06.05.2009. / 11:40

Autor: Mateja Šarlija

Honda postaje drugi najveći dioničar Pioneera

Proizvođač automobila Honda će postati drugi dioničar u Pioneeru gdje gotovo pola dionica drži Sharp s kojim Pioneer planira zajednički posao razvoja novih Blu-ray playera i drugih uređaja

Pioneer će novac iskoristiti za razvoj audio tehnike u hondinim automobilimaPioneer će novac iskoristiti za razvoj audio tehnike u hondinim automobilimaNakon što je Pioneer najavio svoj izlazak s TV tržišta, sad se bacio na plan restrukturiranja uzrokovan prognozom da bi u ovoj financijskoj godini gubitak za ovu japansku tvrtku mogao iznositi čak 1,5 milijardu dolara.

Sitan, ali očit potez u tom pravcu je prodaja 6,5 % dionica Hondi, što iznosi tek 26 milijuna dolara. Taj će novac biti iskorišten za razvoj hi-fi, zabavnih i navigacijskih sustava u automobilu.

Proizvođač automobila Honda će tako postati drugi dioničar u Pioneeru gdje gotovo pola dionica drži Sharp s kojim Pioneer planira zajednički posao razvoja novih Blu-ray playera i drugih uređaja. Što se tiče AV sustava i navigacija za automobile, Pioneer će te proizvode razvijati s Mitsubishi Electric i kineskim Shanghai Automotive Industry.

Drugi potezi odnose se na tako zvanu racionalizaciju proizvodnju što je eufemizam za otpuštanje radnika: 5800 stalno zaposlenih dobit će otkaz kao i 4000 privremenih radnika. Planirana je i konsolidacija 30 Pioneerovih pogona širom svijeta, dakle još novih otkaza. Devet pogona bit će zatvoreno, a još šest bitno reducirano u opsegu rada.

Oko 2012. očekuje se oporavak Pioneera, s očekivanom prodajom elektronike za automobile u vrijednosti tri milijarde dolara, od čega bi 45 % otpadalo na ugovorene poslove, serijski ugrađene uređaje u automobile. Od kućne elektronike očekuje se prodaja u vrijednosti od oko 750 milijuna dolara. (hifimedia.hr)

Vezane vijesti

Izgubljeni kompas japanskih pionira

Izgubljeni kompas japanskih pionira

Bilance ovih elektronskih koncerna koji su nekad bilježili rekordnu dobit, danas se čitaju kao romani strave i užasa: Panasonic računa s gubitkom od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika