13.05.2009. / 08:00

Autor: Vanja Vučković

Oprezno s doručkom: pahuljice debljaju više od sladoleda

Iako pahuljice svrstavamo u zdravu prehranu, nedavna istraživanja šokirala su činjenicom da porcija pahuljica sadrži više šećera od kuglice sladoleda

Neke vrste pahuljica imaju previše šećeraNeke vrste pahuljica imaju previše šećeraAko ste nakon jutarnjeg obroka žitnih pahuljica uvjereni kako ste svome tijelu pružili samo vitamine i proteine koji će vas držati punima energije cijeli dan, ni ne slutite koliko ste zapravo pridonijeli stvaranju masnog tkiva.


Iako pahuljice svrstavamo u zdravu prehranu, nedavna istraživanja šokirala su činjenicom da porcija pahuljica sadrži više šećera od kuglice sladoleda.

Od 100 vrsta popularnih pahuljica, čak za31 je dokazano da sadrže više od četiri čajne žličice šećera po porciji - što je više šećera nego što ga sadrži kuglica sladoleda - a ukupno ih se 59 pokazalo kao obroci s izrazito visokom količinom šećera.

I dok smo očekivali da će među te pahuljice ući one koje u nazivu sadrže ''choco'' ili ''sugar'' (da, ima i takvih), u kategoriju pahuljica s visokom razinom šećera istraživanja su svrstala upravo one koje su smatrane izrazito zdravim obrokom, čak i od strane nutricionista.

Ipak, nisu sve pahuljice nezdrave. Pri odabiru pahuljica obavezno obratite pozornost na slijedeće savijete:

- Pri kupovini pahuljica obavezno obratite pozornost na popis sastojak. Nije svim laicima poznato da se šećer krije i iza slijedećih naziva: glucose, glucose syrup, golden syrup, maple syrup, treacle, fruit juices, invert sugar, honey, frutcose, dextrose, maltose.

- Također uzmite u obzir da pahuljica uvijek pojedemo više od preporučene količine, tako da kalorije po porciji koje su otisnute na kutiji, slobodno možete pomnožiti s dva.

- Imajte na umu i da se u nisku količinu šećera svrstavaju proizvodi sa manje od 2g šećera po porciji, a sve preko 100g spada u kategoriju obroka s visokom količinom šećera.

I za kraj, u šetnji gradom, slobodno se počastite kuglicom sladoleda.

Vezane vijesti

Život uz restoran brze hrane ne vodi u debljanje

Život uz restoran brze hrane ne vodi u debljanje

Činjenica da živite u blizini restorana s brzom hranom ne mora značiti da ćete se debljati, vidi se iz nove američke studije provedene na više od tri… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika