28.08.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

GOSPODARSTVO

SA STRAHOM SE OČEKUJU REZULTATI ANALIZE ŠEĆERA IZ ITALIJE I AUSTRIJE

SA STRAHOM SE OČEKUJU REZULTATI ANALIZE ŠEĆERA IZ ITALIJE I AUSTRIJE

Nakon što je analiza hrvatskog šećera izvezenog u Grčku pokazala da je šećer sadržavao primjese šećerne trske te je bio obilježen lažnim deklaracijama, s nestrpljenjem se očekuju rezultati analize šećera izvezenog u Italiju i Austriju. Naime, ako su u pošiljkama Grčkoj pronađene primjese šećerne trske – a na Grčku otpada svega 3 posto hrvatskog izvoza šećera – strahuje se da bi analiza šećera izvezenog u Italiju, na koju otpada 90 posto cjelokupnog izvoza, mogla donijeti još gore rezultate. Do okončanja analiza u osječkoj Šećerani zaustavljene su sve izvozne pošiljke. Osim toga, Nadzorni odbor Industrijsko-poljoprivrednog kombinata Osijek suspendirao je Miroslava Kosa, člana Uprave IPK Tvornice šećera Osijek i Dragutina Mance, financijsko-komercijalnog direktora a uskoro će protiv njih biti podnesena i kaznena prijava. Tereti ih se da su najodgovorniji za kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU, po kojem Hrvatska, pored ostalog, ima pravo na bescarinski izvoz šećera proizvedenog isključivo od šećerne repe.
Upravo zbog sumnje u podrijetlo šećera Italija, Austrija i Grčka, uvele su 1. srpnja depozit na šećer koji se uvozi iz Hrvatske što je rezultiralo žurnim odlaskom hrvatske delegacije pred Europsku Komisiju s ciljem da Komisiju uvjere u «nepotrebnost» takve mjere.
Osim što je Hrvatskoj poljuljan ugled, mogla bi joj biti poljuljana i vanjsko-trgovinska bilanca jer eventualni gubitak povlastice bescarinskog izvoza bio bi ravan gubitku od 180 milijardi kuna. Sam premijer Ivica Račan je povodom afere izjavio kako «Hrvatska mora sama sankcionirati takvo ponašanje, ne čekajući da ju se na to podsjeti». Račan je najavio i niz rigoroznih mjera kontrole.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika