18.05.2009. / 12:16

Autor: Hrvoje Šimičević

Drugi krug u znaku bitke HDZ-a i SDP-a za županije

Obzirom na rezultate, vidljiva je raspodjela određenog broja gradova na HDZ i SDP, gdje su oni i do sada imali političku većinu. Osim Zagreba i Rijeke, SDP i dalje drži vlast u Koprivnici, dok je HDZ većinska stranka u Gospiću, Karlovcu i Zadru

Premijer Ivo Sander i čelnik SDPa- Zoran MilanovićPremijer Ivo Sander i čelnik SDPa- Zoran MilanovićNakon što su sinoć u ponoć objavljeni i posljednji službeni rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj, postalo je jasno da se dosadašnja raspodjela vlasti i biračkog kadra dvaju najjačih partija nije znatnije promijenila. Iako je vidljivo kako je došlo do određenih neočekivanih rezultata u pojedinim gradovima, jer nitko od kandidata nije dobio većinu pa će izlaz tražiti u drugom krugu, HDZ i SDP ispunili su predviđanja većine recentnih analiza, anketa ali i pokazali da je privrženost različitih profila biračkih kadrova i dalje jaka. Pokazalo se naime kako vladajuća stranka i dalje bezuspješno traži prolaz ka većinskoj vlasti u najurbanijim hrvatskim područjima, jer će nakon jučerašnjih izbora i dalje u gradskim vijećima Zagreba, Splita a posebice Rijeke sjediti kao opozicija SDP-u ili nekoj od jačih regionalnih stranaka. To se ilustrativno može primjetiti u slučaju Splita i Zagreba, gdje je vidljivo kako HDZ nije imao nikakve šanse, jer su se kao najveći oponenti SDP-u (prema očekivanjima) pokazali predstavnici nezavisnih lista, Kregar i Kerum.

Posebice je znakovit Split jer je tamo prekinuta suverena vladavina HDZ-a. U Splitu je već otprije bilo jasno kako Ivan Kuret nema šanse protiv splitskog tajkuna Željka Keruma, ali i očigledno protiv SDP-ovca Ranka Ostojića. HDZ-u ostaje šansa da od najvećih gradova uvjetno rečeno 'odnese pobjedu' u Osijeku, gdje nisu imali vlastitog gradonačelničkog kandidata, već su podržali HSP-ovca Antu Đapića. Međutim za to postoje male šanse, ukoliko se u obzir uzme rezultatska brojčana razlika između Đapića i HDSSB-ovca Krešimira Bubala, jer je Bubalo osvojio gotovo 16 posto više glasova.

Obzirom na rezultate, vidljiva je raspodjela određenog broja gradova na HDZ i SDP, gdje su oni i do sada imali političku većinu. Osim Zagreba i Rijeke, SDP i dalje drži vlast u Koprivnici, dok je HDZ većinska stranka u Gospiću, Karlovcu i Zadru. Međutim, osim ovih 6 gradova, građani ostalih većih središta u Hrvatskoj, svoju će političku vlast biti primorani birati za 2 tjedna, i to u većini slučajeva glavni će protagonisti biti članovi HDZ-a i SDP-a.

U Dubrovniku bi moglo biti posebno zanimljivo, jer je dosadašnja gradonačelnica Dubravka Šuica nakon dugo vremena pod ozbiljnom prijetnjom SDP-ovca Vlahe Andrušića, posebice zbog činjenice da je potonji političar postigao bolji rezultat u prvom krugu. Isto vrijedi i za Vukovar, još jedan grad pod dosad uvjerljivim patronatom HDZ-a, gdje SDP-ov kandidat ide u drugi krug sa spoznajom da ima bolje rezultate od vladajuće partije. Isto se tako može kazati i za Veliku Goricu te Požegu, ali u korist HDZ-a, jer su njihovi kandidati tamo uspjeli osigurati prolaz u drugi krug, iako je do sada SDP tamo bio nedodirljiv.

S druge strane, HDZ može uvjetno biti zadovoljan rezultatima koje je ostvario u županijama, izbornim razinama koje su se još jednom pokazale kao najjači izvor glasova za Sanaderovu partiju. Naime, ta je stranka odnijela najčišće pobjede u Zadarskoj i Ličko - senjskoj županiji, što je bilo i više nego očekivano, kao i činjenica da je SDP opet odnio većinu u Primorsko-goranskoj županiji. Prema svemu sudeći, vlast je zapravo u prvom krugu odlučena za 5 županija, dok će borba za županska mjesta u 15 županija uslijediti za dva tjedna. Tu bi pak, obzirom na sinoćnje rezultate moglo biti nekoliko zanimljivih odmjeravanja snaga, uz napomenu kako će SDP i HDZ izravnim sučeljavanjem tražiti put do vlasti u 10 županija.

Sada je poznato da HDZ ima prednost u 8 županija, dok SDP samostalno ili preko koalicijskih lista vodi u 2 županije. Teoretski, HDZ bi mogao izaći kako pobjednik u 15 županija, ukoliko uspiju pridobiti glasački kadar koji je u prvom krugu birao njihove oponente. Posebno će zanimljivo biti u Požeško-slavonskoj županiji, gdje su HDZ posljednji put županijski većinu prije 4 godine posredstvom izbora prepustili u korist SDP-a. Županijsku bi vlast HDZ teroretski mogao osvojiti i u Dubrovačko-neretvansku županiji, jer je ta stranka tamo u prvom krugu dobila najveći broj glasova. Što se pak tiče Osječko-baranjske županije koja zbog odbjeglog i nepravomoćno osuđenog ratnog zločinca Branimira Glavaša ima dodatnu političku težinu, HDZ također ima velike šanse.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika