15.05.2009. / 11:57

Autor: Hrvoje Šimičević

Gradovi kao poprišta poraza: Gubi li HDZ mjesto prve stranke u Hrvatskoj?

Bez obzira na sve probleme koje ima s posljedicama Glavaševe osude, od svih najvećih gradova, Sanader u Osijeku ipak ima najveće šanse

Premijer Ivo SanaderPremijer Ivo SanaderLokalni izbori koji su se do sada održavali u samostalnoj Hrvatskoj, pokazali su da izborni rezultati u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci dobrano najavljuju kakvi će birački trendovi dominirati tijekom sljedećih godina. To se ponajprije odnosi na analizu odmjeravanja snaga između dvije najjače stranke u Hrvatskoj: HDZ-a i SDP-a, od kojih Socijaldemokrati u ovom kontekstu trenutačno dominantno vode. Naime, obzirom na većinu anketa koje su provedene u posljednje vrijeme, Sanaderova partija, ukoliko se ne dogode neke velike i nepredvidljive promjene, neće imati prevelike šanse u rečenim gradovima. Jedina iznimka za HDZ mogao bi biti Osijek, gdje se predviđa izjednačena borba sa regionalno usmjerenim HDSSB-om. Vodeća stranka tamo nema vlastitog kandidata, već su dali podršku Anti Đapiću i HSP-u.

Međutim, u ovom slučaju treba uzeti u obzir i nadasve osebujnu i nenadanu predizbornu kampanju koju je osmislio njegov oponent Branimir Glavaš: on je, naime, pobjegao od hrvatskog pravosuđa jer je nepravomoćno osuđen na 10 godina za brutalne ratne zločine, pretvorivši svoj slučaj u montirani politički proces. Glavaš to od početka radi, a svoju poziciju gradi na demoniziranju stranke kojoj je nekada pripadao. Utjecaj prizemnih manipulacija nepravomoćno osuđenog ratnog zločinca mogao bi u trenutku njegova bijega dodatno utjecati na birački kadar.

No, bez obzira na sve probleme koje ima s posljedicama Glavaševe osude, od svih velikih gradova, tu Sanader ipak ima najveće šanse. Split, Rijeka i Zagreb odavno su prema svemu sudeći izgubljena izborna poprišta, i to u korist SDP-a, koji već tradicionalno baštini mandate u Rijeci i Zagrebu preko Obersnela i Bandića. Također, prema provedenim anketama, u drugi izborni krug mogao bi se plasirati i SDP-ov splitski kandidat Ranko Ostojić. Tu HDZ ispada prema većini računica, a nezavisni Željko Kerum i SDP-ov protukandidat odlučuju o novom gradonačelniku.

Treba kazati kako u Splitu vladajuća partija ima barem neke šanse za podjelom vlasti, obzirom na to koliko je nema u Zagrebu, a posebice kad je u pitanju Rijeka. HDZ je u oba slučaja na vodstvo liste kandidirao nedovoljno afirmirane ljude, dugoročno i u dogledno vrijeme planirajući ugroziti sigurne fotelje dosadašnjih mandatara. Za ove su lokalne izbore male šanse da mladi HDZ-ovi političari poput Vesne Buterin i Jasena Mesića uvjetuju neke promjene na područjima gdje SDP suvereno vlada. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel općenito nije dobio značajnijeg protukandidata koji bi izbornu utrku mogao produžiti na drugi krug, a Bandića prema svemu sudeći neće ugroziti najveća partija u Hrvatskoj.

To eventualno može nezavisni kandidat Josip Kregar, koji u posljednje vrijeme dobro kotira prema anketama. Rezultati predizbornih istraživanja zasigurno djeluju zabrinjavajuće na vodstvo HDZ-a, pošto im je ostalo još dvije godine vlasti, a SDP bi obzirom na sve nakon izbora mogao postati prva stranka u Hrvatskoj. No, ukoliko se ova predviđanja ispune, te HDZ faktički izgubi politički utjecaj na najurbanijim hrvatskim područjima; gdje doduše ni prije nije sjajno kotirao - to će vjerojatno kompenzirati kao i mnogo puta prije: izbornim pobjedama na županijskim razinama i borbom za svakog vijećnika. Za vladajuću stranku, Zadar je jedini veći grad za koji su sigurni da će trijumfirati bez ikakvih poteškoća. To se ne može reći za njihov dosad neosvojivi bastion, Dubrovnik, gdje velike šanse za preuzimanjem vlasti ima Andro Vlahušić, također kandidat SDP-a i HNS-a. Uz velike šanse da trijumfiraju u Dubrovniku i time nanesu udarac poduzetnoj Šuici i njezinom šefu Sanaderu, SDP-ovci prema predizbornom istraživanju Media Instituta vode i u Sisku te Velikoj Gorici.

Važnost ruralnih područja oduvijek je jedan od ključnih HDZ-ovih izbornih faktora, što je Sanader u nekoliko navrata posebno naglašavao, a posebice u ovim trenucima. U prikupljanju glasova pomoći će im stranke s kojima su se upravo iz tog razloga upustili u svojevrsna 'regionalna' partnerstva. Međutim, sa Sanaderovim metodama kojima smatra da će doći do pobjede, ne slažu se iz SDP-a, jer ističu da će se o tome odlučivati upravo u gradovima, gdje su oni u znatno boljoj poziciji. Izborni rezultati pokazati će tko je bio u pravu.

Vezane vijesti

Zapateru prijeti poraz na lokalnim izborima zbog krize i rekordne...

Zapateru prijeti poraz na lokalnim izborima zbog krize i rekordne nezaposlenosti

Španjolskim vladajućim socijalistima prijeti u nedjelju težak poraz na lokalnim izborima zbog krize i rekordne nezaposlenosti te narod najavljuje da… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika