08.05.2009. / 18:59

Autor: Hina

Bjeliš: Veliki broj studenata ne slaže se s blokadom nastave

Kako je napomenuo izaslanstvo mu je reklo da se veliki broj studenata ne slaže s metodom blokade i žele što hitniji početak izvođenja nastave na svim odsjecima FF-a

Aleksa BjelišAleksa BjelišRektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš rekao je danas novinarima da ga je izaslanstvo studenata Filozofskog fakulteta koje se ne slaže s blokadom nastave zamolilo da učini sve što je u njegovoj ovlasti kako bi nastava na tome fakultetu što prije počela te da su izrazili bojazan da će trotjedni prosvjed ugroziti uspješan završetak semestra.

Kako je napomenuo izaslanstvo mu je reklo da se veliki broj studenata ne slaže s metodom blokade i žele što hitniji početak izvođenja nastave na svim odsjecima FF-a.

Tijekom današnjeg susreta s novinarima u Rektoratu, koje je uslijedilo nakon razgovora sa spomenutim izaslanstvom, Bjeliš je rekao da će sveučilište nastojati žurno osigurati uvjete za početak nastave za studente Filozofskoga fakulteta na alternativnim lokacijama budući da još traje blokade nastave na toj sveučilišnoj sastavnici.

Studenti su rektora također upozorili da su blokadom narušena njihova akademska i studentska prava te da su, nasuprot tvrdnjama organizatora blokade, zbog neslaganja s blokadom bili često izvrgavani različitim pritiscima i uvredljivim komentarima.

Bjeliš je rekao da su studenti istaknuli da tzv. direktna demokratska metoda sve češće poprima selektivne oblike te da im je ona apsurdna i neprihvatljiva.

U ime kolega koje predstavljaju, studenti su zahtijevali da nastava što prije počne u prostorima Filozofskoga fakulteta, ali su i izrazili spremnost da će pohađati predavanja i vježbe i na alternativnim lokacijama.

Na novinarski upit hoće li sankcionirati prosvjednike i profesore koji ih podržavaju, Bjeliš je odgovorio da su sankcije i disciplinski postupci u ovlasti fakulteta.

S tim u vezi podsjetio je da se po Statutu Sveučilišta ovlasti rektora odnose na dekane i na fakultetska vijeća, odnosno da može dekana opomenuti i suspendirati.

Najavio je da će o studentskim prosvjedima raspravljati 11. svibnja Rektorski kolegij te 12. svibnja sveučilišni Senat.

Vezane vijesti

Vlada manipulira studentima

Vlada manipulira studentima

Plenum Filozofskog fakulteta danas je reagirao na izostanak odluke Vlade RH o subvencioniranju troškova 2. godine diplomskoga studija, koja je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika