Objavljeno u Nacionalu br. 705, 2009-05-19

Autor: Sandra Županić

TOP STIPENDIJA za Top studente

Rok prijave za Top stipendiju produžen do 29. svibnja

FORUM O STANDARDU studenata pokazao je da je najskuplji studentski život u Dubrovniku

PROMOCIJA U DUBROVNIKU (donji red) Valentina Bulić, predsjednica Studentskog zbora, gradonačelnica Dubravka Šuica, Jagoda Jakir iz Grada, Nila Miličić Vukosavić sa Hrvatskog radija , moderatorica foruma, (gornji red)
Nina Šmigmator, voditeljica Top stipendije, Miho Katičić iz Grada, Vesna Vrtiprah, prorektorica, Top studenti Robert Kralj i Mateo KunjašićPROMOCIJA U DUBROVNIKU (donji red) Valentina Bulić, predsjednica Studentskog zbora, gradonačelnica Dubravka Šuica, Jagoda Jakir iz Grada, Nila Miličić Vukosavić sa Hrvatskog radija , moderatorica foruma, (gornji red) Nina Šmigmator, voditeljica Top stipendije, Miho Katičić iz Grada, Vesna Vrtiprah, prorektorica, Top studenti Robert Kralj i Mateo KunjašićPredstavljanje akcije Top stipendija za top studente održano je 13. svibnja u Dubrovniku u zgradi Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju. Ovo je pretposljednje predstavljanje jer rok za prijavu u ovogodišnjoj akciji Top stipendija za top studente ističe 22. svibnja. Pozivamo studente svih hrvatskih sveučilišta, veleučilišta i visokih škola da se prijave u što većem broju.


Uz osnivača, tjednik Nacional, partneri osme po redu akcije Top stipendija su renomirane hrvatske tvrtke Ina, Ingra, HRT, Vipnet, Diners club, Hrvatska poštanska banka, Tankerkomerc, Turisthotel i Tankerska plovidba, koje su osigurale dosad najveći stipendijski fond koji iznosi 1,52 milijuna kuna. Također, ove će godine biti dodijeljeno 38 stipendija, a to je četiri više nego prošle godine. Treba napomenuti da je ova stipendija najveća u Hrvatskoj te svaki dobitnik dobije iznos od 4.000 kuna mjesečno u roku od deset mjeseci, ili ukupno 40.000 kuna.

Predstavljanje akcije Top stipendije ove se godine odvija kao forum kojem je tema studentski standard u kojem sudjeluju studenti, predstavnici fakulteta te gradskih i županijskih vlasti. U raspravi kako olakšati studiranje u Dubrovniku sudjelovali su dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dubrovnika Miho Katičić, Jagoda Jakir iz Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Dubrovačko-neretvanske županije, članica Stipendijskog vijeća Top stipendije prof. dr. sc. Vesna Vrtiprah i predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Dubrovniku Valentina Bulić te nekoliko dubrovačkih Top studenata.

Vesna Vrtiprah izuzetno je ponosna na svoje petogodišnje sudjelovanje u akciji Top stipendija, o čemu je rekla: "Nadam se da će, tragom zadarskih, i dubrovački gospodarstvenici prepoznati vrijednost ove akcije te se uključiti u projekt regionalnih stipendija temeljem kojeg će osigurati veći broj Top stipendija za studente Sveučilišta u Dubrovniku. Pozivam dubrovačke studente da se u što većem broju prijave za Top stipendiju jer među njima sigurno ima puno izvrsnih i svestranih studenata koji mogu biti ozbiljni kandidati za dobivanje prestižne stipendije."

Kako bi privukli što više studenata, grad Dubrovnik uložit će znatna sredstva u gradnju studentskog doma koja bi trebala početi već ovog ljeta, rekla je dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica. Također, gradonačelnica je pozvala gradske gospodarstvenike da se uključe u stipendiranje i dodala: "Zadovoljna sam što je Sveučilište u Dubrovniku od svog početka dio ugledne obitelji Top stipendije. Svi oni koji su danas studenti već sutra će svojim znanjem i kvalitetom pridonositi sveobuhvatnoj izgradnji Dubrovnika. Studenti su naša budućnost i mi moramo pružiti uvjete da nakon završetka svog obrazovanja imaju mogućnost zapošljavanja te da svojim znanjem pridonesu razvoju našeg prekrasnog grada."

Županija svake godine izdvaja sve veći dio sredstava za stipendiranje svojih studenata te će uskoro početi stipendiranje studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, rekla je Jagoda Jakir. Također, dodala je da kako je proračun Dubrovačko-neretvanske županije vrlo ograničen pa ne postoje mogućnosti da stipendije budu visoke poput Top stipendije. Miho Katičić rekao je da je Grad Dubrovnik već ove godine povećao broj stipendija koje dodjeljuje u nekoliko kategorija te da će i u narednom vremenu pokušati omogućiti što više stipendija koje će svojim iznosom biti dovoljne da kvaliteta studentskog života mladih Dubrovčana bude na zasluženom nivou.U vijećnici Fakluteta za ekonomiju i poslovnu ekonomiju u forumu o studentskim potrebama i stipendijama sudjelovali su i brojni studentiU vijećnici Fakluteta za ekonomiju i poslovnu ekonomiju u forumu o studentskim potrebama i stipendijama sudjelovali su i brojni studenti

Predsjednica dubrovačkog studentskog zbora Valentina Bulić je istaknula je da je studentski život u Dubrovniku najskuplji u Hrvatskoj jer su cijene smještaja, studentske prehrane i prijevoza znatno više od cijena u drugim gradovima. "Najam stanova u Dubrovniku izuzetno je skup, a još nema studentskog doma, pa roditelji za to moraju izdvajati pozamašne iznose. Uvjerena sam da među 3000 studenata, koliko ih otprilike studira na ovom mladom Sveučilištu, ima veliki broj onih koji nagradu za svoju izvrsnost i svestranost mogu potražiti upravo prijavom za Top stipendiju. Top stipendija koja iznosi 40.000 kuna bila bi im zasigurno bio velika pomoć za pokrivanje troškova skupog studentskog života u Dubrovniku", rekla je Valentina Bulić.

Kako dobiti stipendiju Top stipendiju i kako im je ona pomogla u životu, na raspravi su ispričali Top studenti Robert Kralj i Mateo Kunjašić.

"Top stipendija puno mi je pomogla jer sam suočen sa svim problemima s kojima se susreću dubrovački studenti, a posebno oni koji poput mene dolaze iz drugih krajeva Hrvatske. Nadam se da će dubrovački gospodarstvenici imati više sluha za svoje studente te da će se aktivnije angažirati u poboljšanju kvalitete studentskog života. Potrebno je značajnije ulaganje u pomorstvo. Dubrovački pomorci su među najpoznatijim i najboljim svjetskim pomorcima te je važno ulagati u ovo zanimanje koje u posljednje vrijeme bilježi pad broja zainteresiranih mladih ljudi", rekao je Mateo Kunjašić.

Ovogodišnja akcija Top stipendija obogaćena je i nekim novostima. Tako će najbolji student, po izboru redakcije Nacionala, dobiti stipendiju koja će nositi naziv "Top stipendija Ivo Pukanić", u čast pokojnom Ivi Pukaniću koji je bio jedan od idejnih začetnika cijelog projekta. Također, novitet ovogodišnje stipendije su i novi, jasniji kriteriji za vrednovanje prijava svih studenata bez obzira na različitost studija koje pohađaju, a kojima će se služiti Stipendijsko vijeće prilikom odabira sto finalista.

Svečano proglašenje dobitnika ove će se godine održati 8. srpnja u hotelu The Westin u Zagrebu. Posljednje ovogodišnje predstavljanje Top stipendije održat će se u Puli 20. svibnja, u 13 sati, u svečanoj dvorani Tone Peruško u zgradi bivšeg Filozofskog fakulteta. Sve ostale informacije o ovoj akciji mogu se pronaći u tjedniku Nacional ili na web stranicama www.topstipendija.net.

Vezane vijesti

Đakić podupire Kosor, Šuica nije htjela otkriti svog favorita

Đakić podupire Kosor, Šuica nije htjela otkriti svog favorita

Nakon sjednice predsjedništva HDZ-a u središnjici stranke započela je sjednica Nacionalnog vijeća stranke. Uoči početka sjednice Josip Đakić… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika