21.05.2009. / 16:42

Autor: Robert Bajruši

Bandum Kerić – bolje nismo ni zaslužili

Rezultati prvog izbornog kruga pokazuju da opinion makeri imaju izrazito mali utjecaj na hrvatske birače. Jer da su upozorenja postigla svoj cilj, Kerum bi u Splitu osvojio par postotaka glasova svojih zemljaka iz Zagore, a za Bandića bi eventualno glasala petina stanovnika glavnog grada

Puno je novinskih analitičara i komentatora - među kojima i nekolicina nesumnjivo iskusnih i mudrih - utrošilo popriličnu količinu energije u dokazivanju koliku opasnost može predstavljati pobjeda Željka Keruma ili Milana Bandića na ovogodišnjim lokalnim izborima. Kao tek nešto manja napast apostrofiran je istarski tajkun (ili uspješni poduzetnik, kako kome više paše) Plinio Cuccurin, koga se napadalo kao "predstavnika krupnog kapitala koji namjerava kupiti Istru."

Rezultati prvog izbornog kruga pokazuju da opinion makeri imaju izrazito mali utjecaj na većinu hrvatskih birača. Jer da su upozorenja postigla svoj cilj, Kerum bi u Splitu po zavičajnoj liniji osvojio par postotaka glasova svojih zemljaka iz Zagore, a za Bandića bi eventualno, glasala ona petina stanovnika glavnog grada koja se u Zagreb doselila devedesetih. Ništa bolje ne bi prošao niti Cuccurin, jer Istra jest jedna od najbogatijih regija u državi, ali i u njoj veliku većinu građana čine pripadnici srednjeg sloja, a ne prebogati suvlasnici duhanskih tvrtki.

A opet, iako Split nije izgubio urbanost, niti je u Zagrebu zavladala provincija, niti su u Istri ludi od sreće zbog svojih bogataša, Kerum, Bandić, i tek nešto manje Cuccurin, najvažniji su likovi prvog dijela lokalnih izbora.

Zašto je tako?

Nema jednoznačnog odgovora, osim ako se ne podrazumijeva zaključak kako su mediji postigli konsenzus u apriornom omalovažavanju Bandića i Keruma, proglašavajući ih korifejima korupcije i primitivizma. Po takvom shvaćanju, Bandić je uvelike devastirao Zagreb, a slično očekuje i Split ako pobijedi Kerum. Zagrebačkom se gradonačelniku prigovaraju afere u kojima su za nekakve stolice ili javne WC-e potrošene milijunske sume, a nabrajaju se i Kerumove izjave i javni istupi koji pokazuju da u životu nije pročitao ni obaveznu pučkoškolsku lektiru, a kamoli nešto više.

Kao da su Split u prošlosti vodili veliki gradonačelnici bez ijedne afere, a ne slični muljatori, samo u odijelima i kravatama, i s malo pravilnijim naglascima. Slično je i u Zagrebu, koji je u 90-ima imao, nazovimo ih uljuđenim gradonačelnicima, ali baš oni su razorili autentični Cvjetni trg, spiskali milijune na lažne radove na Dinamovom stadionu, a tisuće gradskih stanova dodijelili svojim stranačkim prijateljima.

Građani velikih gradova i jakih županija očito razmišljaju drugačije nego tzv. medijski stratezi, a odgovor na pitanje što ih motivira da podrže kontraverzne kandidate sastoji se od jedne riječi, a to je "efikasnost". I Cuccurin i Kerum i Bandić su dokazali sposobnost upravljanja velikim sustavima, a to je ono što birači priznaju. Osim toga, potpuno je krivo elitističko poimanje politike, i ismijavanje ljudi zbog njihovog porijekla ili naglaska. Kao da su njihovi suparnici puno moralniji i bez mrlja u karijeri? Nisu, a uz to, i nisu ponudili bogznašto. To ne znači da Josip Kregar ili Ranko Ostojić nemaju izgleda pobijediti 31. svibnja, ali obojca su koristila pogrešnu taktiku i zato su u velikom zaostatku.

A ako pobijede Bandić ili Kerum, to samo po sebi ne mora biti ništa loše za Zagreb i Split.

Vezane vijesti

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je kako više ne pregovara s Dankom Končarom oko kupnje i ulaska u projekt hotel Marjan na Zapadnoj obali,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika