12.05.2009. / 14:06

Autor: Hrvoje Šimičević

Cinizam osuđenog bjegunca: Glavaš želi da mu sude vlasti BiH

Podsjetimo, Glavaš je osuđen da je znao, a potom i naredio posebno monstruozna ubojstva skupine civila srpske nacionalnosti, a sve u slučajevima kolokvijalno nazvanima 'garaža' i 'selotejp'

Branimir GlavašBranimir GlavašBranimir Glavaš, bjegunac od hrvatskog pravosuđa kojemu je prije nekoliko dana izrečena zatvorska kazna od 10 godina zbog ratnih zločina, kazao je u intervjuu za Dnevni avaz kako je spreman da mu se sudi u BiH. Kako piše bosanskohercegovačka tiskovina, Glavaš se opet nakon telefonskog obraćanja stranačkom skupu HDSSB-a, u intervjuu koji će biti objavljen sutra, žestoko obrušio na premijera Ivu Sanadera i na hrvatsku Vladu.

Glavaš sada nakon presude od 10 godina veli da bi želio da mu sude mjerodavne vlasti u BiH, te da će u potpunosti surađivati sa tamošnjim institucijama, što se pak može okvalificirati kao prirodni nastavak njegovog dosadašnjeg poimanja politike. Naime, Glavaš od početka sudskog procesa za brutalna ubojstva osječkih civila cjelokupnu situaciju politizira do iznemoglosti. Tako je i u ovom prvom razgovoru s novinarima nakon hrabrog bijega u drugu državu optužio kolege iz bivše partije kako mu sve pakuju.

Za Glavašem raspisana međunarodna tjeralica

No, Glavaš zna da je sada u 'dobroj' poziciji, bez obzira na epilog suđenja čiji je bio glavni protagonist, te unatoč činjenici što je za njim danas raspisana međunarodna tjeralica.

"Tjeralica je izdana, ići ćemo preko Interpola, a vidjeli ste kakav Glavaš ima status u BiH. To je, rekao bih, izvan ingerencije našeg djelovanja", kazao je danas u Tovarniku ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko."BiH policija ima svoju proceduru. Glavaš će bit pozvan na razgovor ako već nije, a nakon toga će odlučiti što će s građaninom svoje Republike", rekao je Karamarko

Kao što je poznato, Glavaš ima i državljanstvo BiH, što sprečava tamošnje vlasti da ga izruče Hrvatskoj. Nakon što se utvrdi da zaista temeljem rodbinskih veza ima državljanstvo, Glavaš će najvjerojatnije biti pušten na slobodu. Naime, iako se dvije države već duže vrijeme dogovaraju o usklađivanju uvjeta za izdržavanje kaznenih sankcija, nije izgledno da bi se u bližoj budućnosti to moglo odnositi na kaznena djela koja su u vojnoj ili političkoj domeni. Drugim riječima, Glavaš će u BiH sasvim izgledno biti slobodan čovjek. Zbog toga se postavlja pitanje koliko će njegov bijeg od hrvatskog pravosuđa uopće trajati. Ukoliko se ovo pokaže kao bezizlazna situacija, RH ima mogućnost da ovaj predmet ustupe BiH, te bi se Glavašu zaista moglo suditi na području susjedne države, kako je on to i poželio.

U međuvremenu, ovaj će slučaj sasvim sigurno duže vrijeme biti medijska aktualnost u obje države. Nacional je danas objavio kako osim prve videoporuke, Glavaš namjerava u prigodnim vremenskim razmacima objaviti još četiri dodatne 'poslanice', koje su vjerojatno snimljene uz istu pozadinsku kulisu kao ova prva. Nesumnjivo je da su sve posvećene premijeru Sanaderu, pa će sve to skupa dobiti još žešću političku konotaciju, višestruko jaču od njegovih štrajkaških kampanja koje nisu uključivale hranu.

Podsjetimo, Glavaš je nepravomoćno osuđen da je naredio posebno monstruozna ubojstva skupine civila srpske nacionalnosti, a sve u slučajevima kolokvijalno nazvanima 'garaža' i 'selotejp'. Jedan dio ubojstava i mučenja sa kiselinom iz akomulatora događali su se u garažama podno Glavaševog Sekretarijata za narodnu obranu, gdje je ubijeno dvoje osječkih građana. Na obalama Drave usmrćeno je 10 civila, a sve to temeljem ceduljica gdje su pisala imena nesretnika za odstrijel. Istraga je utvrdila da je Glavaš bio potpisnik ovih smrtnih osuda.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika