20.05.2009. / 14:03

Autor: Hrvoje Šimičević

Desetljeća licemjernog poricanja: Irci objavljuju svjedočenja stotina zlostavljane djece u Crkvi

'Komisija za sprečavanje zlostavljanja djece' objaviti će publikaciju koja na 2575 stranica opisuje posljedice premlaćivanja, eksploatiranja i seksualnog zlostavljanja koje su u sjemeništima, sirotištima te drugim ustanovama pod patronatom katoličke crkve, dugoročno obilježile živote maloljetnih žrtava

foto: Ilustracijafoto: IlustracijaNakon jednog desetljeća opstrukcija iz Crkve i državne vrhuške, nevladine udruge u Irskoj konačno su objavile opsežnu dokumentaciju o pedofiliji i zlostavljanju nekoliko stotina djece od strane tamošnjeg klera. Nije im pomogla ni okolnost da je Irska izrazito katolička konzervativna država. No unatoč svemu, 'Komisija za sprečavanje zlostavljanja djece' objaviti će publikaciju koja na 2575 stranica opisuje posljedice premlaćivanja, eksploatiranja i seksualnog zlostavljanja koje su u sjemeništima, sirotištima te drugim ustanovama pod patronatom katoličke crkve, dugoročno obilježile živote maloljetnih žrtava.

Osim prikupljanja informacija o konkretnim slučajevima zlostavljanja, ova je Komisija razgovarala s više od tisuću ljudi, temeljem čega su došli do novih poražavajućih saznanja o povezanosti pedofilije i pojedinaca iz crkvenih redova u Irskoj, a tijekom razdoblja od 1930. do 1990. godine. Obzirom na prikupljene podatke, može se kazati kako su savršeni kandidati za seksualno i ino iživljavanje bili djeca iz 'mješanih brakova' ili pak oni koji su ostali bez roditelja. Oni bi, naime, u crkvene odgojne ustanove išli do 12 godine, da bi ih onda prema brojnim svjedočenjima slali da zarađuju novac za Crkvu, da odrađuju poslove na farmama i sl. Spominje se primjer Christine Buckley, maloljetnice iz braka Irkinje i Nigerijca, koju su zajedno s drugom djecom u sirotištu prisiljavali da svaki dan izradi 60 krunica. Kada bi neki od dana podbacile, onda bi ih se premlaćivalo.

No, unatoč brojnim potresnim ispovijedima i dokazanim prijestupima pohotnih svećenika, tamošnje političke i 'duhove' institucije i dalje u većini slučajeva štite svoje nestašne sinove. Poricanje koje koje se može okarakterizirati kao okrutna glupost začinjena s cinizmom, bilo je posebice vidljivo do početka 90-ih godina. Do određenog pomaka došlo je nakon skandala, kada je 1994. godine jedan svećenik optužen za pedofiliju. Slučaj je popraćen u javnosti, utjecajna crkva vršila je neviđeni pritisak, što je između ostalog, uzrokovalo pad vlade.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika