Objavljeno u Nacionalu br. 703, 2009-05-05

Autor: Sandra Županić

Top stipendija za top studente

'Top stipendija bila mi je vjetar u leđa'

U SPLITU je održan forum na temu studentskog standarda na kojem je predstavljena Top stipendija

UGLED I USPJEH Top studenti Paško Burnać, Ana Kundid, Silvija Golem, Lana Kekez
i Ilijana Denić izjavili su da im je stipendija pomogla u ostvarivanju
poslovnih ciljeva i donijela ugled među kolegama i profesorimaUGLED I USPJEH Top studenti Paško Burnać, Ana Kundid, Silvija Golem, Lana Kekez i Ilijana Denić izjavili su da im je stipendija pomogla u ostvarivanju poslovnih ciljeva i donijela ugled među kolegama i profesorimaNa Ekonomskom fakultetu u Splitu 29. travnja održano je predstavljanje osme po redu akcije Top stipendija za top studente. Utemeljitelj akcije, tjednik Nacional i tvrtke partneri Ina, Ingra, HRT, Vipnet, Diners club i Hrvatska poštanska banka ove su godine osigurali rekordnih 1, 44 milijuna kn, a nakon što su se akciji priključile i zadarske tvrtke Tankerkomerc, Turisthotel i Tankerska plovidba, fond je porastao na 1,52 milijuna kn. U skladu s tim, ove će godine biti dodijeljeno ukupno 38 stipendija u iznosu od 40.000 kn, odnosno 4000 kn mjesečno.


Predstavljanje akcije Top stipendije ove se godine odvija kao forum kojem je tema studentski standard, a u Splitu predstavnici fakulteta, studenata te gradskih i županijskih vlasti poveli su žustru raspravu o ovoj temi. Sudionike foruma pozdravio je dekan splitskog Ekonomskog fakulteta Branko Grčić koji je rekao da su stipendije i novi sustav školarina trenutno vrlo aktualna tema. "Top stipendija je projekt koji je omogućio vrhunsku pomoć studentima te tako promovira najkvalitetnije studente. Čestitam Nacionalu i njegovim partnerima što su ustrajali u razvoju ovog projekta stipendiranja i zahvalni smo im što pomažu najmarljivijim studentima da završe studij. Dokaz kvalitete Top stipendije je da njezina tri dobitnika trenutno rade na ovom fakultetu kao asistenti", istaknu je Grčić.

Do sada je 26 studenata Sveučilišta u Splitu dobilo Top stipendiju. Mjesečni troškovi studentskog života u Splitu prilično su visoki te iznose oko 4.000 kn, objasnila je predstavnica studentskog zbora Dijana Rapić. Također, dodala je da najveći dio troškova otpada na smještaj, najčešće privatni, te prijevoz i prehranu. U raspravi su sudjelovali zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić i splitski dogradonačelnik Božidar Čapalija koji su istaknuli su da vlasti pomažu koliko mogu kroz stipendije te jednokratne pomoći za razne projekte, a smatraju da u stipendiranju studenta više trebaju pomoći i lokalni gospodarstvenici.
Grad Split unatoč krizi stipendira ukupno 387 studena i u to ulažu ukupno 3,5 milijuna godišnje te zajedno s nadležnim ministarstvom ulažu 25 milijuna kuna u izgradnju novog studentskog doma, rekao je Čapalija. Brčić je dodao da je stipendiranje ulog u budućnost cijele zajednice i dodao: "Sredstva koja Nacional ulaže u Top stipendiju jednak je proračunu neke od naših manjih općina. Uloga županije je ulaganje u osnovno i srednje školstvo, ali nismo zaboravili i studente kojima pomažemo koliko možemo. Vrijeme studiranja najbolje je za ulaganje u sebe i cijelu zajednicu."Top student Paško Burnać, dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu Branko Grčić, Top studentice Ana Kundid, Ilijna Denić, Lana Kekez i Silvija Golem, Zdravko Omrčen iz Odjela za obrazovanje Splitsko dalmatinske županije, Ines Milina Ganza iz Odjela za obrazovanje Grada Splita, prorektor splitskog Sveučilišta za znanost i međunarodnu
suradnju Roko Andričević, splitski dogradonačelnik Božidar Čapalija, zamjenik župana Luka Brčić, voditeljica rasprave Zrinka Srpak sa Hrvatskog radija, predstavnica splitskog studentskog zbora Dijana Rapić, Nina Šmigmator, voditeljica projekta Top
stipedija za Top studente, i Tea Knez sa splitskog sveučilištaTop student Paško Burnać, dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu Branko Grčić, Top studentice Ana Kundid, Ilijna Denić, Lana Kekez i Silvija Golem, Zdravko Omrčen iz Odjela za obrazovanje Splitsko dalmatinske županije, Ines Milina Ganza iz Odjela za obrazovanje Grada Splita, prorektor splitskog Sveučilišta za znanost i međunarodnu suradnju Roko Andričević, splitski dogradonačelnik Božidar Čapalija, zamjenik župana Luka Brčić, voditeljica rasprave Zrinka Srpak sa Hrvatskog radija, predstavnica splitskog studentskog zbora Dijana Rapić, Nina Šmigmator, voditeljica projekta Top stipedija za Top studente, i Tea Knez sa splitskog sveučilišta

Glavni problem stipendiranja je da vlast žele da što više studenta dobije neku stipendiju, pa zato njihovi iznosi nisu visoki, smatra prorektor splitskog Sveučilišta za znanost i međunarodnu i član stipendijskog vijeća Roko Andričević. "Studiranje nije potpuno besplatno nigdje na svijetu. Smatram da bi besplatno studiranje bilo loše jer bi se izgubilo na kvaliteti. Stipendiranje mora biti potpomognuto od vlasti, ali treba ostaviti mjesta i za vlastiti trud studenta. Želim da se što više splitskih studenata prijavi za Top stipendiju, jer mi se čini da su studenti drugih sveučilišta aktivniji u tom području. Ova stipendija je zaista vrhunska te je po iznosu u rangu onih koje se dodjeljuju u Europskoj uniji. Top stipendija, osim prosjeka, traži aktivnost i svestranost, a posebno mi se sviđa što jer njezina dodjela potpuno transparentna", o aktualnoj problematici školarina i stipendija rekao je Andričević.

Svi sudionici slažu se da je teško odrediti koliko bi trebala iznositi stipendija koja bi pokrila sve studentske troškove. Sudionici rasprave bili su i splitski Top studenti Paško Burnać, Ana Kundid, Silvija Golem, Ilijana Denić, Lana Kekez i Vesna Pekić koji su rekli da im je Nacionalova stipendija pomogla u ostvarivanju poslovnih ciljeva te donijela ugled među kolegama i profesorima.
Ana Kundid dobila je Top stipendiju 2005. godine, a novac je potrošila na literaturu, dodatne seminare ali i hobije, a o problemu stipendiranja rekla je: "Studenti ne mogu očekivati da će država ili grad pokriti sve njihove troškove. Izvrsni student imaju mogućnost da dva slobodna mjeseca nešto i sami rade te tako sami pokriju dio troškova studiranja. Mislim da bi vlasti mogle pomoći u tom segmentu da se uz studiranje omogući i rad. Uz studiranje i sama sam sezonski radila te mi je zato školovanje prošlo bezbolno, a Top stipendija bila je samo vjetar u leđa. Kako samo rijetki studenti dobiju ovu stipendiju neki su me profesori i kolega nazivali genijalkom, što je dodatno priznanje."

Ovogodišnja akcija Top stipendija za top studente obogaćena je i nekim novostima. Tako će najbolji student, po izboru redakcije Nacionala, dobiti stipendiju koja će nositi naziv "Top stipendija Ivo Pukanić", u čast pokojnom Ivi Pukaniću koji je bio jedan od idejnih začetnika cijelog projekta. Također, novitet ovogodišnje stipendije su i novi, jasniji kriteriji za vrednovanje prijava svih studenata bez obzira na različitost studija koje pohađaju, a kojima će se služiti Stipendijsko vijeće prilikom odabira sto finalista. Natječaj akcije Top stipendija za top studente traje do 22. svibnja. Svečano proglašenje dobitnika ove će se godine održati 8. srpnja u hotelu The Westin u Zagrebu.
Sljedeće predstavljanje Top stipendije održat će se u Puli, 6. svibnja u 13 sati, u svečanoj dvorani Tone Peruško u zgradi bivšeg Filozofskog fakulteta. Sve ostale informacije o ovoj akciji mogu se pronaći u tjedniku Nacional ili na web stranicama www.topstipendija.net.

Vezane vijesti

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručuio je u Predsjedničkim dvorima dobitnicima Top stipendije za top studente prve rate za akademsku godinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika