još preciznije.

Vezane vijesti

Studentske demonstracije u Sjevernom Sudanu

Studentske demonstracije u Sjevernom Sudanu

U Sjevernom Sudanu nakon sukoba demonstranata s policijom poginuo je jedan student, kažu aktivisti, a izvještava BBC. Mohammed Abdulrahman studirao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika