24.05.2009. / 09:00

Autor: Boris Beck

Hrvatikanska urota

Plati i šuti: Turobna budućnost medicine i obrazovanja

U štrajku studenata zaboravilo se ipak na najvažnije: pa ne studiraju oni samo za sebe, već i za društvo!

Možda ste primijetili jednu pojedinost u studentskoj okupaciji zagrebačkih fakulteta: nisu se bojali policije jer policija ne smije stupiti na teritorij Sveučilišta bez rektorove dozvole. Drugim riječima, svatko tko stupi u fakultet ima pravo azila, kao da je ušao u crkvu, i zakon mu ne može ništa. (Na to su se pravo prije nekoliko godina pozvali štrajkaši koji su se zabarikadirali u crkvi Svetog Marka i dosta dugo prkosili policiji jedva par koraka od Banskih dvora). No htio sam reći nešto drugo: sveučilište je izmišljeno u Srednjem vijeku - i kao i druge srednjovjekovne ustanove (osim Crkve u Hrvatskoj to su još i bolnice) u teškoj je krizi.

I sveučilište i bolnica nastali su prije tisuću godina unutar samostana jer su se prirodno nastavljali na djelatnost pobožnih redovnika i redovnica: znanje se tražilo jer se željelo spoznati Boga, a bolesnike se njegovalo da se Bogu ugodi. Odatle pravo azila sveučilištima i odatle kapelice u modernim bolnicama. Ali danas su i znanje i zdravlje postali privatni i studenti su uglavnom čuli sa svih strana: plati i šuti; to isto uglavnom čuju i pacijenti. Pa dok još društvo kako-tako i sufinancira obrazovanje i zdravstvo, za svaku kunu koju da Crkvi smatra da je protraćena uludo.

U štrajku studenata zaboravilo se ipak na najvažnije: pa ne studiraju oni samo za sebe, već i za društvo! Inženjer će projektirati most kojim će prolaziti mnogi, liječnik će liječiti također mnoge, a i pravnik će sastavljati zakone za sve - bez obzira na to razumjeli ih ili ne. Ista je stvar i sa zdravljem: više zdravih ljudi znači i više zdravih teta u vrtićima, i više zdravih tramvajaca, i više zdravih konobara - a svi će oni, svatko na svoj način, opet pridonijeti boljitku svih. Skoro mi je glupo podsjećati i na to da Japanci u Zagrebu obilaze Katedralu, a ne benzinske pumpe, pa da i kune za Crkvu nisu nužno bačene u vjetar.

U svakom slučaju: pred nama se urušavaju zadnje institucije svijeta koji je možda bio naivan, ali imao je veličanstvenu viziju zajedništva - ne samo svih ljudi, nego i Boga i čovjeka; u okrilju Srednjeg vijeka izrađeni su i prvi serijski strojevi sa zamjenjivim dijelovima (satovi) i razvio se moderni kapitalizam, pa smo dakle i mi njegova djeca. Ali sada odbacujemo tri najvrednije institucije koje smo tada dobili - Crkvu, sveučilište i bolnicu - i mislimo da će svatko biti najsretniji ako živi i plaća sam za sebe. Već zamišljam: posuđivanje knjiga u knjižnici stajat će kao u videoteci 15 kuna po komadu (jer znanje košta, kako se poručuje studentima ovih dana), plivališta i klizališta bit će ekonomski isplativa (jer zašto bi društvo plaćalo rekreaciju nekih), za parkove će se naplaćivati ulaz, plaćat ću Čistoći metenje samo ispred svojeg haustora te imati privatni vodovod od Save do svoje pipe i vlastitu kanalizaciju od svojeg zahoda do Save. Turobne li perspektive.

Vezane vijesti

Judita na kvadrat

Judita na kvadrat

Prošle su jeseni dva povjesničara hrvatske književnosti, usto i akademika, i treći njihov znanac, jedan od najvećih znalaca hrvatskog jezika, sjedila… Više

Komentari

registracija
8/1/07

icaccia, 27.05.09. 18:15

:-)


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika