28.08.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

NJEMAČKA - IZRAEL

BARENBOIM DIRIGIRA ARAPSKO-IZRAELSKIM ORKESTROM

...


BERLIN: Glazbena sezona u Njemačkoj državnoj operi u Berlinu započet će 1. rujna jedinstvenim koncertom, na kojem će nastupiti orkestar sastavljen od izraelskih i arapskih glazbenika. Taj orkestar je projekt slavnog pijanista i dirigenta Daniela Barenboima, koji mnogo radi na zbližavanju Židova i Arapa, uvjeren da je to jedini put da se postigne mir na Bliskom Istoku. Unatoč brojnim otporima ovom projektu u vrijeme kada bijesne sukobi Izraela i Palestinaca Barenboim si je dao truda da okupi židovske i arapske glazbenike, koji su spremni nastupati zajedno. Svaki od njih ne samo da mora pristati svirati u takvom koncertu, nego mora i potpisati izjavu kojom potvrđuje da on smatra da rat nije način rješavanja izraelsko-arapskog sukoba.

Berlinska državna opera prihvatila je sponzorirati taj projekt, a zanimanje publike za koncert je velikom tim više što je Barenboim izvanredni glazbenik i dirigent. On se rodio u židovskoj obitelji u Argentini, ali do desete gdine živi u Izraelu čiji je državljanin. On je već ranije glazbom nastojao razbijati tabue, pa je prvi u Izraelu, unatoč brojnim prosvjedima, izveo jedno djelo njemačkog kompozitora Richarda Wagnera, kojeg Židovi mrze jer je bio antisemit i Hitlerov omiljeli kompozitor, a pokušao je kada su počeli posljednji sukob održati koncert u palestinskom gradu Ramallahu, ali mu to izraelske vojne vlasti nisu dopustile iz sigurnosnih razloga.

Vezane vijesti

Neodoljiva Puccinijeva "Manon Lescaut" prvi put u izvedbi riječke opere

Neodoljiva Puccinijeva "Manon Lescaut" prvi put u izvedbi riječke opere

U riječkom HNK Ivana pl. Zajca večeras će se održati premijera Manon Lescaut, slavne Puccinijeve opere čija je praizvedba bila davne 1893. godine u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika