Objavljeno u Nacionalu br. 705, 2009-05-19

Autor: Maroje Mihovilović

MISS homofobije

Zavodljivo lice američke desnice

CARRIE PREJEAN, nedavno izabrana Miss Kalifornije i prva pratilja Miss SAD-a, svojim je konzervativnim uvjerenjima i javnim protivljenjem homoseksualnim brakovima postala predmet žestoke rasprave između lijevo i desno orijentiranih medija, pa čak i političara

NAKON ŠTO se o njoj i njenim izjavama počelo naveliko diskutirati, na internetu su se pojavile topless fotografije, koje su nekima bile povod da je pokušaju deskreditiratiNAKON ŠTO se o njoj i njenim izjavama počelo naveliko diskutirati, na internetu su se pojavile topless fotografije, koje su nekima bile povod da je pokušaju deskreditiratiNakon pobjede Baracka Obame na američkim predsjedničkim izborima u studenome američka desnica je u posvemašnjem rasulu. Republikanci su se pasivizirali, nema nikoga tko bi nakon odlaska administracije Georgea W. Busha s vlasti predvodio američku desnicu i artikulirao njene stavove. Donekle to iz drugog plana pokušava televizijskim intervjuima činiti bivši potpredsjednik Dick Cheney, ali njega i na desnici smatraju čovjekom prošlosti. Neki republikanski aktivisti pokušavaju za vođu promovirati republikansku potpredsjedničku kandidatkinju na posljednjim izborima, guvernerku Aljaske Sarah Palin, ali, unatoč popularnosti na desnici, ona još nema za to potrebnu političku težinu i intelektualnu snagu. Vođom bi želio postati desničarski radiokomentator Rush Limbaugh, ali on je preradikalan za mnoge republikance. Ima još nekih koji se trude zauzeti mjesto na čelu republikanaca, ali i sve više onih koje desni medijski komentatori i pristaše republikanaca nastoje pretvoriti u nove vođe ili barem glasnogovornike američke desnice. Bizarno je da se desnica jako trudi da u svog glasnogovornika pretvori jednu 22-godišnju djevojku, Carrie Prejean, studenticu završne godine kršćanskog umjetničkog koledža San Diego Christian College u El Cajonu u južnoj Kaliforniji. Ona je vrlo pobožna i lokalno društveno aktivna. Mnogo je vremena posvetila volontiranju s invalidnom djecom i na organiziranju njihovih sportskih natjecanja. Jako je lijepa pa je i sama sudjelovala u raznim natjecanjima ljepote.


Ona se 2005., kad je imala 18 godina, prijavila na natjecanje za najljepšu tinejdžerku Kalifornije i završila kao prva pratilja. Opet je bila prva pratilja 2008. na natjecanju za Miss Kalifornije. Sljedećih mjeseci otišla je na plastičnu operaciju i povećala grudi. Opet se prijavila na isto natjecanje i 2009. izabrana je za Miss Kalifornije, a kao predstavnica Kalifornije nastupila je na nacionalnom natjecanju za Miss SAD-a sredinom travnja u kockarskom središtu Las Vegasu.

Zbog njezine ljepote mnogi su je smatrali favoritkinjom, a ona je zaista stalno ulazila u sljedeće krugove tog natjecanja. Kao što je to već godinama na natjecanjima ljepote uobičajeno, članovi žirija koji je u Las Vegasu birao najljepšu Amerikanku postavljali su natjecateljicama razna pitanja kako bi čuli njihove stavove, način razmišljanja i provjerili njihovo opće znanje. U to vrijeme, sredinom travnja, upravo se u SAD zaoštrila polemika o legalizaciji homoseksualnih brakova, posebno oštro u Kaliforniji. U žiriju je bio i poznati američki bloger Perez Hilton, 31-godišnjak kubanskog porijekla s Floride, kojem je pravo ime Mario Armando Lavandeira, koji je imao ambicija da postane glumac, a kad mu to nije uspjelo, počeo je pisati blog o ljudima iz showbusinessa. Uzeo je kao bloger pseudonim Perez Hilton kako bi mu ime bilo prepoznatljivo zbog bogataške nasljednice Paris Hilton.

Na svom blogu otkrio je sočne tračeve o slavnima, objavljivao glazbene brojeve koje poznate zvijezde tek pripremaju, tu su i razne paparazzi fotografije koje on zabavno komentira vlastitim crtežima. Deklarirani je homoseksualac i često otkriva tko su skriveni homoseksualci među poznatim osobama, protiv njihove volje. A na izboru za Miss SAD-a postavio je Carrie Prejean pitanje: "Vermont je nedavno postao četvrta američka savezna država koja je legalizirala istospolne brakove. Mislite li da bi sve savezne države trebale slijediti taj primjer?"MILIJARDER Donald Trump vlasnik je licence za organiziranje natjecanja za Miss SAD-a; on je javno branio izjave Carrie Prejean te
pokušao ublažiti kontroverze zbog pojave njenih golišavih fotografijaMILIJARDER Donald Trump vlasnik je licence za organiziranje natjecanja za Miss SAD-a; on je javno branio izjave Carrie Prejean te pokušao ublažiti kontroverze zbog pojave njenih golišavih fotografija

Ona je odgovorila: "Pa, ja mislim da je veliko to što Amerikanci imaju priliku izbrati ovo ili ono. Živimo u zemlji gdje možete odlučiti da ćete legalizirati istospolne brakove, ali i obratno. No, u mojem kraju, u mojoj obitelji, ja vjerujem da brak može biti samo između muškarca i žene, a time ne želim nikoga uvrijediti. Tako sam odgojena i ja vjerujem da to mora biti između muškarca i žene."

Perez nije bio zadovoljan njezinim odgovorom te joj je dao tri negativne ocjene, a čini se da tim odgovorom nisu bili zadovoljni ni neki drugi članovi žirija. Dotad je bila izraziti favorit, a otada se osjećalo da gubi podršku žirija. Na kraju je ona opet bila samo prva pratilja, dok je Miss SAD-a postala Kristen Dalton, predstavnica Sjeverne Caroline.

Dan nakon izbora u svom videoblogu Perez Hilton rekao je da je ona "glupa kučka", a njezin odgovor ocijenio je "najgorim u povijesti izbora za Miss SAD-a". Po njegovoj ocjeni, ona je izgubila titulu samo zbog tog odgovora, jer nije bila dovoljno pametna da na drugi način odgovori, da "ostane pri svom mišljenju, a da ne uvrijedi milijune ljudi". Nakon izbora i ona je sama ocijenila da je titulu izgubila zbog tog odgovora i tvrdila da joj je jedan od organizatora na kraju natjecanja rekao da "nije smjela govoriti o svojoj vjeri" te da su od nje organizatori službeno zatražili da se javno ispriča.

Takav završetak ovogodišnjeg izbora za Miss SAD-a izazvao je brojne medijske komentare, a posebno su se uzrujali desničarski komentatori tvrdeći kako je skandal da se najljepšoj djevojci oduzme titula samo zbog konzervativnih shvaćanja. Žestoko su napali organizatore natjecanja, koji su objavili priopćenje u kojem negiraju tvrdnje Carrie Prejean da su na nju radili pritisak da se zbog svoje izjave javno ispriča. A ona je i dalje tvrdila da je pritisaka bilo.PEREZ HILTON, poznati američki bloger i deklarirani homoseksualac, na izboru za Miss pitao ju je što misli o
gay brakovima - za njen odgovor dao
joj je tri negativne ocjenePEREZ HILTON, poznati američki bloger i deklarirani homoseksualac, na izboru za Miss pitao ju je što misli o gay brakovima - za njen odgovor dao joj je tri negativne ocjene

Iz dana u dan desni su američki mediji o njoj objavljivali panegirike, prikazujući je kao žrtvu ljevičarske, liberalne zavjere. A lijevi i liberalni mediji o njoj su izvještavali kao o licemjerki koja se prikazuje drukčijom nego što jest. O njoj su govorili da nije iz obitelji gdje se poštuju obiteljske vrijednosti, jer su joj se roditelji razveli kad je bila sasvim mala. Kritizirali su kako to da djevojka tako smjernog kršćanskog odgoja radi kao fotomodel te se uopće prijavljuje na natjecanje ljepote gdje izlaže svoje tijelo, još k tome uljepšano umjetnim grudima.

To se sve pretvarilo u neugodan skandal kad su se tih dana na internetu pojavile ranije snimljene golišave fotografije Carrie Prejean, koje su dodatno narušile njen imidž smjerne djevojke, a dovele i do nekih pravnih komplikacija. Snimke su, doduše, bile sasvim nevine. Ona je na njima u gaćicama, snimljena s leđa, te se može zaključiti da je golih grudi, ali su one pokrivene rukama pa se zapravo na njima ništa i ne vidi. Ona je tvrdila da je tada, kad je imala 17 godina, pozirala profesionalnom fotografu za surfersku reviju, ali nikad nije odobrila objavljivanje tih fotografija na koje je i zaboravila. Objavila je priopćenje: "Ja sam kršćanka, ali sam i model. Modeli poziraju za fotografije, uključujući i one za rublje i kupaće kostime. Ovih dana fotografije koje sam snimila kao tinejdžerica pojavile su se na jednom internetskom sajtu gdje se rugaju mojoj vjeri. Ja nisam savršena i nikada nisam bila."

Iz krugova organizatora natjecanja za Miss SAD-a najavljeno je da bi protiv nje moglo biti pokrenuto oduzimanje titule prve pratilje jer se nije držala propozicija natjecanja prema kojima je morala prijaviti sva takva snimanja u lascivnim situacijama.

Dok su je liberalni mediji napadali i blatili, desničari su je branili i slavili, najviše na desničarskoj televiziji Fox News, gdje su je počeli pozivati u razne emisije pa ju je intervjuirao i poznati voditelj Sean Hannity. Rekla mu je: "Pa ja sam iz Kalifornije, gdje biti u bikiniju nije nikakva velika stvar. A što se tiče one golišave fotografije, ja sam bila pokrivenih grudi, ali smo snimali na nekoj stijeni, zapuhao je vjetar pa je to ispalo kako je ispalo. On sada pokušava te fotografije zloupotrijebiti." Razgovor u studiju Fox Newsa ovako se nastavio:

"Sada će se zbog ovog publiciteta vaša karijera sigurno jako razviti. Vi želite raditi kao model, a tu je najviši stupanj postati model za rublje 'Victoria's Secret'. Biste li nastupili na reviji za rublje 'Victoira's Secret'?"

"Uvijek! Otkad se bavim manekenstvom, to je moj san. Neki će reći da bih time prešla neku ružičastu liniju, jer na tim revijama treba pokazati više golog tijela nego na drugima. No postati anđeo revije 'Victoria's Secret', to bi bilo fantastično."SARAH PALIN, bivša podpredsjednička kandidatkinja, telefonski joj je izrazila podrškuSARAH PALIN, bivša podpredsjednička kandidatkinja, telefonski joj je izrazila podršku

"Ako bi Playboy ili neki od takvih magazina ponudio neku fantastičnu svotu, biste li..."

"Apsolutno ne bih! Dobila sam smiješnu ponudu od kompanije Vivid Entertainment da nastupim za milijun dolara u pornografskom filmu, što je suludo i uvredljivo."

Slično je odgovarala i u drugim gostovanjima na televiziji i na radiju. No svugdje su je pitali i o njezinim stavovima o homoseksualnim brakovima i o drugim sličnim pitanjima, a ona je svaki put rječito branila stavove koje je iznijela na izboru za Miss SAD-a. A kontrovereza se produbila kad je bilo i službeno objavljeno da organizatori natjecanja za Miss Kalifornije preispituju njen slučaj, može li zadržati krunu koju je osvojila.

Medijska rasprava o njenom slučaju se rasplamsala pa su to komentirali i neki političari. Organizatori natjecanja našli su se u neugodnoj situaciji: ako joj oduzmu titulu, ispast će da to čine pod pritiskom liberalnih antidesničara, ako to ne učine, ispast će da je štite jer je konzervativnih nazora.

Vlasnik licence za organiziranje natjecanja za Miss SAD-a je poznati američki milijarder Doanld Trump, veliki građevinski poduzetnik koji je odnedavno jako aktivan i u sferi kockarskog i show businessa. Njemu to natjecanje odgovara jer tako puni dvorane u kockarnicamaa koje posjeduje diljem SAD-a. On je poznata ličnost iz jet-seta, a njegov životni stil nije baš konzervativan. On se i sam umiješao u taj spor oko golišavih snimki Carrie Prejean i obznanio da će Carrie Prejean zadržati titulu: "Živimo u 21. stoljeću. Ne smijemo biti odviše konzervativni. One njene tobože sporne fotografije su u redu, čak su i ljupke. A kad je riječ o njenoj izjavi o istospolnim brakovima, u njima nema ništa sporno, isti stav ima i predsjednik Barack Obama. Ona je dala častan odgovor, odgovor od srca." Trump je time prekinuo daljnje rasprave, ali time nije bila zadovoljna organizatorica natjecanja za Miss Kalifornije Shanna Moakler, koja je sutradan dala ostavku rekavši da "više ne vjeruje u to natjecanje".

Trumpovu odluku desničari smatraju vlastitim trijumfom. Urednici Fox Newsa odmah su Carrie Prejean ponudili da bude privremena voditeljica njihova elitnog jutarnjeg programa. Dobiva pozive sa svih strana da se pojavljuje na desničarskim skupovima. Ima i dosta poslovnih ponuda. To što nije osvojila titulu Miss SAD-a sad se za nju pokazuje dobrim ishodom. Sada je postala idolom desničarske štampe koja je može prikazati žrtvom liberalne diktuture što ju je nakon svoje pobjede počeo u SAD-u uvoditi predsjednik Obama. Ima i političkih ponuda da se jače javno angažira na republikanskoj političkoj platformi. Telefonom joj je i Sarah Palin dala podršku. Rekla je da se u svemu slaže s njenim stavovima te da "svi moraju znati da naš ustav štiti svačije mišljenje, a ne samo ono koje se slaže sa stavovima ljevičara".

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika